Илири = Словени

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Ние,албанците немаме проблем дали сме наследници на илирите...
Истражувања од светски научници, зборови илиро-албански, имиња илиро-албански, и

Келеш:nesum: е стар збор, скроен за вакви.

А ти бре Спире,:uvo:наместо да ни објасниш каков е тој име на Иљир Flori-Florim ili KORAB ili Mentor...

Се келешиш со името Спире за кое:

Сосипатр Пиров, беранец, (Дела 20, 4.)

Археологијата ги посведочила овие имиња како вообичаени имиња за градот Солун и Македонија.

Така да им кажеш на Шкиптарските учени, нека копаат, а не само да тропаат...

Абе нели ви беше објаснето на оваа страна бе? Прво објаснете ги тие работи Ајакс што ви ги пишува, па после може да се китите со илирските перја.

Да, а исто така и му реплицирав на Ајакс на истиот пост, каде што не ми одговори каде гледа словенско во тие дела...дека јас си ги читам делата на мајчин јазик...на албански.

Каде е словенското тогаш?

Ylli - Ѕвезда/Ѕвездан, Ilir (I lir ) / Слободен,Слободан , Flori / Злато,Златан, Mentor (mente,mend) / На словенски би било Паметњакович или можеби Наум (тој што ти дава ум) инаку слично име е Armend/ Сјаен ум... За Кораб не знам етимологија (можеби од Rrap/Карпа) но личните имиња се од планината тоа се подразбира.

Инаку за името Пиро зборуваше нешто...
pyrrhic (2) "dance in armor" (1597), also a type of metrical foot (1626), from L. pyrrhicha, from Gk. pyrrikhe orkhesis, the war-dance of ancient Greece, traditionally named for its inventor, Pyrrikhos. The name lit. means "reddish," from pyrros "flame-colored," from pyr "fire."Епа за првото објаснување "dance in armor" ... погледни ги овие ... иако знаеш дека албанска свадба не почнува без знаме и оружје :) ... Единствено не ми се допаѓа она објаснување "the war-dance of ancient Greece", треба да се поправи во "the war-dance of ancient Illyria & Macedonia"

Второто објаснување... The name lit. means "reddish," from pyrros "flame-colored," from pyr "fire." , на албански pyr се заменило со турско-арапското "nur", Nuri,Nurie / Сјај, пламен... На еврејски слично име e Thalia, на словенски Светлана...

Друго нејасно ?...

Ал=аловото (црвеното) знаме

Банија=земја (по хрватски,српски)

АЛБАНИЈА=ЦРВЕНА ЗЕМЈА (како на КАВКАЗ)

Друго нешто?...

P.S. Флори можеби е од цвеќе,ама кај вас е непознато.

A Ментор, како што си тргнал, доаѓа од Ментол или Ментал(ен)?:pos2:

Леле бре како можев да го заборавам мојот комшија кој Менде се вика... инаку побарај малку во албанскиот јазик за зборови Ар, Флори, Менд...

Слушам голем интерес имало на саем од страна на македонците (словени) за книги на албански јазик дури еден наш писател (Челику) изјавил ... "Македонците се враќаат кон корените..." :)

Леле бре како можев да го заборавам мојот комшија кој Менде се вика... инаку побарај малку во албанскиот јазик за зборови Ар,Флори,Менд...

Мore Spire, i toa tvoeto Mend=[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]foolish (znaev deka e nesto so Mental):pos2:[/FONT]

[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Podobro ti e da e od Mende.[/FONT]

[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Sramota e da se pravis [/FONT][FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]pamenduar, [/FONT][FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]pa mend.[/FONT]

[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Celiku? Ilirsko ime??? :pos2:[/FONT]

[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]AR E MONGOLSKO...[/FONT]

За Кораб не знам етимологија (можеби од Rrap/Карпа) но личните имиња се од планината тоа се подразбира.

Мore Spire, KO ne e povrzano so Karpata, tuku:

KO=cf. go1manta mountain;(Cologne Tamil Lexicon)

KORAP=KORAB

KORAB=go1manta mountain + KAMEN,KARPA

MNOGU LOGICNO.

I PO MAKEDONSKI.

Ylli - Ѕвезда/Ѕвездан, Ilir (I lir ) / Слободен,Слободан , Flori / Злато,Златан, Mentor (mente,mend) / На словенски би било Паметњакович или можеби Наум (тој што ти дава ум) инаку слично име е Armend/ Сјаен ум... За Кораб не знам етимологија (можеби од Rrap/Карпа) но личните имиња се од планината тоа се подразбира.

Инаку за името Пиро зборуваше нешто...
pyrrhic (2) "dance in armor" (1597), also a type of metrical foot (1626), from L. pyrrhicha, from Gk. pyrrikhe orkhesis, the war-dance of ancient Greece, traditionally named for its inventor, Pyrrikhos. The name lit. means "reddish," from pyrros "flame-colored," from pyr "fire."Епа за првото објаснување "dance in armor" ... погледни ги овие ... иако знаеш дека албанска свадба не почнува без знаме и оружје :) ... Единствено не ми се допаѓа она објаснување "the war-dance of ancient Greece", треба да се поправи во "the war-dance of ancient Illyria & Macedonia"

Второто објаснување... The name lit. means "reddish," from pyrros "flame-colored," from pyr "fire." , на албански pyr се заменило со турско-арапското "nur", Nuri,Nurie / Сјај, пламен... На еврејски слично име e Thalia, на словенски Светлана...

Друго нејасно ?...

EEEEE ova e nenormalno...Znaes deka pred nekoe vreme, porano, imase eden makedonski istoricar, kazuvase za eden artefakt od Anticka Makedonija, nesto so sonceto. I vo toa pisuvallo ILL, sto znaci Sonce, a sto e Sonceto? Sonceto e Zvezda...

ILL - Zvezda a na albanski YLL - Zvezda a baska ima i mnogu albanski dialekti kaj koi se upotrebuva istoto, bez nikakvi promeni, ILL - ZVEZDA.

A znaete na albanski kako se vika SONCETO?

NA albanski, gegski dialekt e DILL (znaci go sodrzi toa ILL, isto, identicno)
a kaj toskite e DIELL (epten slicno)

AJDE SEGA SAMO KAZETE DEKA NEMA VRSKA, KOGA NE SAMO STO IMAAT IST KOREN I SE PRILICNO IDENTICNI TUKU IMAAT I ISTO ZNACENJE.....

Znaci ne se cudete, ova bese od makedonski istoricar.....

Definitivno, kako sto tvrdat i mnogu stranski istoricari i akademii, ALBANSKIOT e najstar jazik vo ovie prostori.....A baska mozebi MAKEDONSKOTO SONCE BILO ALBANSKO...hahahahah

@ANAVENO: Djabe se trudis so PHOTOSHOPSKI i IMPROVIZACII, mnogu smesno i neseriozno zvucat tvoite komentari, PIRRO partal te prai...

Да, а исто така и му реплицирав на Ајакс на истиот пост, каде што не ми одговори каде гледа словенско во тие дела...дека јас си ги читам делата на мајчин јазик...на албански.

Каде е словенското тогаш?

Па затоа и јас те прашав еднаш, дали тие делата се напишани од католички попови, или не?

А и ова да не го заборавам:

Јебига, нека бидат словени илирите...

za malku ke ti poveruvav,da ne naletav na
Shkлlzen i Kimete...
nekako,poveke me asociraat na Gegechkari (bidejki si ljubitel na sliki)
aj,objasni mi go toa GEGI,epten ilirski mi zvuci...

Hahahaha, ajde sega te faka histeria...mnogu ocajno se trudisss

Gegi + Toski = Albanci

I Frang Bardhi, i Pjeter Bogdani, i Pjeter Budi, i Gjon Buzuku, i Marin Barleti, site se GEGI, i pisuvale na Gegski dialekt....RYMZ gi postirase....

ILL, ti e na gegski zvezda, a na tosk ti e YLL

Gegi: DILL (Sonce)
Toski: DIELL (Sonce)

Ananevino, ne se trudi mnogu so vakvi Shyppjak, Gegelari, Gegeshvili i sto znam ja....pa gegegigi, gagagegi, gogogegi....nemas fakti....

Prvo pocna so Albanija, sega ne ja ni spomnuvas, zosto znaes deka ne sme od taa "Albanija" za koja kazuvase ti....znaat strancite mnogu ubavo.

Shqiptarite,bre,mnogu bile zaletani po neboto.
Glavna zvezda im bil dvoglaviot orel.
6184.jpg
41967.jpg
21267.jpg

Sanskrit (ne segovit kako Gegovit)

Alv(b)anite (Albancite) sakaat taka da se narekuvaat zaradi drevnost.
Od drevnosta (srednovekovieto) imame tragi:
14me1e8.jpg

Beatusov zemjopis (karta-mapa) od letoto 776 gospodovo
Avtor: Dimitrij Kebe
Izdano v 31. številki Vojno zgodovinskega zbornika Logatec, januar 2008

Gledame deka,vo ekot (vekot-zlatniot) na "slavjanstvoto",nemalo nikakva Sklavinija, tuku jasno e napisano MAKEDONIJA.

Jasno e napisano kade bila i AL(B)ANIA.

A i ILIRIA e mnogu podaleku od denesna Shqiperia.

Tolku sega-zasega za "drevnosta" na Shqiptarite i "slavsite"..

A,izgleda,se znaelo i koi se Franki, a koi se Gali.
Interesno,Slovenija e NORICUM,i vo nea gradot RAGAN BURGO (Regenburg).
Spored avtorot na knigata,cudno e i toa sto,denesniot francuski grad St. Etienne (Terrenoire),e zapisan na kartata kako CRNA STENA (KARPA) ili vo originalot CERNA STENA (crkovno-makedonski) ....
i t.n...

Дали старото име на Албанија е Ематија ?
Дали денеска се менуваат македонските топоними во Албанија и зошто ?

Дали Албанија и Грција се користат од западниот Рим за десловенизација на Балканот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom