Интересни возила кои не се произведуваат повеќе (модели)

• Креатор на темата Креатор на темата BoRg
  • Време на започнување Време на започнување

BoRg

Resistance is futile you will be assimilated
Член од
8 декември 2005
Мислења
486
Поени од реакции
2
Веб-сајт
www1.idf.il
Volvo PV544

Volvo_02.jpg

Volvo_01.jpg

PV544.hill.jpg

Aston-Martin - Bertone
amjet1.JPG

amjet3.JPG

Bentley - Pininfarina
[SIZE=+3]T Coupј[/SIZE] [SIZE=+2](1968)[/SIZE]

bent1pf2.JPG

bent1pf5.JPG

[SIZE=+4]Lamborghini Zagato[/SIZE]
[SIZE=+3]3500GTZ[/SIZE] [SIZE=+2](1965)[/SIZE]
LamGTZ1.jpg

LamGTZ3.jpg

Овие мислења ви ги преместив во нова, посебна тема, оти станува збор за модели кои не се произведуваат, но од постоечки марки. Слободно продолжете тука.

Поздрав

Elva Courier Mk II

rdIV.jpg

photo_1.jpg

photo_4.jpg

photo_5.jpg

И се разбира, култно возило кај младите американци во 70-тите години од минатиот век, FORD MUSTANG од 1973:
Medium2005-11-24!MYSTANG3.JPG
Medium2005-11-24!718682_3_FULL.JPG

А еве го и добро познатиот CITROEN DS, наречен Де Гол или „Деголка” зашто во неговиот „постар брат” се возел некогашниот француски председател Шарл Де Гол:
71665.jpg

citroen-ds02.jpg

Изгорен сум по едно вакво:
0,1020,368120,00.jpg

B31243.jpg

slk515l_3.jpg

FORD CAPRI '73 год., според мене еден од најубавите модели што FORD ги произвел за европскиот пазар. Кога би дошол до еден ваков макар и во лоша состојба, не би жалел труд време и средства да го доведам до фаза „5”! Има еден идиот во Скопје близу Мала Станица што му стои пред зграда со издишани гуми и еднаш неделно само го пере и чисти, а не го вози, не го регистрира, не го средува и кога го прашав дали би ми го продал ќе ме тепаше:lud: :pishtoldz

Мандрак секакви ги има, ама ако сттварно е оставен да му скапуваат гумите штета е пошто може да се оштетат бандажите.

Bacillus gagous напиша:
Мандрак секакви ги има, ама ако сттварно е оставен да му скапуваат гумите штета е пошто може да се оштетат бандажите.
Па ако си во Скопје, помини кај некогашната пицерија „Томас”, веднаш пред високата стара зграда ќе го видиш, зелен металик паркиран долу на крајот од паркингот под едно дрво и многу добро стои каросериски.

Ај Мандрак да си го споменеме и главниот конкурент на Capri, Opel Manta. Според мене, и двете би требало да бидат европски пандан на Мустангот. Интересен автомобил:
Манта А:

и Манта Б со Irmscher визуелен тјунинг:

А еве и уште нешто интересно:
Многу познавачи велат, а и јас се согласувам со нив дека дизајнот на FIAT 1300 е всушност Chevrolet Corvair од 1960. 1300 се појавил 1961 иначе. Пресудете сами:

Малку ми е чудно дека италијанците се шампиони во дизајн, а барале пример во американско возило...

Еве едно возило кое беше многу барано во почетокот на 70-тите години од минатиот век. Ваков FIAT 850 Stort Coupe имаше некогашниот југословенски кошаркарски ас Радивој Кораќ кој во него загина:
182.gross.jpg

Да се потсетиме и на Fiat 124 sport coupe i Spider. Се произведува во 3 генерации, се потпира на механиката на 124, и 132. Омилена ми е првата генерација. Спајдерот е само од првата серија...

1.

2.

3.

Spider

VESPA 400 1960 da Vespa ubavo procitavte

3vespa3.gif
53-3x.jpg
53-17x.jpg
53-11x.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom