Гугл бесплатен софтвер за 3D моделирање

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Google во петок ја лансираше својата бесплатна верзија на програмот за тридимензионално моделирање, SketchUP.
Софтверот, кој е бесплатен за лична употреба, вклучува неколку едноставни алатка за креирање на 3D модели. Софтверот доаѓа со плагин за Google Earth со кој тоа што ќе го изработите се испраќа на тој сервис.

Гугл исто така лансираше и 3D Warehouse, складиште на кое тоа што ќе го изработите во SketchUp може да го поставите на веб или пак да го поставите јавно па да споделувате искуства со други корисници на програмот. Се планира професионалната верзија на програмот, SketchUp Pro 5, да се продава по цена од $495. Јас сеуште го немам пробано, ама наскоро ќе го пробам (иако што не работам со 3D моделирање :) ).

Линкче нешто има, за повеќе околу ова или за плагинот?

ОВДЕ можете да го превземите програмот кој тежи 19 мегабајти.
А ОВДЕ плагинот

Можностите на програмот можете да ги видите ОВДЕ (позиционирајте го маусот под копчето)

Princ, гледајќи по линковиве никаде не видов вистински high end 3D object или квалитетен рендер, за ефекти како што е на пр. castng shadow или ray trace да не праам муабет.-Ај кога ќе го инсталираш и пробаш напиши нешто, до тогаш сигурно ќе му останам верен на 3D Studio MAX :)

Ама јас напишав погоре дека не работам со 3D моделирање, можам само онака да го проверам програмот. Термините "casting shadow" и "ray trace" ми се апсолутно непознати :)

Abe pa sea free e so ocekues mandrak ama pak moze e dobro za da se naucat osnovite ili taka neso
p.s. Najnormalno 3D Studio MAX ili Maya se podobri

Ок, ама ако го декларираат како Award wining software тогаш треба да ги задоволи сите барања, а "pro" верзијата воопшто не е бесплатна.Можеш да ја спуштиш како trayal ама не и full free.

Mandrak напиша:
Ок, ама ако го декларираат како Award wining software тогаш треба да ги задоволи сите барања, а "pro" верзијата воопшто не е бесплатна.Можеш да ја спуштиш како trayal ама не и full free.

Пишува во мојот прв пост дека не е бесплатна про верзијата. Дури, ја будала, и цена ставив.
Башка, не ми се верува дека 3D Studio MAX или Maya се бесплатни. Или се?

Aко најдеш линк на интернет или преку некој P2P тогаш бесплатни се :icon_lol:

Znaci po poleka se sozdava najmoknata kompanija na globalno nivo koja vo rakav gi ima open source momcite alo google e vo sekoja mozna stopanska granka vlezen a ne samo vo inforamtickiot svet. Dali sega omrazata ptrotvi microsoft ke se prefrli protiv google. Iskreno kazeno google me potseka na Umbrela korporacijata od Resident Evil

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom