Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
За комуникациј преку инетрнет се добри скајп мсн јаху гугле али надјобар е скајпот и мснот!

spasevski напиша:
a dali e mozno da se razgovara od pc na mobilen ?

Moze i na mobilen i na fiksen samo razlikata e sto tarifite kon mobilen se duplo poslapi otkolku koga vrtis na fiksen.
Jas edno vreme go koristev Net2Phone programot, imaat zastapnici tuka vo Beverli trgovskiot. Dobro e sto ne koristis svoja kreditna kartica preku net za uplata na kredit tuku ides tamu ke si napravis account i ke stavis za proba edno 500den (10$) na smetka, pa vidi kako ke ide.
A da, trebase da se simne i verzija na programot PC2Phone od nivniot sajt zasto poeftino doagjaat taka tarifite otkolku so oficijalniot program da zboris :icon_lol:
Sajtot im e http://www.inside.com.mk pa proveri si.
Ova ko reklama iskoci (ne deka imam neso so niv) ama aj mu se zbori na coekot :)

imaaaaaam problem.:(
ne mozam da se uklucam na msn.
imam 7.5
probuvam dva dena i nisto
duri i go reinstalirav i pak isto
a internet i sve drugo e OK.
help

.mk ????

знае ли некој како се регистрира .мк или .com.mk или .net.mk domain? Секаде каде што барав на интернет ја наоѓам само страната http://www.mpt.com.mk/, ама не се отвара. Исто така може да се најде линк до Унет или МОЛ, ама на нивните страни не може да се најдат никакви информации во врска со тоа. На Унет има само ценовник кој има некои сомнителни цени, како на пример 100$ за domain, ама очигледно не им е updateирано тоа неколку години. Мислам дека имам слушнато дека ако си купиш hosting од МОЛ, тие ти ја завршуваат работата за domain, ама прашањето е дали може да се регистрира адреса без хостинг, на истиот начин на кој може на zennames.com да се купи .com domain ?

Gandalf напиша:
знае ли некој како се регистрира .мк или .com.mk или .net.mk domain? Секаде каде што барав на интернет ја наоѓам само страната http://www.mpt.com.mk/, ама не се отвара. Исто така може да се најде линк до Унет или МОЛ, ама на нивните страни не може да се најдат никакви информации во врска со тоа. На Унет има само ценовник кој има некои сомнителни цени, како на пример 100$ за domain, ама очигледно не им е updateирано тоа неколку години. Мислам дека имам слушнато дека ако си купиш hosting од МОЛ, тие ти ја завршуваат работата за domain, ама прашањето е дали може да се регистрира адреса без хостинг, на истиот начин на кој може на zennames.com да се купи .com domain ?
Иди на http://dns.marnet.net.mk/

Кај нив се регистрираат сите .mk домени. Само работата е што не дозволуваат сеуште (бар рака мислам) регистрација на физичко лице. Мора да е на фирма. И уште една заебана работа е тоа што мораш лично да го доставиш барањето (формуларите) или пак по пошта.

Инаку, можеш да регистрираш и преку некои македонски хостинг компании како www.mkhost.org, само финтата е што тогаш - доменот ќе биде на име на нивната фирма, а не на твое. Иако не верувам дека би имал проблеми...

Цените мислам дека се од 750-1000 денари, во зависност од кај ќе го купиш.

OK, бев на марнет, гледам дека треба да попунам формулар и да го пуштам по пошта ?!?!?! не преку e-mail ?!?!?! регистрирам DOMAIN ! нема на веб сајтот проверка на слободни домеини ?!?!?! ИМА У АЛБАНИЈА БЕ ! и у зимбабве ! Кој им даде на МАРНет право да регистрираат домаини бе, Луѓево не заслужуваат пристап до интернет. Луѓево не заслужуваат да имаат e-mail. Европа ? Како ќе флеземе у европа, ќе сака да дојде Philips да отвара фабрика, за да го регистрира philips.com.mk ќе треба барање по пошта да пушти? Ебате средниот век.

Марнет е одговорен за .mk домените. И нормално е да има еден централен авторитет. Е тоа со поштата... Па треба и пошта од нешто да живее бе.

Им ја виде ли веб страната бе човек? Во што е правена, Microsoft Word? Или Notepad? ќе врескам луѓе, овие луѓе треба да регистрираат домеини ?

Oтвори нова тема за Марнет де. Патетикуси се, али јебига - они се овластени само. Тоа ти се вика „монопол”. :-)

mr_wicket напиша:
Што е тоа Bandwidth, мисалм за што служи?
Bandwidth значи трансфер на податоци, а за што служи? Па најверојатно за доплатување на дополнителни трошоци... :wink:

Ја стварно незнаев дали тука да се обратам или у софтвер за помош.Си симнав едни ногу добри икони ама у некојси .PNG формат,шо е тоа и како можам најбрзо да си ги стаам

PNG e графички формат како и jpg и gif.
Со обичен прегледувач на слики(IrfanView link 1, link 2 или било кој друг) можеш да направиш Save As и во делот на екстензијата да ја смениш во jpg или gif.
Windows Paint не подржува PNG формат.

PNG форматот за разлика од GIF поддржува парцијална транспарентност, односно одреден пиксел од сликата може да биде проѕирен во одреден процент, додека кај GIF, пикселот или е проѕирен или не е. Не беше многу користен поради тоа што Internet Explorer не го поддржуваше досега, и проѕирните делови ги прикажуваше со бела боја. Со новата бета 7 верзија, IE целосно го поддржува PNG форматот.

Не би ти препорачал да го смениш форматот на иконите кои ги имаш слегнато, бидејќи ќе го изгубат квалитетот, особено ако се полутранспарентни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom