Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку, на некој GIF ако се смени екстензијата во .JPG сте приметиле дека останува GIF само со JPG екстензија? :wink:

Па нормално. Го мениш името на фајлот само, а не и содржината.

A бе може ли некој да ми ја најде веб страната на застапникот на Рено во Македонија? Или од некој продажен центар, не е битно...се скапав од барање не можам да најдам ништо.

A JPG и GIF не се 2 различни формата?

Знам дека ќе функционира ако ја смениш екстензијата и потоа пак ја вратиш по старо, ама интересно е што GIF си се отвара како GIF дури и ако остане како JPG.

Acid напиша:

Знам дека ќе функционира ако ја смениш екстензијата и потоа пак ја вратиш по старо, ама интересно е што GIF си се отвара како GIF дури и ако остане како JPG.
Вектори... се у питајне... јпг и гиф се векторски колку шо знам, можда грешам... бегинер сум за филозофија на сликите

Проблем со гифот може да се јави ако менуваш во БМП.. предноста на гиф е тоа што содржи повеќе слики во еден формат...

За подетални информации ко че го положам КОмпјутерска графика предмето тогаш..сеа сум апла бегинер

na www.kajgana.com
od strana ima edna reklama za nekoj skyDSl nesto za internet.
Moze nekoj prosto da mi objasni sto e toa kolku pari kosta kako se plaka i zasto, posot toa sto go pisuva tamu go procitav 4 pati i ne razbrav nisto osven deka imaat tri vida na ceni od 7 do neznam kolku evra mesecno
Imajte na um deka imam Filozofski a ne PMF/Masinski i sl. :)

Jakov напиша:
na www.kajgana.com
od strana ima edna reklama za nekoj skyDSl nesto za internet.
Moze nekoj prosto da mi objasni sto e toa kolku pari kosta kako se plaka i zasto, posot toa sto go pisuva tamu go procitav 4 pati i ne razbrav nisto osven deka imaat tri vida na ceni od 7 do neznam kolku evra mesecno
Imajte na um deka imam Filozofski a ne PMF/Masinski i sl. :)
To ti e ednonasocen internet i sluzi samo za download, pokraj nego mora da imas eden so ke ti sluzi za upload (ADSL, Kabelski...). E prednosta ti e vo toa sto ke imas premnogu golem download (neznam brzinite odea mislam do 16.000 Kb/sek, vo sporedba so ADSL koj kreva do 512kbps)

Vlad II Draculea напиша:
Вектори... се у питајне... јпг и гиф се векторски колку шо знам, можда грешам... бегинер сум за филозофија на сликите

Проблем со гифот може да се јави ако менуваш во БМП.. предноста на гиф е тоа што содржи повеќе слики во еден формат...

За подетални информации ко че го положам КОмпјутерска графика предмето тогаш..сеа сум апла бегинер

гиф и јпг не се векторски формати и се разликуваат по начинот на кој ја компресираат оригиналната слика. гифот може да има и транспарентни пиксели и да содржи повеќе од една слика во себе кои ќе ротираат (анимација). Подржува само 256 бои макар да оваа лимитација може да се надмине со повеќе слики една у друга (повеќе слики спакувани во гифот се се прикажани у исто време).

ацид напиша:

ацид тоа шо викаш дека гиф ќе се отвори иако има јпг екстензија зависи од апликацијата која пробува да ја отвори сликата. ако е добро кодирана ќе забележи дека се работи за гиф без да гледа која екстензија е. ако ставиш тхт екстензија на ехе фајл и да пробаш да отвориш, апликацијата (Notepad) ќе го отвори фајлот и ќе го третира како да е текст а не извршен код.

Vlad II Draculea напиша:
Барам најбрз начин да симнам филм.. нормално бесплатно..
e batka mnogu barash !!!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
(morashe da go pisham ova pojako beshe pod mene:oftopic: )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom