Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Дали постои некој Comment System за Joomla, ама асален да е, досега осум ги пробав, и ниеден не работеше како што треба. Кога ке ги аплоадирам, или недостига некој фајл, или ке ја инсталирам а скриптата не работи :se_ molam

Не ти работат поголемиот број на скрипти затоа што серверот има оневозможено некои функции кај пхп-то ( Јбг, то е кога си на бесплатен хостинг ). Крени од дома пхп сервер со mysql па ќе видиш како сите ќе работат ;) . И јас се тупев на времето со истите работи...

VAKA IMAM NEKOLKU PRASANJA
1. Znaci kako da si smenam password na msn ama acc ne mi e na hotmail tuku na yahoo, a toj pass ne mi zavisese od mailot dodeka mi postoese mailot, (vidov na nekoja od prethodnite strani nekoj prasuval demek da pomogne na prijatelka kako da si vleze u mailot, e mislam deka i mene "NEKOJ" jas si znam koj M****A DA MU JA E**M, mi naprai tokmu toa, znaci nemozam da si vlezam veke vo toj mail na yahoo, za msn mi koristi seuste ama so najprvobitniot pass. CARE KAKO DA SE SMENI
2. Stvarno li postoi taa opcija nekoj da ti sje*e mail kako sho mi bidna mene i kako sea ja da si go vratam nazad??????
3. Kako da vlezam i kako da izbrisam procesi onie sho se podigaat so samoto podiganje na windows, ama da ne zae*am da izbrisam nesto sto mi treba?!?!?!
4. Kako da poznaam dali ima nekoe sumljivo procesce, zasto stanav paranoicna vo posledno vreme oti ednas "NEKOJ" ah leel krv da s**e, mi vleze taka u kompjuter i site mozni useri i pass mi gi dozna

aj fala vi

Coca-Cola1981 напиша:
VAKA IMAM NEKOLKU PRASANJA
1. Znaci kako da si smenam password na msn ama acc ne mi e na hotmail tuku na yahoo, a toj pass ne mi zavisese od mailot dodeka mi postoese mailot, (vidov na nekoja od prethodnite strani nekoj prasuval demek da pomogne na prijatelka kako da si vleze u mailot, e mislam deka i mene "NEKOJ" jas si znam koj M****A DA MU JA E**M, mi naprai tokmu toa, znaci nemozam da si vlezam veke vo toj mail na yahoo, za msn mi koristi seuste ama so najprvobitniot pass. CARE KAKO DA SE SMENI
2. Stvarno li postoi taa opcija nekoj da ti sje*e mail kako sho mi bidna mene i kako sea ja da si go vratam nazad??????
3. Kako da vlezam i kako da izbrisam procesi onie sho se podigaat so samoto podiganje na windows, ama da ne zae*am da izbrisam nesto sto mi treba?!?!?!
4. Kako da poznaam dali ima nekoe sumljivo procesce, zasto stanav paranoicna vo posledno vreme oti ednas "NEKOJ" ah leel krv da s**e, mi vleze taka u kompjuter i site mozni useri i pass mi gi dozna

aj fala vi
За MSN-to појма неам, најдобро направиси нов User.
За процесите оди Start>Run пиши msconfig, ќе ти излезе еден прозор, оди таб Startup и таму одчекирај се шо ти е сумливо, или дај скришот ќе ти кажам што да одчекираш.

MkForces напиша:
Не ти работат поголемиот број на скрипти затоа што серверот има оневозможено некои функции кај пхп-то ( Јбг, то е кога си на бесплатен хостинг ). Крени од дома пхп сервер со mysql па ќе видиш како сите ќе работат ;) . И јас се тупев на времето со истите работи...
Досега работаа, сега ништо. Не знам што да правам. Можеш некои скрипти да ми препорачаш, да пробам, па што ке биде, нека биде....:raz: Пробав и да изменам еден темплејт со моја слика, не ја прифаќа. Помош!

Како да префрлам MySQL база од 15 мб, од еден сервер на друг, базата е од форум. Пробав илјада начини:

Преку ПХПМајАдмин, преку форумот, ама ништо не успеа.

Преку пхпМајАдмин има една скрипта - бигдумп, со неа успевам да ја копирам базата (импорт), ама нешто заебава енкодингот, имено македонската кирилична поддршка ја зезнува за време на експортирањето од пхпМајАдмин (кога правам експорт на базата).

Се сомневам дека пхпМајАдмин има багови околу ова.

Админи помагајте.

Ако има cPanel хостингот од кој сакаш да ја превземеш базата, оди Backups, и после одбери ја базата што сакаш да ја симнеш.
Сега би требало да ја имаш базата на твојот компјутер.
Оди на новиот хостинг (претпоставувам и тој има cPanel), креирај нова база со исто име, корисничко име и лозинка, оди во phpMyAdmin, одбери ја базата лево (празната), па Import на наредниот прозорец, browse... од тука верувам ќе се снајдеш, ако не пиши.

naum_spaseski напиша:
Досега работаа, сега ништо. Не знам што да правам. Можеш некои скрипти да ми препорачаш, да пробам, па што ке биде, нека биде....:raz: Пробав и да изменам еден темплејт со моја слика, не ја прифаќа. Помош!
Ако досега работеле, а повеќе не работат, сигурно нешто џумлата не ти чини... сепак, секогаш најсигурно е да си инсталираш apache и mysql сервер на твојот компјутер ( доколку немаш платен хостинг ) и така да пробуваш и да видиш на што си...
За скрипти, ги има многу, дури и премногу на интернет. Само напиши Joomla extensions во гугл и ќе најдиш секакви.
А за тоа со сликата од темплејтот, доколку си направил како што треба, избриши го cache-то од веб пребарувачот, потоа пак отвори ја веб страната.
cYb3rc0re напиша:
Преку пхпМајАдмин има една скрипта - бигдумп, со неа успевам да ја копирам базата (импорт), ама нешто заебава енкодингот, имено македонската кирилична поддршка ја зезнува за време на експортирањето од пхпМајАдмин (кога правам експорт на базата).
Yeap... и јас веќе подолго време го имам истиот проблем со кириличната поддршка кога ќе направам export/import на mysql база... Буквите "Н" и "с" не ги вади како што треба ... шит...

Princ напиша:
Ако има cPanel хостингот од кој сакаш да ја превземеш базата, оди Backups, и после одбери ја базата што сакаш да ја симнеш.
Сега би требало да ја имаш базата на твојот компјутер.
Оди на новиот хостинг (претпоставувам и тој има cPanel), креирај нова база со исто име, корисничко име и лозинка, оди во phpMyAdmin, одбери ја базата лево (празната), па Import на наредниот прозорец, browse... од тука верувам ќе се снајдеш, ако не пиши.

Епа вака. Пошо едниот хостинг е на странски сервер, има само phpMyAdmin пристап. Од таму правам експорт, се си оди како што треба. Нема cPanel нигде, ни на едниот ни на другиот сервер.

Не е толку проблемот за експорт импорт, колку што е проблемот со поддршката. На едниот phpMyAdmin (од кај што правам експорт) во MySQL-от базите се наместени на Latin1-Swedish-Ci, е сега, во експортот, иако си стои во која поддршка е правен експортот, (CREATE DATABASE .... DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci; ), кога ќе отворам во едитор, кириличната поддршка е како овој текст: ÷óâñòâóâÃ

А треба да биде како овај: ïðåòåðóâàì ñî ïðàøàœà.

И кога ќе го импортирам во другата база, кириличната поддршка не е читлива, излегува сосем трет текст: ГҐГІГҐ ГЈГЁ ñâîèòå ïðîáëåìè

Пробав и со phpBB форумот, од администрација правам бекап, после исто од администрација правам ристор на другата база, ама ЕсКуЕлот има грешки во креирање и не се извршува (ниту преку phpMyAdmin)

Иначе базата е над 15 мб, и за да ја импортирам на сервер го користам скриптичево (ептен корисно за големи бази):
http://www.ozerov.de/bigdump.php

Пак ќе пишам зошто минатиот пат никој не одговори.
Значи било со кој browser-да не наведувам, кога симнувам нешто после некое време запира downloadot, се закочува.Користам download manager ама од rapidshare и од такви страни нормално неможе да се симнува со download manager треба да имаш prem. acc.Дајте помогнете што да правам?!?!?!

Влатко ако знаеше некој што е проблемот сигурен сум дека ќе ти помогнеше, а ако нема одговор од никој, тоа значи дека никој не можи да ти помогни...

MkForces напиша:
Влатко ако знаеше некој што е проблемот сигурен сум дека ќе ти помогнеше, а ако нема одговор од никој, тоа значи дека никој не можи да ти помогни...
Фала ти еј, ми помогна :smir:

vlatko напиша:
Пак ќе пишам зошто минатиот пат никој не одговори.
Значи било со кој browser-да не наведувам, кога симнувам нешто после некое време запира downloadot, се закочува.Користам download manager ама од rapidshare и од такви страни нормално неможе да се симнува со download manager треба да имаш prem. acc.Дајте помогнете што да правам?!?!?!

Абе како што можам да те разберам тебе ти паѓа врската на сред данлоад.Според мене ти е до интернетот,така да користи некој download manager за да може да продолжи.......
А преку рапит схаре не фака никој manager
:toe::toe:

cYb3rc0re напиша:
Епа вака. Пошо едниот хостинг е на странски сервер, има само phpMyAdmin пристап. Од таму правам експорт, се си оди како што треба. Нема cPanel нигде, ни на едниот ни на другиот сервер..........

Сам се снајдов, за оние кои имаат сличен проблем:
MySQL Adninistrator е алатката која ја искористив, многу е едноставно, подесувате две конекции, една до базата која ја копирате, друга до базата која ја полните.

На првата и правите Бекап, а на втората Ресторе.

Нема заебанции од типот - која поддршка беше, колкава е базата итн. како што има во ПХПмајАдмин. Дефаулт користи УТФ-8 за префрлање.

За поголеми бази, треба да чекате подолго време нормално, но битно е тотално ослободено од кочниците кои ги има PHP-то (а со него и PHPMyAdminot).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom