Габична инфекција на стапалата

• Креатор на темата Креатор на темата koletheman
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 март 2010
Мислења
665
Поени од реакции
470
Веќе најмалку две недели имам проблем со стапалата, кожата помеѓу последните три прсти ми пука и се лупи на двете нозе, а исто и целото стапало е грубо и подлупено, и малку некогаш боли. Е сега дали се работи за габа, бактерија или се менува кожата не знам.
Се се мислам да не е од сапунот што го купив од џонсон милк, многу јак е и се пени а тешко се измива, сигурно 2 недели се капев со него, а нозете не ги измивав од сапуницата, не ги досушував, ги мачкав со нивеа млеко за тело, ставав чорапи и чевли па одма излегував надвор, па можи влажната средина од сапун вода и крем ја разјадваја кожата и дозволуваа средина за ширење на бактерии
DSC_4908.jpg

Последно уредено:
Ставај канестен крема од аптека.

Најверојатно кандида, целосна крвна слика, урина и се што треба. Намали се што е благо, (дури и овошје) зголеми масти - ленено, бадеми, ораси. Витамин ц, цинк исто така земи од аптека, 4x 500mg на ден и 20-50mg цинк 1x на ден.

Ова е инфекција. :) И ни се јавува бидејќи забораваме да си ги миеме тие делчиња, да триеме измеѓу секое прсте, секој ден коа се тушираме. Ако се тушираме, ако не. Секое бањање да им обврнеме внимание треба и на нашите нозе и прстиња. Обавезно канестен, а ја би ти препорачала и една друга маст, околу 100 ден е, ефикасна, фитофарм-Скопје, Vaselinum album 118 ml.
Да си го земеш мастот и секоја вечер легенче, ќе го наполниш со топла вода, ќе ставиш сода бикарбона, сол малце и чај од камилица и така ќе си ги држиш нозете :)
Повторувај го ова секоја вечер, до две недели, инфекцијата и без овие креми ќе се излечи.

Патем, и да одиш на кожно ќе ти ја дадат оваа маст јас што ти ја пишав. Vaselinum.

Веќе најмалку две недели имам проблем со стапалата, кожата помеѓу последните три прсти ми пука и се лупи на двете нозе, а исто и целото стапало е грубо и подлупено, и малку некогаш боли. Е сега дали се работи за габа, бактерија или се менува кожата не знам.
Се се мислам да не е од сапунот што го купив од џонсон милк, многу јак е и се пени а тешко се измива, сигурно 2 недели се капев со него, а нозете не ги измивав од сапуницата, не ги досушував, ги мачкав со нивеа млеко за тело, ставав чорапи и чевли па одма излегував надвор, па можи влажната средина од сапун вода и крем ја разјадваја кожата и дозволуваа средина за ширење на бактерии
DSC_4908.jpg
Освен тоа што членовите погоре ти предложија одредени креми гледај и да одржуваш добра хигиена. Миј ги нозете со млака вода и медицински сапун. Медицинскиот сапун го има по аптеките, антибактериски е, а не ја надразнува кожата и мислам дека е околу 90 денари. Додека ги миеш нозете гледај добро да ги измиеш и ноктите и пределот меѓу прстите, а воедно и да гледаш да не останува сапун на кожата. По миењето избриши ги нозете со мека, чиста и сува крпа, ама да гледаш буквално насекаде да ти бидат суви, посебно во пределот меѓу прстите. И гледај да носиш памучни чорапи и пошироки кондури/патики што нема да ти ја запотуваат ногата. Исто така можеш да користиш и масло од кантарион, затоа што има одлични својства за кожата. Или евентуално ако гледаш дека се шири, отиди на лекар.

Оди во аптека и купи си пудра од чајно дрво. Околу 100 денари е мислам. Испрскај чевли, патики и што и да носиш. После секое миење на ноѕете напудри ги и нив посебно помеѓу прстите, за неколку дена како нов ке бидиш, посебно е ефикасна против габични инфекции.
Ќе ја бараш ( барем јас таква имам) од галафарм Sensilis foot powder

Јас го имам овај проблем често во лето, ете кај мене не е поврзано ни со инфекција, нити со хигиена туку со тоа што цел живот зима лето носам чорапи 24/7 и спијам со истите 2 минути да ги нема на мене ми се чини настинвам, ова лето баш поради нив не носев па ми се среди истиов проблем :)

Јас го имам овај проблем често во лето, ете кај мене не е поврзано ни со инфекција, нити со хигиена туку со тоа што цел живот зима лето носам чорапи 24/7 и спијам со истите 2 минути да ги нема на мене ми се чини настинвам, ова лето баш поради нив не носев па ми се среди истиов проблем :)

Сепак е поврзано со хигиена. Со истите чорапи спиеш цел ден шо ги носиш на нозе, или секој ден се тушираш па облекуваш чисти и си легнуваш?! :cautious:

Сепак е поврзано со хигиена. Со истите чорапи спиеш цел ден шо ги носиш на нозе, или секој ден се тушираш па облекуваш чисти и си легнуваш?! :cautious:
Туширање можда не, Али миење да ипак мие работата таква да сум на нозе преку 12 сати ако не ги измијам да омекнат плус ми се чини ќе ми паднат :)

дали можам неколку дена да одам на море, или па не е препорачливо капење во оваа состојба

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom