IDE RAID 0

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Вака сеа, начекав PCI контролер од ваков тип во Анхоч за 1000 денари па ме интересираат неколку работи пред да откопчам новчаник. Контролерот се става во PCI слотот а на него има 2 80 пински АТА 133 приклучоци. На секој од нив да ставам мастер од 80 гига и да ги врзам у RAID 0. Идејава е оти имам 2 х ATA133 80ки и ми стојат у комп само као storage, па да извадам некоја поголема корист од нив.

1. Како иде со конфигурирање и инсталација? Дали контролерот у биос ја гради раид низата па на Виндоуз му дава на располагање бутабилен драјв или пак треба F6 и дискетче пред инсталација сепак? Дали во биосот на матичната треба да ми стои IDE (како шо ми стои сеа за SATA i ATA хардовите шо ги имам) или да уклучам RAID? На кратко, како системот ја третира раид низата од PCI слот. Дали како обичен IDE драјв или си ја детектира ко низа?

2. PCI интерфејсот е капиран на 133 мега у секунда. Јас сум среќен ако овој RAID 0 достигне 100-110. Дали ке се деси тоа? Значи второ прашање, брзина. Како се споредуваат 2х80гига IDE на контролер со 2х80гига SATA директ у матична?

3. Интегритет: Дали контролерот може да ми сјебе нешо од типот на MBR, логичка структура или податоци? Ке ја користам низата како системски диск, ама сепак не ми се праи реинстал на Виндоуз на секои 2 недели. И дали постои можност контролер од ваков тип да ми ги рикне хардовите?

4. Компатибилност. Како ке ми се понаша низата како системси диск заедно со storage диск од 250GB SATA2 уштекан директ у матична? Дали ке има проблеми? Матичната ми е со VIA чипсет, како ке се снајде VIA со оваа хардверска промена?

Фала унапред.

1. Има упатство. И онака мораш да го прочиташ. Има разни биоси и разни контролери. Системот ја детектира како обичен харддиск. Кога ќе ја креираш низата ќе мораш да реинсталираш Windows XP (ако сакаш таму да се инсталира) и ќе ти треба F6 драјвери (така ги викам).

2. Брзината зависи од харддисковите, а не од магистралата.

3. Контролерот ако е добар нема да сјебе, ама може харддискот да сјебе. Тогаш ојде низата.

4. Незнам точно, ама треба нешто во биосот да подесиш...

Моја искрена препорака, батали RAID. Подобро купи си побрз харддиск...

И моја препорака е да баталиш RAID. Освен ако имаш премногу време па да експериментираш.

Од мој искуства нема некое забрзување со ефтини или онбоард RAID контролери, а и како што читам на интернет едиствено поскапи верзии даваат забрзување. Имаше и таков случај кога со RAID 0 интегриран на матична плоча хард дисковите работеа поспоро!

RAID, ZAKON rabotaaaa :)
u Solun se naogaat kartici za po 40 evrei so brkaat rabota i te kako.
Ustvari zavisi za kogo kako, ustvari zavisi za sto RAID se raboti :D
Ja iam kartica i na nejze iam RAID 0/1 --- nevidena razlika na zapis i citanje.
uste hardovite da mi bea na 10000/rpm ne ke bese loso :( , BUT I'M WORKING ON IT :D
ako vi se ukaze sansa za raid ne mu ja mislete mnogu, SAMO da ne bide softverski ili low budget hardverski :D

Батали раид имаш дупло поголеми шанси да ти одат податоците вјабана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom