Интернет на 2 компјутери, без рутер. Како?

• Креатор на темата Креатор на темата lmx
  • Време на започнување Време на започнување

lmx

Член од
19 март 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Imam PC koj ima internet preku modem, a sega sakam i Laptopot da go povrzam so kabel za da koristam internet i na nego :) Kako treba da se povrzat kopmjuterive za od modemot i dvata da imaat internet, a da ne kupuvam ruter?

каков модем имаш ? ако имаш моторола 5100 можеш преку усб кабел да имаш и на лаптопот

еми купи свич бар тоа тие 200-300 денари и само поврзи каблите .

Imam PC koj ima internet preku modem, a sega sakam i Laptopot da go povrzam so kabel za da koristam internet i na nego :) Kako treba da se povrzat kopmjuterive za od modemot i dvata da imaat internet, a da ne kupuvam ruter?

ICS (Internet Connection Sharing), доколку се работи за Windows на десктопот. Ставаш уште една мрежна картичка на тој компјутер и го постигнуваш тоа.

izgleda ne ja znae pogovorkata.

Saka da se titttttttt i taka natamu :):):)

Ох господе ... то ѓубре од модем сеуште ли го дават некаде ???

Значи тоа кое го имаш не е модем ... то е нешто кое неможи ни да се наречи модем по модерни стандарди ... Нема веб интерфејс , TTH и телнет има али немаш никакви опции на нив а како бонус модемот е фабрички заглавен на бриџ моде , значи без машина ( ПЦ ) од другата страна немози да се конектира ни под разно ...

Е сега ако чисто случајно провајдерот ( и мт нет и он нет даваа такво гјубре ) не дозволува повеке од една PPPOE конекциа на корисник тогаш мораш да одиш со машина која ке дели интернет .
Е сега како одговор на она од погоре ...
ICS (Internet Connection Sharing), доколку се работи за Windows на десктопот. Ставаш уште една мрежна картичка на тој компјутер и го постигнуваш тоа.
КОга станува збор за PPPOE нема потреба од две мрежни ( Истата можи да се користи и да прави PPP и за локал ) само што ке мора да користи 192.168.0.ххх адреси за мрежата и свич .

Е сега Свич 5 портен се наоѓа за 350 - 400 денари , мрежна карта уште една ако земиш за дирекно да ги поврзиш двата компјутери ке те кошта 300 денари ...
Според мене свичот поке се исплаќа пошто ако дозволва провајдерот да напраиш повеке PPPOE конекции на корисник , обично од сите конекции тргаш со по максималната брзина на интернет пакетот , а преку шерната конекциа делиш една конекциа за двата компјутери .

Така да дали ке одбериш втора мрежна или свич , си е до тебе . Во секој случај со тој модем мораш да шеруваш конекциа .

KeleS fala ti za pomosta mnogu :) Sega ostanuva uste da kupam switch samo kazete kade gi ima po taa cena od 300-500 denari zatoa sto jas gledav za cena od okolu 1000 denari !!!!!

Па имаш 5 во анхоч и се околу 500 , Во револушн гледав сега има и таму само малце се поскапи , Од амце сега јас пред брзо зедов 8 портен Планет за 790 ама треба да појдиш во представништво и да си прашаш ... Прошетај по дукјани ке најдиш сигурно ...
И само еден збор за предупредување ... Ако земаш 5 портен , немој во никој случај да земаш гејмбирд пошто имав пред некое време за една мрежа земено 3 такви пошто беа ефтини а и таква беше мрежата да не ми требат 8 портни . Сите три изгореа во рок од 2 месеци . Освен нив мислам дека шо и да земиш нема да згрешиш.
Значи ако земаш гејмбрд земи 8 портен пошто 5 портните се дефекни , а за се друго по твој избор .

Може и со 2 лан картици и бриџ конекшн

А најефтино решение ова или направи си сам ова

Nope ... неможи ... само еден од двата ке има врска со ваквото поврзвање ... пробано ми е ... дури и да има на двата не ми е веројатно дека и давата ке можат да воспостават PPP .

Јас имам сличен проблем, никако да го решам.

Имам гомно од модем (D-Link DSL-360Т) тој што го даваа со ADSL пред 3-4 год. од mt.net

Имам и чкарт рутер :) (KÖNIG Wireless 11N ROUTER 150M)

Е сега проблемот е што не можам НИКАКО да направам рутерот да си зима конекција од модемот и да ја дели, имам еден РС кој е поврзам преку LAN кабел со рутерот и еден лаптоп кој си е Wireless.

Конектирам се како што треба, ставам модемот во рутерот, модемот го правам BRIDGE а на рутерот му кажувам да се поврзува преку PPPoE и му куцам јузер и пас.... не се конектира. Тогаш модемот нешто дупи, не прима информации или што го знам.

Втор план: го правам истово само правам модемот да е PPPoE, му пишувам јузер и пасс, а рутерот му викам дека е BRIDGE.... пак курац, мислам дека модемот си се враќа на BRIDGE да му ебам матер.

Што К%Р да му праам? Да им се јавам да ми донесат нов модем? Може ли такво нешто? Некој да имал слична комбинација?

Ох леле !!!

Значи вифи бридџе моде е нешто тотално различно од бриџ моде на модемот ...
Сега ... уклучваш модемот да се конектира ... На рутерот му задаваш следни параметри
Ип адреса треба да е во ист рејнџ како модемот - Ако модемот е 192.168.0.1 тогаш и рутерот треба да има адреса во рејнџ 192.168.0.ххх , притоа да не се двата со иста ( проблемот можи да ти бил ради ова , пошто обично се подесени дефолтно да се на 192.168.0.1 или 192.168.1.1 и рутерите и модемите ) За да се гледат еден со друг мора да се во ист рејнџ !!!
Нет Маска ти е стандардизирана 255.255.255.0
Gateway ти е адресата на модемот
Днс сервери ке си провериш на сајтот на провајдерот , макар да 62.162.32.5 и 6 работата на сите провајдери дури и на неотел .
Во вифи сетинзите на рутерот не гибаш ништо го оставаш да е инфраструктур мод ...
А да и го исклучваш DHCP серверот на рутерот да е disable .

На Вифито му местиш Ип адреса да е различна од модемот и рутерот , нетмаск е ист како на рутерот и модемот , и Днс сервери ти се исти како на роутерот .

Ова горе упатството би требало да ти го реши проблемот во 90 % од случаите .
Пробај вака па пиши шо напраи !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom