Фото натпревар #364 - ГРАДАЦИЈА

• Креатор на темата Креатор на темата Емкаа
  • Време на започнување Време на започнување
Зарем толку нема инспирација?

• Тажно
Reactions: 831
Najdov podobra fotka, Grande juve me potseti, ako možat moderatorite neka ja smenat.....

Eksponiranje na sonceto niz oblaci nad Ohridskoto ezero...

20240317_164050.jpg

А ќе ни објасни креаторот на темата што претставува градацијата, па несебично да не почести со некакви, било какви карактеристики кои ја дефинираат т.н. градација во делот на фотографијата како специфичен и релативно модерен правец на креативно изразување во науките и уметностите, нам, неупатените обични смртници?
Ах, гордост, мојот омилен грев!
Да не беше тажно, можеби ќе имаше потенцијал да биде и смешно...

Јас незнаев па прогуглав, во суштина треба ,,нештото,, да се стреми или од најмало кон поголемо или обратно

• Ми се допаѓа
Reactions: 831
Јас незнаев па прогуглав, во суштина треба ,,нештото,, да се стреми или од најмало кон поголемо или обратно
И јас прогуглав. И дознав. И разбрав. Не е тешко да се информираме ако се потрудиме. Тешка е ароганцијата која очекува сите да бидат упатени во се. Очигледно не заслужуваме објаснување ниту во кратки црти.
Coocoo black archangel...

А ќе ни објасни креаторот на темата што претставува градацијата, па несебично да не почести со некакви, било какви карактеристики кои ја дефинираат т.н. градација во делот на фотографијата како специфичен и релативно модерен правец на креативно изразување во науките и уметностите, нам, неупатените обични смртници?
Ах, гордост, мојот омилен грев!
Да не беше тажно, можеби ќе имаше потенцијал да биде и смешно...
Не.

...е де, еве јас ќе објаснам, да го испушиме лулето на мирот, Емкаа нема да ми замери!

градиција ликовен принцип заедно со пропорција, контраст, ритам, хармонија, во фотографија ќе се согледа во повеќе случаеви,

5fe7b39b-7e40-4e82-9169-373152974e96.jpg graduation-is-what-does-the_1.jpg

количество на тон во една боја
(кога се додава бела боја) се добива све посветли и посветли нијанси на таа боја или со црна боја ако се меша се добива све потемни нианси на таа боја, прелазот се вика градација, може да биде на иста боја или повеќе бои.

9-sovrsheni-fotografii-koi-kje-go-zadovolat-sekoj-perfekcionist.jpg STG52415.gif

кога нештата се менуваат од една состојба во друга исто преставува градација ден/ноќ прелаз, пупка /цвет прелаз, дожд/сонце прелаз,

chekori-do-sovrsheni-ombre-usni-8271.jpg tatry-view-winter-snow-preview.jpg

кога нештата се менуваат од една положба во друга се вика грдација, сонце/снег, нијанса на сина боја, нијанса на кармин

2._Prijem_kod_gradonacelnika_grada_Stipa-792x495.jpg

помлади/повозрасни, фотната градација на група луѓе!

mali-ili-veliki-0.jpg

мало и големо куче,

...да не биде само во менување на тонот ма бојата од посилна кон послаба и обратно, фантазијата овозможува многу градијации во секојдневниот живот што можеме да ги фотнеме, освен црно бела фотографија се смета дека не е градијација!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom