Идеја за игра

• Креатор на темата Креатор на темата Hristijan_95
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Локација
Skopje
Се мислев каде да ја отворам темава, мислам дека тука би било најпогодно... Незнам од каде да почнам, полн сум со прашања.

Значи вака, да речеме дека имам некоја идеја за игра, комплетно осмислена средена, напишана приказна, исцртано се, карактери, се се комплет готово на хартија. Значи комплетно ми е разработена идејата.

Е сеа, прво ме интересира дали во Македонија апостојат луѓе што се занимаваат со програмирање на игри? Второ, дали е возможно да си ја реализирам идејава, или воопшто да не се надевам?
Имам голема желба и идеја, само немам ниту приближни шанси да ја реализирам. Исто да напоменам дека играта би требало да виде веб игра, во стилот на erepublic, но со сосема друга тематика, стил на играње, цел....

Ако може да ми дадете било какви информации, и дали воопшто да се надевам на нешто.. :)

Се мислев каде да ја отворам темава, мислам дека тука би било најпогодно... Незнам од каде да почнам, полн сум со прашања.

Значи вака, да речеме дека имам некоја идеја за игра, комплетно осмислена средена, напишана приказна, исцртано се, карактери, се се комплет готово на хартија. Значи комплетно ми е разработена идејата.

Е сеа, прво ме интересира дали во Македонија апостојат луѓе што се занимаваат со програмирање на игри? Второ, дали е возможно да си ја реализирам идејава, или воопшто да не се надевам?
Имам голема желба и идеја, само немам ниту приближни шанси да ја реализирам. Исто да напоменам дека играта би требало да виде веб игра, во стилот на erepublic, но со сосема друга тематика, стил на играње, цел....

Ако може да ми дадете било какви информации, и дали воопшто да се надевам на нешто.. :)
Ако е text-based (ко ерепаблик) би требало да има доволно девелопери у македонијава што можат да го изведат тоа.

Веќе сам работам на таков проект. Text и picture based е. Само што приказната уште ми фали, а моментално работам на engine-от :)
П.с. се работи за Text Based RPG/MMORPG

mafia.mk
беа околу 5/6 души тим ама мислам дека тројца беа креаторите ако мислиш на нешто такво да правиш евети подршка одмене

Веќе сам работам на таков проект. Text и picture based е. Само што приказната уште ми фали, а моментално работам на engine-от :)
П.с. се работи за Text Based RPG/MMORPG
Таква треба да биде... :)

Инаку никако не доаѓа во предвид со ствари како на пр. тој линкот погоре gamemaker... Тука нема ништо твое.. :)

Таква треба да биде... :)

Инаку никако не доаѓа во предвид со ствари како на пр. тој линкот погоре gamemaker... Тука нема ништо твое.. :)
Па никогаш не правам со тоа. Правам со Visual Studio, Microsoft SQL Server и користење на Photoshop. :) Само што нема да сакам Web да биди, туку .exe

Па никогаш не правам со тоа. Правам со Visual Studio, Microsoft SQL Server и користење на Photoshop. :) Само што нема да сакам Web да биди, туку .exe
Да де, јасно, не се однесуваше на тебе таа реченица.. :)
Инаку тоа што ти го правиш, планираш да биде некоја 2D игра или?

Да де, јасно, не се однесуваше на тебе таа реченица.. :)
Инаку тоа што ти го правиш, планираш да биде некоја 2D игра или?
2D Text and Rpg Based.Texted бидејќи не ме бидува сеуште да правам икони слични на овие:

world-of-warcraft-icons-complete.jpg

А ако ги искористам од некоја друга игра , би можел да бидам тужен. Така да за сеа ми помиинаа милион идеи низ главата, но само некои додатоци и поубави работи едитирани. А сето другото е како што рече, на лист средено. Приказната нема сеуште затоа што цело време сум во промени, но кога ќе ги правам Quest-овите, со нив оди и приказната :)

Ако е text-based (ко ерепаблик) би требало да има доволно девелопери у македонијава што можат да го изведат тоа.

Ако е text-based воопшто не би требало да му биде проблем на било кој веб развивач.

Сепак, за да ти успее таква игра, покрај добро сценарио ќе ти треба и добар маркетинг на играта и како да привлечеш играчи, и истите да ги задржиш. Може да видеш како помина Мафиа.мк, дали издржа пола година и ја снема... Има ли некој што ја игра уште? :)

тешко дека некој ке прифати да прави таква игра макар што сето е запишано и разработено, повекето талентирани програмери веке работат на поголеми игри, но сепак ако сето ти е разработено зошто не отидеш до библиотека и земи научи да кодираш, ем ке си имаш хоби, ем искуство, и плус добиваш знаење кое можеш да го искористиш понатаму во животот.

тешко дека некој ке прифати да прави таква игра макар што сето е запишано и разработено, повекето талентирани програмери веке работат на поголеми игри, но сепак ако сето ти е разработено зошто не отидеш до библиотека и земи научи да кодираш, ем ке си имаш хоби, ем искуство, и плус добиваш знаење кое можеш да го искористиш понатаму во животот.
Brat a vo koja biblioteka da odam i kako se vikaat knigite i koja cena se od prilika ??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom