Грците започнаа археолошка битка за Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Најновите откритија на Грчките археолози изгледаат како Македонски антички артефакти кој се шверцуваат во Грција:

http://www.fortmilltimes.com/106/story/272352.html
http://news.yahoo.com/story/ap/20080829/ap_on_re_eu/greece_gold_wreath

Време е Паско Кузман да побрза со своите најнови откритија,како одговор на оваа смислено спакувана приказна од Грчката пропаганда.

The "impressively large" copper vessel contained a cylindrical golden jar with a lid, with the gold wreath of oak leaves and the bones inside.
"The young workman who saw it was astounded and shouted 'land mine!'" the university statement said.
Saatsoglou-Paliadeli, a professor of archaeology at the university, said the find probably dates to the 4th century B.C., during which Philip and Alexander reigned.
"Archaeologists must explain why such a group ... was found outside the extensive royal cemetery," the university statement said. "(They must also) work out why the bones of the unknown — but by no means insignificant — person were hidden in the city's most public and sacred area."
During the 4th century B.C., burials outside organized cemeteries were very uncommon.
In a royal cemetery at Vergina, just west of Aigai, Greek archaeologists discovered a wealth of gold and silver treasure in 1977. One of the opulent graves, which contained a large gold wreath of oak leaves, is generally accepted to have belonged to Philip II. The location of Alexander's tomb is one of the great mysteries of archaeology.
The sprawling remains of a large building with banquet halls and ornate mosaics at Aigai — some 520 kilometers (320 miles) north of Athens — has been identified as Philip's palace.
Aigai flourished in the 6th and 5th centuries B.C., attracting leading Greek artists such as the poet Euripides, who wrote his last tragedies there. The Macedonian capital was moved to Pella in the 4th century B.C., and Aigai was destroyed by the Romans in 168 B.C.

Грците не откупуваат само антички...античките ги чуваат...а тек средовековните кои сведочат за постоење на Македонците па ги откупуваат само за да ги уништат...

Da ima zatvor za preprodavacite 20 godini tesko ropstvo nikogas nemase da se sluci ova

Грците не откупуваат само антички...античките ги чуваат...а тек средовековните кои сведочат за постоење на Македонците па ги откупуваат само за да ги уништат...

Уште полошо,така покрај античкиот го губиме и средновековниот континуитет на идентитететот.

Da ima zatvor za preprodavacite 20 godini tesko ropstvo nikogas nemase da se sluci ova

Би можело властите да се позанимаваат со оваа проблематика,продажбата на археолошки артефакти да се квлификува како дело за организирање непријателски активности против државава.:toe:

Ај вака малку, да ве потпрашам. Паско Кузман...која е вашата слика за него? Кој е Паско, како дошол до таа функција и како се однесува со истата. Само погледнете ги сите негови реставрирани дела, сите негови трудови, и размислете малку. Господо, Паско Кузман ја обезличи Охридска Тврдина - ова не сум го рекол само јас, го рекле многу поголеми експерти од мене. Ги замачка половина од артефактите пронајдени при ископувањето на Скопското Кале извршено при предпроектот за санација на ѕидовите. Не верувате? Одете во Музеј на град Скопје, и видете ја хаотичноста на наодите - и се ќе ви стане повеќе од јасно.

Погледнете малку од поинаков агол - и дефинирајте ми ја личноста Паско Кузман. За да ми кажите дека тој не е вмешан, нити некогаш бил, во какви и да се матни води, од кои, богами, доста се профитира. Поготово кога се криеш под маската на главен археолог, кого денешниот наш владетел го тапка по рамо охрабрувајќи го.

Ај вака малку, да ве потпрашам. Паско Кузман...која е вашата слика за него? Кој е Паско, како дошол до таа функција и како се однесува со истата. Само погледнете ги сите негови реставрирани дела, сите негови трудови, и размислете малку. Господо, Паско Кузман ја обезличи Охридска Тврдина - ова не сум го рекол само јас, го рекле многу поголеми експерти од мене. Ги замачка половина од артефактите пронајдени при ископувањето на Скопското Кале извршено при предпроектот за санација на ѕидовите. Не верувате? Одете во Музеј на град Скопје, и видете ја хаотичноста на наодите - и се ќе ви стане повеќе од јасно.

Погледнете малку од поинаков агол - и дефинирајте ми ја личноста Паско Кузман. За да ми кажите дека тој не е вмешан, нити некогаш бил, во какви и да се матни води, од кои, богами, доста се профитира. Поготово кога се криеш под маската на главен археолог, кого денешниот наш владетел го тапка по рамо охрабрувајќи го.

Иако се труди и се мислам дека треба некој постабилен да биде на таа функција. Паско ми е на терен и некој да го команда. Неможе некој толку екцентричен човек да биде главен.

Некое мое мислење е дека за шиткањето на нашето културно наследство најмногу се криви тие што по дифолт би требало да не заштитуваат од оваквите појави.
Паско Кузман....специфично име што баш и не ми заудира на наше(македонско)???

На влегување во Египет ти даваат виза и ти велат: се’, се’, само немој да те фатиме дек ако криумчариш дрога или историски артефакти.

Кој бил во Египетски затвор, знае што значи поимот “мака’’.

Dali e vo priprema zakon so kazneni merki za kriumcharenje na arheoloshki artefakti?

So minimalna kazna od 20 godini zatvor i dodeluvanje odredeni paricni sredstva za pronaogjacot takvite pojavi bi trebalo da se namalat.

So tolku novi zakoni moze i takov da se donese po skratena postapka.

Dali e vo priprema zakon so kazneni merki za kriumcharenje na arheoloshki artefakti?

So minimalna kazna od 20 godini zatvor i dodeluvanje odredeni paricni sredstva za pronaogjacot takvite pojavi bi trebalo da se namalat.

So tolku novi zakoni moze i takov da se donese po skratena postapka.
Додека ние допрва расправаме дали треба и колку е потребе тој закон да се донесе, гавраниве се китат со македонски перја.
Но, џабе им е, гавран ќе си остене и натаму гавран, никогаш нема да стане паун.

maked-king+philippos-shield.jpg
the+throne+of+eurydike,340+bc.jpg

maked-horshe+car..jpg

maked.+city+olynthos-star..jpg
maked-euridike+chair.jpg

Епа така, тие си имаат собрано и си се китат со нашето, а некој наш си се китит со нивните еврулиња. И си го потит газето на функција, преправајќи се како најголем стручњак. И политичар. И бизнисмен. А не е ништо од тоа.

Затоа ве молам повторно, преиспитајте ги ставовите околу тоа кој ги држи конците овојпат и за овој проблем.

А нема да коментирам за неговата професионална компетентност, барем не на оваа тема, да не одам офтопик. А има многу за коментирање.

Епа така, тие си имаат собрано и си се китат со нашето, а некој наш си се китит со нивните еврулиња. И си го потит газето на функција, преправајќи се како најголем стручњак. И политичар. И бизнисмен. А не е ништо од тоа.

Затоа ве молам повторно, преиспитајте ги ставовите околу тоа кој ги држи конците овојпат и за овој проблем.

А нема да коментирам за неговата професионална компетентност, барем не на оваа тема, да не одам офтопик. А има многу за коментирање.

Па дај објасни, немам појма за кој зборуваш. Ако не сакаш јавно дај ПП.

Не сакам многу да читам да не се изнервирам поише... Само порака (се надевам некој грк чита и разбира) GREEKS! SUCK MY MACEDONIAN BALLS!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom