Google ќе претстави сопствен оперативен систем!

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
ma kakov google os be duri po 100 godini nekoj ke mu bide konkurencija na Windowsot tie sto koristat linux placat za da si instaliraat windows samo ne sakaat da priznaat

Нели е лепотан ? :icon_lol:

Screenshot.png

П.С. И јас кога незнаев што се може да се прави со Линукс плачев за Windows, ама кога дознав повеќе работи за Линукс уживам во неговото користење (Благодарение на Vnuce) :smir:

Не го лажете детето Windows e боље :baeh:
модераторот ке има баги работа ваму

Абе остајте го детето, треба ум за да се користи Linux, неможи секој со просечна интелегенција да се разбира од компјутери, ќе си го фали тоа што го сфаќа и што може да го користи.

ma kakov google os be duri po 100 godini nekoj ke mu bide konkurencija na Windowsot tie sto koristat linux placat za da si instaliraat windows samo ne sakaat da priznaat

Абе ќути таму, немој сега да те пцујам тука. Јас имам Windows и плачам за Linux / Mac / или што било друго... Само финтата е неможам да погодам хакинтошов. Инаку Windows-от е срање... А линуксот е сто пати подобар од ова твоето срање.

Абе ќути таму, немој сега да те пцујам тука. Јас имам Windows и плачам за Linux / Mac / или што било друго... Само финтата е неможам да погодам хакинтошов. Инаку Windows-от е срање... А линуксот е сто пати подобар од ова твоето срање.

Па што не си инсталираш линукс/Мак ? чим плачеш

хаха ти си страстен љубител на Мак и линукс а користиш Windows јаооо браво свашта или на Windows боље оди GTA 4 :pos:
А тоа касперски што е глуп е глуп тоа е негова мана

модераторот ке брише баги мислења ваму :)

хаха ти си страстен љубител на Мак и линукс а користиш Windows јаооо браво свашта или на Windows боље оди GTA 4 :pos:
А тоа касперски што е глуп е глуп тоа е негова мана

модераторот ке брише баги мислења ваму :)

Не сум љубител на Линукс, ама знам дека е подобар. И не, не сум ни ја пробал GTA 4. А инаку имам и мек, без звук и драјвери за графичката ;)

Не сум љубител на Линукс, ама знам дека е подобар. И не, не сум ни ја пробал GTA 4. А инаку имам и мек, без звук и драјвери за графичката ;)

Во што ??? како може линукост да биде подобар како ???

Дали некогаш сте помислиле да му дадете нов живот на вашиот компјутер со инсталирање Linux? Можеби звучи малку "страшно" целата идеја, но тоа е така единствено поради предрасудите и митовите за овој оперативен систем. Ова е листа на петте најголеми митови за Linux.

5. Нема да се поврзе со вашиот iPod или MP3 плеер
Можеби и не звучи како некоја битна причина поради која некој би се откажал од Linux, но за голем број љубители на музиката, пуштањето песни преку својот iPod е многу повеќе од "голема работа". Не грижете се. Повеќето музички плеери за Linux поддржуваат MP3 плеери и iPod-и. Open Source плеерот наречен Songbird дури изгледа речиси идентично како iTunes и овозможува слични опции.

4. Linux не е компатибилен со Mac/Windows фајлови
Се чини дека ова е едно од најгрешните толкувања кое се однесува на работата на оперативните системи. Повеќето луѓе мислат дека фајловите кои се пренесени од еден на друг оперативен систем нема да функционираат. Тоа е точно доколку се однесува на апликации/програми, но не и за датотеките/податоците кои се користат и креираат од самиот корисник.

Ако работите со Word Processor на пример, фајловите ќе бидат експортирани во .doc формат, кој може да се отвори со секој текстуален уредувач на сите оперативни системи. Музиката исто така се снима во MP3, AAC или FLAC формати, кои лесно може да се користат на секоја платформа. Користејќи Linux не би требало да наидете на никакви проблеми со компатибилност на документите. На Linux се користат апликации со вкрстени платформи од типот на OpenOffice, кој пак овозможува безгрижно експортирање на документи во саканиот формат.

3. На Linux не се играат игри
Ова можеби и не е важно за секого, но за гејмерите претставува една од главните причини поради која тие сеуште користат Windows.

Всушност, Linux нуди голем број на игри наменети за овој систем, кои за жал не се толку добри како некои од најновите на пазарот. Сепак, не очајувајте. Доколку постои желба - постои и начин. Има повеќе начини да се инсталираат и играат и најновите игри со користење на Crossover Games, Cedega и Wine. Доколку вашиот компјутер е соодветен на техничките побарувања за играта, нема да имате апсолутно никаков проблем со играње на WoW, Unreal Tournament, Team Fortress и тн...

2. Тешко се наоѓаат апликации
Повеќето дистрибуции на Linux доаѓаат со еден куп корисен софтвер, но со тек на време сигурно ќе посакате да го освежите списокот на апликации со нешто ново.

Наоѓањето и инсталирањето на соодветните апликации е навистина едноставно. Отворете Google, пишете нешто како "Linux Apps" и ќе дојдете до оваа страница. Ако сакате да најдете нешто специфично, во пребарувачот пишете го името на апликацијата и додајте го зборот "Linux". Речиси за секоја Windows апликација, постои и соодветна Linux алтернатива.

1. Мора да пишувате "хакерски" команди во терминал
Кога и да се спомене Linux, луѓето веднаш помислуваат на црн екран испишан со еден куп команди на кои никој не им го знае значењето. Тоа е всушност "терминалот". И речиси никогаш не се користи, освен ако не сте техничар или систем администратор.

Обичните Linux корисници го користат терминалот многу поретко отколку што е глобалниот впечаток. Едноставно - нема потреба. Корисниците што се мршат кога ќе се спомне Linux (иако никогаш всушност и не го користеле) се всушност позитивно изненадени откако ќе им биде презентирана функционалност на Ubuntu или Eee PC (Ubuntu Eee).

Linux дистрибициите како openSuse имаат старт мени кое е речиси идентично со тоа на Windows, додека дистрибуциите како Ubuntu имаат паѓачко мени сите апликации и алатки, правејќи ја работната околина едноставна за користење. Прелистувачите (броузерите) на овој оперативен систем се подеднакво лесни за користење како кај Internet Explorer, а секако - не е исклучена и можност за инсталирање на Mozilla Firefox.

Ако мислите дека може да ги надминете овие неосновани митови и глобалниот страв од Linux

Дали некогаш сте помислиле да му дадете нов живот на вашиот компјутер со инсталирање Linux? Можеби звучи малку "страшно" целата идеја, но тоа е така единствено поради предрасудите и митовите за овој оперативен систем. Ова е листа на петте најголеми митови за Linux.
...

Од ова што го кажа 90% не е точно :)
Не прочитав се, само неколку работи набрзина што ги заприметив...

На линукс се играат игри (и тоа најновите), во OpenOffice имаш опција за .doc фајлови, линуксот чита фајлови на џамот (а џамот нечита линукс фајлови)... за другите не дочитав. :)

Како и да е, линукс може повеќе од тоа што сите мислат, само секој што ќе го инсталира неможе да се снајде и почнува да јаде бурек за него. Затоа 90% од тие што тврдат дека линукс не чинел воопшто не ни го пробале линукс за да можат да тврдат за истото :)

Од ова што го кажа 90% не е точно :)
Не прочитав се, само неколку работи набрзина што ги заприметив...

На линукс се играат игри (и тоа најновите), во OpenOffice имаш опција за .doc фајлови, линуксот чита фајлови на џамот (а џамот нечита линукс фајлови)... за другите не дочитав. :)

Како и да е, линукс може повеќе од тоа што сите мислат, само секој што ќе го инсталира неможе да се снајде и почнува да јаде бурек за него. Затоа 90% од тие што тврдат дека линукс не чинел воопшто не ни го пробале линукс за да можат да тврдат за истото :)

Ја и ти на мсн ке се дотепаме вечер ке ти кажам кој е подобар :pos2:

Избришав еден куп оф топик мислења последна опомена вратете се на темата :)
И без меѓусебни навреди имаше многу следните ќе бидат казнети.
------------
Идејава за Гугл и нивни оперативен систем е за поздравување колку повеќе конкуренција толку подобро и знаеме дека се досега што излезе од Гугл е за поздравување.

Google Chrome OS vs. Microsoft Windows

Кога Google го најави својот проект - бесплатен веб ориентиран оперативен систем Chrome - сите очи се свртија кон Microsoft. Дали Google ќе го тргне Windows од тронот, колку проценти ќе може да откине од 90 отсто од глобалните корисници кои го користат оперативниот систем на Microsoft? Битката меѓу гигантите трае веќе подолго време и се проширува низ повеќе полиња. Ако Microsoft го има Hotmail, Live Messenger, Outlооk како е-маил и комуникациски сервиси, Google го има Gmail и Gtalk, а наскоро ќе пристигне и Wave. Aко Microsoft го има Word како алатка за текст, Google парира со Google Docs. Microsoft го има Internet Explorer, Google го објави Chrome прелистувачот. Понатаму, Microsoft го лансираше Bing пребарувачот, a Google ... си е Google.
Оваа ривалство продолжува и со оперативните системи (ОС), поточно со Azure и Windows 7, најавен за октомври, и Chrome ОС кој ќе се појави при крајот на 2010 година и ќе биде слободен софтвер базиран на Linux со Chrome прелистувачот како централна апликација.
Но како што може да се забележи, секоја компанија си има своја специфичност, свое поле во кое си владее беспрекорно. Google никогаш нема да ја тргне популарноста и ефикасноста на Word со едноставна веб апликација како Gdocs, ниту пак Bing ќе го претрка Google во пребарувањето на интернетот.

Тоа важи и за оперативните системи. Chrome ОС е најавен како веб ориентиран оперативен систем со „облак“ апликации закачени на интернет и достапни од секаде. Пример, Gdocs. Иако тоа е блиската иднина, сепак земајќи в предвид дека околу 90 отсто од глобалните компјутери се на Windwos, десктоп оперативен систем, се гледа дека луѓето се навикнати да работат со декстоп апликации. Пред да се сподели документ, првин се отвара Word или Notebook, нели?
Кога сме кај апликациите, дали Windows апликациите ќе функционираат со Chrome ОС? Дали ќе може да се користи Photoshop?
Од друга страна, Google Chrome прелистувачот е стар 1 година. Колку луѓе се запознаени со него? Според различни статистики, овој прелистувач одзема од 1 до 3 отсто од пазарот на прелистувачи. Како ќе се чувствуваат луѓето кога ќе купат ноутбук и ќе се сретнат со нов непознат оперативен систем кој функционира со нови и непознати веб ориентирани апликации? Додатно, глобалната продажба на ноутбукови во 2008 година е 5.6 милиони парчиња, наспроти 70 милиони продадени PC-ја само во првата четвртина на 2009 година.
Наспроти тоа, во октомври се очекува Windows 7, кој ќе се најде на многу компјутери пред Chrome ОС воопшто и да се појави на првиот ноутбук.

Сепак, ова се само претпоставки бидејќи освен најавата ништо друго не беше додадено. Се знае само дека Chrome ОС ќе биде брз, бесплатен и едноставен веб ориентиран ОС кој ќе се концентира на интернетот. Дали ќе го промени ИТ светот?
Ќе мора да почекаме да видиме. Во меѓувреме сме во очекување на глобалната конференција на Microsoft која започнува во понеделник, а на која се очекува да се најави веб базиран Microsoft Office.
Значи Chrome се ориентира само кон интернет, и облак-апликации, се достапно на интернет преку Google, кое што би било поедноставно и побрзо решение од инсталации и слично, но ова потегнува низа прашање, како и дали ќе функционира на начин погоден за сите корисници.

Блабла...
4. Linux не е компатибилен со Mac/Windows фајлови
Се чини дека ова е едно од најгрешните толкувања кое се однесува на работата на оперативните системи. Повеќето луѓе мислат дека фајловите кои се пренесени од еден на друг оперативен систем нема да функционираат. Тоа е точно доколку се однесува на апликации/програми, но не и за датотеките/податоците кои се користат и креираат од самиот корисник.

Блабла...
Ако сакаш Windows, сакај си :helou:.
Само ќе видам кога ќе измислат рускиве / американски хакери некој бекдор што нема да има спас. Цел Microsoft ќе отиде во канта за отпадоци (поточно Recycle Bin)
---------
Ontopic : Еве некој слики како што викаат се од "Google Chrome".
104195_chrome-500.jpg

104195_chrome1-500.jpg

http://www.techtree.com/techtree/jsp/article.jsp?article_id=104195&cat_id=580

Ако сакаш Windows, сакај си :helou:.
Само ќе видам кога ќе измислат рускиве / американски хакери некој бекдор што нема да има спас. Цел Microsoft ќе отиде во канта за отпадоци (поточно Recycle Bin)
---------
Ontopic : Еве некој слики како што викаат се од "Google Chrome".
104195_chrome-500.jpg

104195_chrome1-500.jpg

http://www.techtree.com/techtree/jsp/article.jsp?article_id=104195&cat_id=580

Сликите и видеото за тоа дека наводно вака ке изгледа се фејк ... местенка е . На неколку влиателни сајтови ( вклучен е томс хардвер и кој уште ) кажа дека се фејк .

Е сега јас слушнав гласини дека всушност за основа Кромот ке користел посточко дистро ... Имено gOS . Незнам сега колку се точни гласините ... али знам дека горе наведеното дистро ја имаше подршката од гоогле кога ја пуштаа 3.1 гаџетс верзиата . А и дистрото баѓи се труди на темата со гоогле аппс .
Како што реков незнам колку се точни гласините ... Али ако е така значи дека Кормот ке е бунту база .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom