Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересираат ваши размислувања на оваа тема.

1. Што треба да направам!

- Работата е следна, имам 2 засебни АДСЛ линии, и сакам да ги поделам на 12 машини така што едната група ќе ги опслужува 1 АДСЛ линк (значи 6 машини), и другата група од 6 машини другиот АДСЛ линк.
Тоа сакам да го остварам само преку една машина Рутер!

Како препорачувате тоа да се направи!...

instaliraj si CCProxy server, mnogu dobra programka e. Si mestis acountite na userite gi ogranicuvas so brzina na internet vrska, za da ne ti ja bavat vrskata, i imas Auto desable koj user do koga da ima internet. Ima mnogu alatki imi. Znaci so pravis - prvite 6 gi stavas direkno na ruterot preku ednata vrska, a drugite 6 so Proxy serverot. Taka bi trebalo da raboti. Probaj.

Ili mozes direkno userite da gi stavis vo grupi t.e. 2 grupi po 6 usera. za sekoja grupa mozes posebno da ja konfiguriras. Toa pak so CCProxy serverot a za direkno pod ruter so dve konekcii ne znam. No so Proxy serverot ti garantiram deka bi mozelo da se realizira.
1 slucaj : Ako ednite gi stavis direkno ra ruter, a drugite na Proxy serverot
2 slucaj : Samo na proxy serverot t.e. ruterot ti e samo da se povrzete vo LAN mreza.
Uspeh :)

Знае некој од кај да даунлодирам Мирц кој работи!!! Имам мирц симнато од http://www.mirc.com ама не сака да се пушти. Ако некој знае како да го уклучам или да даунлодирам нов нека остаи линк:

BliND напиша:
Знае некој од кај да даунлодирам Мирц кој работи!!! Имам мирц симнато од http://www.mirc.com ама не сака да се пушти. Ако некој знае како да го уклучам или да даунлодирам нов нека остаи линк:

Сигурно е грешка, пробај пак да го превземеп од http://www.mirc.com/get.html

Orion2 напиша:
Ili mozes direkno userite da gi stavis vo grupi t.e. 2 grupi po 6 usera. za sekoja grupa mozes posebno da ja konfiguriras. Toa pak so CCProxy serverot a za direkno pod ruter so dve konekcii ne znam. No so Proxy serverot ti garantiram deka bi mozelo da se realizira.
1 slucaj : Ako ednite gi stavis direkno ra ruter, a drugite na Proxy serverot
2 slucaj : Samo na proxy serverot t.e. ruterot ti e samo da se povrzete vo LAN mreza.
Uspeh :)

Еве подетално. Значи Софтверски решенија од типот CCProxy некако не ми се допаѓаат.
Јас би сакал да оди тоа на една серверска машина (Linux или BSD) со 4 мрежни карти, две за влез за секој Адсл, и две за излез према lan.

Бидејќи станува збор за мал број на машини (12) сакам да бидат во иста мрежа значи 10.20.30.0/24 со тоа што потоа би го конфигурирал squid и форвардирањето да оди на начинот од 10.20.30.1 (гејтвеј за едната група, која што ќе се протега до 10.20.30.7) и 10.20.30.10 (гејтвеј за другата група) која што ќе оди до 16.

Е сега конретно ми треба некој конфигурациски семплови, потребни заебанции што треба да ги направам при сетап на таков рутинг. Значи Linux машината би требала од старт да направи 2 конекции (multiple connection)..

Ете тоа поточно, ако имате некој config sample фајлови, фрлајте навака, примери од squid, начин на рутирање и слично !

Фала во секој случај на спремноста за помош!
Чекам нови пациенти :)

Сакам 2 линка да ги врзам и да работат како еден во Windows XP.
Поконкретно се работи за Wifi On.net и DIAL-UP.
Ќе ве молам, конкретно софтвер и подесувањата ако може некој да ми предложи и помогне.

Благодарам

мене едната конекција ми е dial-up, a другата ми е преку мрежна карта, кабел, аксес поинт(во клиент мод) и WiFi мрежата на Он Нет интернет провајдерот(SSID: On.Net Wifi). Конекцијата од Он. Нет ја губам на 30 минути(правила на игра за без пари) и користам Girder кој сам клика на LOGIN дугмето кога ќе се дисконектирам. Имам потреба за постојана интернет конекција, односно и во тие неколку секунди додека ме реконектира Girder.
Ќе го разгледам текстот, го симнав и програмот. Не знам само дали е исто подесувањето за DSL конекција и оваа мојава. Ако имаш некое вакво искуство или знаеш како, дај малку повеќе помогни ми.

10x

Iam dva kompjutera doma.Na edniot iam staeno kablovski internet,i sea sakam da go prefrlam i na drugiot.
So dapraam,so oprema mi treba i kako se prai toa
Nekoi faci mi vikaat deka trebalo na eden od kompjuterite da iam dve lan kartici(posto kablovskiot mi e preku lan a neam modem kaj mene doma) a nekoi mi vikaat deka nema potreba od toa

I uste nesto,daj ako ima nekoja faca na forumov so e od novo lisice i so ima kablovski na cadis,da mi pomogne u misijava:probuvam da gi nateram lugevo da stanat sharing manijaci ama nikako ne mi uspeva.nema niedna hiena osven mene so stava failovi na kanal,a mnogu e top,so ke se maci coek so p2p programi ke si napraime nasa mreza

436053 напиша:
Iam dva kompjutera doma.Na edniot iam staeno kablovski internet,i sea sakam da go prefrlam i na drugiot.
So dapraam,so oprema mi treba i kako se prai toa
Nekoi faci mi vikaat deka trebalo na eden od kompjuterite da iam dve lan kartici(posto kablovskiot mi e preku lan a neam modem kaj mene doma) a nekoi mi vikaat deka nema potreba od toa

Па може со две мрежни картички. На едната ќе биде поврзан кабловскиот интернет, а на другата ќе го поврзеш другиот компјутер. На таа втората мрежна кај што ти поврзан другиот компјутер ќе ставиш ИП адреса 192.168.0.1 или 10.1.0.1 (нема врска), а на другиот компјутер на мрежната картичка ќе поставиш ИП адреса да биде 192.168.0.2 или 10.1.0.1 со тоа што интернет gateway ќе наместиш да биде ИП адресата од првиот компјутер (192.168.0.1 или 10.1.0.1).

vardarce напиша:
Па може со две мрежни картички. На едната ќе биде поврзан кабловскиот интернет, а на другата ќе го поврзеш другиот компјутер. На таа втората мрежна кај што ти поврзан другиот компјутер ќе ставиш ИП адреса 192.168.0.1 или 10.1.0.1 (нема врска), а на другиот компјутер на мрежната картичка ќе поставиш ИП адреса да биде 192.168.0.2 или 10.1.0.1 со тоа што интернет gateway ќе наместиш да биде ИП адресата од првиот компјутер (192.168.0.1 или 10.1.0.1).

da moze so dve mrezni kartici na toj nacin koj go opisha...no kaj mene modemot odi na usb na serverot, a drugite dva se na povrzani preku mreza na serverot i imam internet na site...

vardarce напиша:

Abe sve toa ubavo so mi go napisha,ali vrska neam so mi kaza :icon_eek: Ali nema veze,ke zeam ja uste edna lan pa ke me teras cekor po cekor,mislam ako moze:se_ molam :se_ molam

436053 напиша:
Abe sve toa ubavo so mi go napisha,ali vrska neam so mi kaza :icon_eek: Ali nema veze,ke zeam ja uste edna lan pa ke me teras cekor po cekor,mislam ako moze:se_ molam :se_ molam

Но проблемо мучачито тури си уште една мрежна картичка у компјутер па ќе ти објасниме шо како треба да напраиш (ако треба и со слики) ;) :).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom