Иран: ептен близу до правење атомска бомба

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
epa bas zatoa nema da odat na direkten voen sudir a i sekako kazav miliom dobrovolci ke se prijavat fiksno ako dojde do sudir....zatoa ako SAD imaat indicii za atomsko oruzje vo najmala raka ke go storat toa sto go napravi izrael na irak...oti vlasta vo IRAN e cvrsta eve i sadam se obiduvaa da go sredat pa moraa so intervencija...a vo IRAN ne moze oti ke bide dolga teska a i muslimanskiot svet uste tolku ke ja zamrazi amerika-zatoa smetam deka ke ja primenat izraelskata taktika.

Иран ќе преговара и ќе збогатува ураниум?

САД би можеле да се откажат од клучното барање Иран да престане да збогатува ураниум во почетната фаза од долгоочекуваните преговори за нуклеарната програма на Исламската Република. Иранскиот претседател Махмуд Ахмединеџад изјавил оти тоа е доказ дека големите светски сили бараат помош од Техеран за решавање на глобалните прашања.

Според весникот „Њујорк тајмс“, дипломати од САД и од Европа неодамна ја разгледале можноста да му дозволат на Техеран одреден период да продолжи да збогатува ураниум, додека преговорите не се помрднат од мртва точка. Анонимен европски дипломат изјавил дека целта на предлогот е Иран да преговара, нешто што досега Техеран го избегнуваше. Според него, при неодамнешната посета на претседателот на САД, Барак Обама, на Европа била постигната согласност дека Иран нема итно да ја прекине работата на нуклеарните станици.

Бившиот претседател на САД Џорџ Буш инсистираше Иран да ја прекине програмата за збогатување ураниум пред да почнат преговорите.

http://www.novamakedonija.com.mk/De...=2&fCat=1&top=1&EditionID=368&ArticleID=22688

Штом Иран е подготвен на разговори односно дава свои предлози за разрешување на ситуацијата, тогаш мора да паднала зделка.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7999981.stm

President Mahmoud Ahmadinejad says Iran has prepared proposals aimed at resolving his country's nuclear dispute with the West.

Speaking in southern Iran, Mr Ahmadinejad said that the package would ensure "peace and justice" for the world.

It would be offered to the West soon, he said, but gave no further details.

Bas interesno ke bide slednive denovi so Iran,pretezno vo Svajcarija izjavite sto gi dade Ahmedinejad za Izrael..

Иран со нуклеарка до крајот на годината

Иран можеби има доволно количество збогатен ураниум за да ја произведе првата нуклеарна бомба до крајот на годинава, изјави директорот на израелското воено разузнавање генерал Јоси Бајдац пред членовите на комисијата за одбрана и надворешна политика во израелскиот Парламент.
Генералот предупреди дека темпото со кое што Иран ја разработува атомската бомба е побрзо од темпото, со кое меѓународната заедница се обидува да го запре.
Бајдац ги омаловажи резултатите од претстојните претседателски избори во Иран на 12 јуни. Тој рече дека за Израел нема да има разлика дали на изборите ќе победи сегашниот претседател Махмуд Ахмадинеџад или неговиот главен опонент, реформаторот Мир-Хосеин Мусави.
Пред истата комисија израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху рече дека на 18 мај на средбата со Барак Обама во Вашингтон двајцата постигнале согласност дека не треба да се дозволи Техеран да се здобие со нуклеарно оружје.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=109427

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom