Готвење на пареа ( Уреди за готвење, рецепти, совети )

• Креатор на темата Креатор на темата CafeDelMar
  • Време на започнување Време на започнување

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Локација
Во земјата на магијата
Колку од вас практикуваат готвење на пареа? Какви уреди за готвење на пареа користите? Дали имате испробани рецепти/ комбинации кои би ги препорачале за испробување?

Јас со готвачот што го купив на Тефал, добив и книга со неколку рецепти, од кои има и 3-4 за десерти, но никако да се осмелам да ги пробам.

Испробан еден од рецептите: Лосос со портокал

images

Продукти:
2 филети лосос
кора од портокал/ сок од портокал
маслиново масло, сол и бибер
* дополнителен зеленчук по ваш вкус

Изрендајте ја кората од портокалот, посолете и ставете ги филетите на решетката да се прават. Во зависност од готвачот време траењето на лососот е од 20-40 минути. Кога ќе ги извадите капнете неколку капки портокал, маслиново масло и можете и толчени бадеми, ептен се вклопуваат.

Ваши искуства?

Претпоставувам ова е поздрава опција. Каков е вкусот? Како варено, само не толку лигаво, или?

Е најздрава, помалку време се подготвува што значи и повеќе од она што е храниво останува. Јас тој готвач што го земав, а и повеќето што сега ги прават имаат опција Витамин +, и дополнително задржува хранливост.
Да бидам искрена, лососот е убав и вака затоа што и печен во фолија му доаѓа како варен, само што овде ја нема крајната шмекерска нота со запекувањето. :) И да, не е лигаво. Меко и сочно е.

И друго испробано ми се компири на пареа, после само со зачини и рендано сирење додека се топли. Е они се неспоредливо повкусни на пареа, одошто обично варени.

Гогвам на пареа во експрес лонец (решетката е отров скапа). Варена пченка, морков и компир се убедливо повкусни на пареа.

Се си мислам дека ваква тема мора да е отворена многу одамна овде,
кога пред недела две сакав да отворам иста и бев сигурен дека ја има.
Па ова е најдобро-најздраво готвење за некој артикли. Поготово што со ова,
готвење на пареа може да заштедите многу енергија,на пример додека варите супа или нешто друго во лонец над 15 или 30 минути,може за истото време(со истата потрошена енергија,само од пареата што и онака ја има во лонецот) да приготвите и ручек или пак некој артикли да ги сварите на пареа и да бидат спремни за понатамошна подготовка.
Едноставно,денес правите ручек со варење во лонец,а за утре нешто спремата на пареа во исти тој лонец, е секако треба да имате и некорозивна решетка,која пак може и сами да ја направите.

Да бидам искрен, на пареа ништо не готвам, освен кремови за торти:)

Крем за торта

11 жолчки
100гр. шеќер во прав
100гр. чоколада за готвење
250гр. маргарин

Жолчките се ставаат во сад на пареа. По неколку минути им се додава шеќерот во прав, па по неколку минути и чоколаата. Маргаринот го матиме со миксер и го додаваме во садот на пареа. Мешаме додека смесата не се соедини.

:)

Гогвам на пареа во експрес лонец (решетката е отров скапа). Варена пченка, морков и компир се убедливо повкусни на пареа.

Малку доцнам со прашањево, ама каде има такви решетки и што пари се?

Прегледај го приврзокот 116178

Еве и ефтина варијанта за готвење на пареа, колку толку ја задржува хранливоста. 800 денари е.

Што материјал е тоа на сликата и нема ли проблеми при долготрајно користење? Дали е поисплатливо да се има електричен уред за готвење на пареа (одржување, квалитет, трајност)?
Фала :)

Малку доцнам со прашањево, ама каде има такви решетки и што пари се?

Што материјал е тоа на сликата и нема ли проблеми при долготрајно користење? Дали е поисплатливо да се има електричен уред за готвење на пареа (одржување, квалитет, трајност)?
Фала :)
Инокс решетка (квалитетна) е околу у500 до 700 денари. Има во Меркур, Хубо, понекогаш и во Веро, Тинекс и Рамстор. На пазар има метални за 100-200 но со сомнителен квалитет. Има и пластични. Јас лично преферирам метал и максимално избегнувам пластика и силикон за работи кои се во контакт со храна а се изложуваат на топлина.[DOUBLEPOST=1444068126][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 116178

Еве и ефтина варијанта за готвење на пареа, колку толку ја задржува хранливоста. 800 денари е.
Како што пишав погоре инокс верзија на ова е околу 500-700 денари, иако генерално пластиката и силиконот се декларираат како безбедни во контакт со храна, сепак секој матријал има одредена температура до која е безбеден. Јас користам ваква р решетка. (но од инокс) во експрес лонец. Решетката има ногарки околу 2 см. Го полнам лонецот до ниво на решетката
со вода, на решетката го ставам зеленчукот и готвам под притисок.[DOUBLEPOST=1444076533][/DOUBLEPOST]http://www.fackelmann.de/no_cache/f...Uid]=42491&tx_riorganisation_pi[backPid]=1770

Последно уредено:
Денес ми донесоа од овие решетките горе што се отвораат како цветови и наскоро ќе бидат испробани :)

Е сега, ме интересира, дали лонецот за шпагети би бил добар избор? Вака од око, ми изгледа ок, ама не сум користел досега. Ако одговара ке купам еден ваков лонец (ако има простор за вода на дното - па и да нема - може да се стави нешто долу):
Што мислите?

42001220-2.jpg

set%20za%20testenine%2022.jpg

Одлично решение е. Најпрактично е да решетката не допира во водата значи да е високо тенџере баш како за тестенини.
Да има доволно простор од водата што врие до храната.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom