Информации за плати во различни фирми...

• Креатор на темата Креатор на темата fton87
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 февруари 2013
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ја отворам оваа тема за сите што се заинтересирани за работа во некоја фирма а нема кој да им каже за плата и дали вреди да се аплицира . (во огромен број на случаи не ја кажуваат платата на интервјуата). Мене конкретно ме интересира за бутикот Едвард за машка и женска гардероба дали имаат пристојна плата барем до 10 000 ако некој знае нешто молам да сподели. :свиркам:

За 10000 имаш да бираш работа каква тебе ти одговара затоа што денес ретко кој млад човек прифаќа понуда испод 12000 денари.

За 10000 имаш да бираш работа каква тебе ти одговара затоа што денес ретко кој млад човек прифаќа понуда испод 12000 денари.

Немора да значи ова.
Кого и да прашаш ќе ти рече дека него не му значи висината на платата,него му значи редовноста и осигурувањето.
Пример земиме мене и еден пријател мој.
Работиме иста работа но во различна фирма.Јас земам пример 15000ден а тој 18000ден меѓутоа јас знам дека од 1-ви до 5-ти најкасно во месецот мора да ми легне плата на сметка а кај него не е така.Него сопственикот на фирмата(ИТ фирма) му вика дечки овој месец имавме послабо работа затоа платите малце ќе каснат или пак им се има десено да им рече дека платите ќе ви ги дадам заедно со наредната плата ама еве више 4-ти месец им нема дадено плата.Додека пак кај мене не е исто.Затоа пази во која фирма работиш.Информирај се на време како fton87

Немора да значи ова.
Кого и да прашаш ќе ти рече дека него не му значи висината на платата,него му значи редовноста и осигурувањето.
Работиме иста работа но во различна фирма.Јас земам пример 15000ден а тој 18000ден меѓутоа јас знам дека од 1-ви до 5-ти најкасно во месецот мора да ми легне плата на сметка а кај него не е така.Него сопственикот на фирмата(ИТ фирма) му вика дечки овој месец имавме послабо работа затоа платите малце ќе каснат или пак им се има десено да им рече дека платите ќе ви ги дадам заедно со наредната плата ама еве више 4-ти месец им нема дадено плата.Додека пак кај мене не е исто.Затоа пази во која фирма работиш.Информирај се на време како fton87
Да не е твојот пријател по професија програмер?Инаку потполно се согласувам со твоето размислување затоа што во таков случај и јас би постапил на истиот начин.Во таквите фирми си играат играчки затоа што кај нас во пракса не постои синдикат па да го заштити работникот од газдата поради неисплаќање на личен доход.Оди во Германија, Швајцарија,Шведска или некоја слична од нив да видиш што ќе му се случи на тој газда ако не му исплати плата на крајот на неделата или месецот не е битно.Затоа поради ваквиот однос на приватниците 90% од младите бараат државна работа во било која институција затоа што платите се 100% редовни,осигурувањето ти е 100% регулирано и си зимаш плави картони на крајот на месецот. Другата важна работа е што за кредит ниедна банка не ти прави проблем за било која сума затоа што знаат дека платата е 100% сигурна а за грешка или несовесно работење под услов само да не е кражба на пари по закон само ќе те казнат од 5 до 20% од плата во зависност од тоа каква грешка си направил додека за мал кикс кај газдата можеш уште другиот ден да леташ од работа.

Нема врска што сакам да ти кажам дека тоа го прават младите и неискусни луѓе.Се залетуваат по парите без притоа да разгледаат малце подлабоко,ама ако со тоа стекнуваат поука за друг пат;)

Овој проблем не е од вчера.Трае цели 20 години кога почна приватизацијата на фирмите и со тоа нови богаташи кои живееја раскошен живот на грбот на младите кои им беа евтина работна сила за секои 2 до 3 месеци и после тоа дај друго дете за да не ги пријавуваат во завод под образложение дека не се задоволни од нив.И јас го поминав тоа школо во тоа време пред да се вработам државно.

Немора да значи ова.

Не може работодавецот парцијално да исплаќа плата, или сите ќе земат плата или никој нема да земе, тоа е по закон. Ако твојот пријател 4 месеци нема земено плата, додека пак ти земаш редовно, тоа значи дека твојот пријател не се води како вработен во фирмата. Е сега не знам како е муабетот со договор на дело, ама мислам дека и тоа е регулирано.

Не може работодавецот парцијално да исплаќа плата, или сите ќе земат плата или никој нема да земе, тоа е по закон. Ако твојот пријател 4 месеци нема земено плата, додека пак ти земаш редовно, тоа значи дека твојот пријател не се води како вработен во фирмата. Е сега не знам како е муабетот со договор на дело, ама мислам дека и тоа е регулирано.

Дал да се смеам или да плаќам

Можи му ја дава и после му ја зема назад :pos:

Да не си од внатрешноста?Заборавив да потенцирам дека ова важи само за Скопје.

Знам на што мислеше, ама сепак мислам дека не си во право. Многу млади денес гледаат да зграбаат било каква работа, со било какви плаќања, барем за почеток.

Објасни ми, како може во државно да касни плата? Чудесната Македонија!

Објасни ми, како може во државно да касни плата? Чудесната Македонија!
И те како може да касни плата во државна фирма.
Пример одма ќе ти го дадам ЈСП, прашај кој сакаш од ЈСП дали земаат редовно плата или е тоа како ќе му прдне на Мишко иако дневен обрт на пари имаат од над 300 000 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom