Икона во вашиот дом

• Креатор на темата Креатор на темата Рамада
  • Време на започнување Време на започнување
Имам икона дома од Богородица,модернистичка е во боја на дрво,сам си ја правев.А за местото каде треба да стојат не сум баш сигурен,некој велат во спални соби не требало оти таму се правеле некој работи,а пак некој треба,ненам,што мислите вие?

Во домот имаме многу икони....Света Богородица, Св.Петка, Св.Ѓорѓија, СВ.Еразмо, Св.Климент Охридски, Исус.
Благородно чувство кое не може да се опише...

Имам неколку и ги сакам. Чувал икони и дедоми и прадедоми. Тоа за мене е искажување на верата во домашен амбиент.Тоа го правеле и сите мои генерации наназад. Зашто човек без вера е ништо. Одлика на луѓето е верата, и по незе се разликуваме од целиот друг животински свет.

имаме од Св. Василиј и од Св. Богородица. Двете се постветени. Едната е во дневната, а другата во ходникот, над скалите...

Si cuvam tri ikoni, sv. Nikola zatoa sto na tatko mi mu e imenden i go slavime, sv.Petka koja ke stane kukna slava i si ja nosam so mene i na ispitt e do mene sekad:D, i bogorodica.

Sekoj covek ima potreba od ikona(izvor na zivot, blagodaten predmet od koj sto izvira neprestano Bozjata blagodat). Covekot ima potreba samo zaradi zacuvuvanje od zlite dela na necestiviot koj sto bara sekakov mozen nacin da moze da se protne nekade i da nanesi na nekoj zlo, sto za nego e rados beskrajna. Doma imam ikoni i toa mnogu samo zaradi sluzbata na koj sme povikani.

Да,имам неколку икони кои имаат посебно место во мојот дом.Не се купени во црква,но сите се осветени.Се слагам дека се извор на мир и спокој во домот.

tie pretstavuvaat prozorec kon Bozjoto carstvo koesto e otvoreno za nas do svrsetokot na svetot.

Sakam da mi pomognite.....nad komjuterot imav krst so isus...i na nesakana decko mi go turna.........mn mi e sube mene :( .....ne znam zs....aj kazete mi ako znaete nes...da ne e loso toa....ama stavrno bese nanesakana :(

Sakam da mi pomognite.....nad komjuterot imav krst so isus...i na nesakana decko mi go turna.........mn mi e sube mene :( .....ne znam zs....aj kazete mi ako znaete nes...da ne e loso toa....ama stavrno bese nanesakana :(
Земи го крсот во рака и извиниму се за ненамерното дело и прекрсти се трипати.

Blagodaram.....a sakam da znam dali nesto e loso toa.... samo tamu mislam....mn mie nekako neubavo na dusata :(
Не е ништо лошо бидејќи е сторено ненамерно.А бидејќи чувствуваш грижа на совест затоа ќе се извиниш во себе,ќе се прекрстиш,ќе пазиш за понатака и се ќе биде океј...

Sekoj covek ima potreba od ikona(izvor na zivot, blagodaten predmet od koj sto izvira neprestano Bozjata blagodat).

Не е точно тврдењето (она со здебелени букви)!!!
Имам икони дома, некои и така постари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom