Како би се поврзал на диво? Сакаш да ми кажеш дека додека имав само телефон преку телефонската линија можев интернет да си имам? Само модем требало да си купам и кабел и готово. Всушност, зошто поставувам хипотези, повели искажи се како би можел да се поврзам на диво.
А податоците се пренесуваат преку светлосен сигнал кој се рефлектира (одбива) постојано од кошулката (пластичен материјал најчесто) со која е обвиено оптичкото влакно кое содржи силициум диоксид (т.е. влакното е стакло).
Главната цел на Телеком е да ја подобрат својата инфраструктура. За IPTV stream + аDSL треба доста bandwidth (VOIP троши многу малце bandwidth така да тоа може и да се занемари). На некои места постоечката инфраструктура е лоша. Плус бакарот не може магија да прави, дури и да е во одлична состојба, ако корисникот е оддалечен 10km од централата, едноставно не може толку bandwidth да добива како некој што живее на 500m од централата. Кај оптичките кабли се користат засилувачи (регенератори, сеедно) кои што сигналот го примаат, го засилуваат и го праќаат понатаму. Што значи не е битно колку сте оддалечени од централата на провајдерот, ќе си ја добиете ветената брзина.
Има еден интересен дел од статијата на Википедија за оптички кабли:
Modern fiber cables can contain up to a thousand fibers in a single cable, so the performance of optical networks easily accommodates even today's demands for bandwidth on a point-to-point basis. However, unused point-to-point potential bandwidth does not translate to operating profits, and it is estimated that no more than 1% of the optical fiber buried in recent years is actually 'lit'. While unused fiber may not be carrying traffic, it still has value as dark backbone fiber. Companies can lease or sell the unused fiber to other providers who are looking for service in or through an area. Many companies are "overbuilding" their networks for the specific purpose of having a large network of dark fiber for sale. This is a great idea as many cities are difficult to deal with when applying for permits and trenching in new ducts is very costly.
Покрај горенаведеното, Телеком може да ја убие конкуренцијата и после чочек да игра со скелетите на другите фирми. Замислете да понудат пакет со 20mbps download speed и локален трафик 50/50mbps, телевизиски канали со одличен квалитет и неограничени разговори во нивната мрежа, сето тоа поддржано од здрава инфраструктура. Кој со здрав памет нема да се префрли кај нив?
Сега малку да се задржам на ова подвлеченото во горниот пост. Јас мислев на локален сообраќај во рамките на самиот провајдер, т.е. Телеком, а не на ниво на сите провајдери. Бидејќи локалниот сообраќај е баш тоа, локален, значи не треба да плаќаат за него на никого... а ќе имаат вишок на bandwidth, зошто да не се искористи неупотребуваниот капацитет на оптичките кабли? Ако имаат во управа некој со пола мозок ќе увиди каква шанса и пол им е ова да заштедат пари... ќе има помалку интернационален сообраќај (кој што им е главен трошок), а да не зборам за посреќни корисници затоа што ќе може другарчето од друга населба да ти ја прати експресно брзо играта или што било преку интернет. И не мора провајдерот да го смета некој торент тракер за локален, не се дефинира тоа на никаков посебен начин. Се распишав ептен