Инвалидска книшка

• Креатор на темата Креатор на темата Штрудла!
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 февруари 2009
Мислења
284
Поени од реакции
138
Дали некој е запознаен со вадење на инвалидска книшка, каде да се обратиме и кои поволности ни ги нуди ?
Јас имам 20 години и имам инвалидитет на десната рака, номожам да ја исправам до крај и неможам да ја вртам. До сега сум била на многу прегледи по болнициве но ниту еден доктор не се нафака да ме оперира :confused:.
Сега сакам да пробам барем да извадам инвалидска книшка, имам слушнато дека носи повеке поволности, барем за вработување.. Но незнам каде да се обратам и што поточно ми треба.

Дали некој се сретнал до сега со вакво нешто и дали има некоја информација што би можела да помогне ?

Мислам дека треба да членуваш во некоја невладина организација за таква книшка, која не ја викаат инвалидска :)
Инаку знам дека со членска на НСИОМ си ослободен од плаќање на патарина ако ти е заверена во Македонија Пат. И од паркинг си ослободен, оние што се на Градски Паркинг (и од таму треба да добиеш картичка, а членска книшка на НСИОМ е предуслов).
За вработување појма немам. Книшка на партиите на власт веројатно би помогнале, други книшки не верувам да прифаќаат.

Мислам дека треба да членуваш во некоја невладина организација за таква книшка, која не ја викаат инвалидска :)
Инаку знам дека со членска на НСИОМ си ослободен од плаќање на патарина ако ти е заверена во Македонија Пат. И од паркинг си ослободен, оние што се на Градски Паркинг (и од таму треба да добиеш картичка, а членска книшка на НСИОМ е предуслов).
За вработување појма немам. Книшка на партиите на власт веројатно би помогнале, други книшки не верувам да прифаќаат.

Хмм.. јас пак сум информирана дека ова се вади во општина па после на контрола во Скопје демек да ти го утврдат инвалидитетот но незнам точно како оди па затоа ја отворив темава.. Иначе точно е тоа за патарина и паркинг има и други работи но јас не ги знам :confused:
Ајде можда некој што има или знае нешто ке помогне :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom