Фото к*рва (а.к.а "секси сум?") - дефиниции и психоанализа

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.492
Поени од реакции
35.445
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Кој е психолошкиот момент на оваа се почесто присутна појава? Дали младината се повеќе бара внимание на алтернативни (читај - виртуелни) начини, или пак станува збор за типична нарцисоидност?

Ме инспирираше темата за Hi5, на која сретнав барем 20-тина девојки кои може да го носат овој епитет. Мажите не се ништо поарни, но тука го обработуваме значењето на овој нов збор, кој со развивањето на интернетот, социјалните мрежи од типот на Hi5/Myspace/Prijateli и ефтините фото апарати ќе стане се почесто употребуван...

Што вели урбаниот речник за поимот "фото курва"?

Девојка, најчесто на возраст од 15 до 18 години, која од 2-4 пати месечно ги "цица" тешко заработените пари од семејниот фонд за набавка на светкава, процирна и деколтирана гардероба од "Теранова", "Калиопе", "Еко" и "Елит". Веднаш после шопингот троши неколку часа заклучена во својата спална соба, позирајќи намрштена, замислена, со подотворени (или напрчени) усни на својата чкарт 1.3 мегапикселна камера. Потоа, со нетрпение ги прикачува сликите на својот Hi5/Myspace/LiveJournal/Prijateli профил, со цел мажите во нивните 30-ти години со задоволство да ги гледаат додека немаат да прават попаметно нешто на работа.

Интернетот полека, но сигурно станува преплавен со "фото курви", кои исто така може да бидат мажи во потрага по внимание, но најчесто не се.

Нормално, ниту Кајгана не е имуна на оваа појава, но не би навлегувал во конкретни примери :slik:

Практични примери од интернет секојдневието:

camwhore-27098.jpg
Типична "фото курва" - претерана шминка на очите, напрчени цициња, илузија на фина и мека кожа (апаратите со чкарт квалитет ја создаваат оваа илузија поради неможноста да доловат детали), која на вашиот екран сигурно ќе изгледа одлично.

camwhore-27652.jpg
Црно-бела фотографија, навидум оштрина во погледот и напрчени усни - секогаш добитна комбинација.

camwhore-27940.jpg
И уште еднаш.

camwhore-45665.jpg
Фото курва, од емо сорта. Доста популарни во последно време.

Добро, не би ги окарактеризирал баш со “фото курви“, но во секој случај ова зачестува доста во последно време. Ќе накачат по 100 слики од сите агли и после најнормално добиваат по 1000 пораки и коментари од секакви, се додека еден ден не го затворат профилот :)

Уште еден пример на "cam whore"

521470179_ddc0a0f789.jpg

Појава многу заприметлива овие неколку години...
Најверојатно девојкиве живеат во некоја своја фантазија на заблудата, во која секако има место само за нејзиниот принц кој секако ќе го сретне преку интернет:)
Напрчените муцки изгледа ни ги испрати фолк климата која лебди над етерот, PINK-от, и што ти уште не...
Криви се и нашите неиживеани мамички, во чиј очи нејзиното девојченце е најпримерно, нешто посебно и доста интелигентно....Нејзиното несакање и незнаење како да продре во болната психологија на нејзината ќерка, ја прави уште повеќе истата да продолже во нејзиното лутење...
Тоа цицките, изваени на бироата, не ми изгледа за нормална појава....Зарем мажот треба да се придобие преку нив, ич не ми е јасно ?:)
Емото е трета болест која не можам и не сум способна да ја анализирам...

Проблемот е што го има и тука, ај ќе си речеш ок оваа е убава па се форсира ама па кога ќе видам грда некоја ставила 300 слика у стилот од жабја од птичја со лева рака со десна рака со поголема цицка со лев гз се некој такви перспективи, или лева веѓа десно око четврти прст, со розевиот кармин, со новата капа :tapp: аман више.

:pos: Фото курва од емо сорта...

Овај, вака ја ќе се изјаснам. Колку што сум приметил, ваков феномен владее во Македонија, Романија, Венецуела, Перу и слични сиромашни земји.
Во земја каде нема други вредности освен ефтина прошетка низ скопска дискотека каде и не мора да се потроши ни денар, единствено што ти преостанува дома да правиш е подготовка за прошетката. Значи нема театри, нема изложби, нема аеробик, нема спортски натпревари, нема викенди и зимувања, нема ништо. Има телевизор и пинк телевизија на која малите девојчиња ќе се угледаат. Сакаат да бидат како нив, и сакаат да покажат дека можат да бидат како нив.

Затоа, се сликаат, покажуваат кожа, се надеваат дека некое момче во раните 20ти ќе ги кликне и токму тој ќе биде успешниот менаџер во елитната дискотека преку кој ќе стекнат слава, пари и углед. Нормално, не ги интересира кариера, светски тренд на случувања ниту било што друго.

А да не го дрвам, наједноставно кажано, недостигот на пари кои треба да се потрошат на нешто квалитетно се трансформира во интернет кич. То ест “Фото курва“. :helou:

денес не смееш да се самосликаш/да те сликаат упм.. одма некаква етикета ќе добиеш. свашта.
ацид,виктор, вие немате такви слики? трн, не смее на плажа да се сликаме(или карпа,камен,цемент, шо и да е тоа)?
не сте нормални бре :pos::pos:

денес не смееш да се самосликаш/да те сликаат упм.. одма некаква етикета ќе добиеш. свашта.
ацид,виктор, вие немате такви слики? трн, не смее на плажа да се сликаме(или карпа,камен,цемент, шо и да е тоа)?
Убаво знаеш и убаво е опишано за кои луѓе станува збор. Нормално дека и ние имаме слики, па дури и некои што потсеќаат на овие. Збориме за опсесивното сликање за галерии и социјални мрежи. Сликај се насабајле - постирај, сликај се после шопинг - објави, сликај се пред излегување - закачи. :)

Мислам дека разликата ја разграничивме...

трн, не смее на плажа да се сликаме(или карпа,камен,цемент, шо и да е тоа)?

Сликата искочи од гугл...срч на cam whore и ќе видиш сам :)

ааааааааа, јасно јасно. бев малце во заблуда, фала за објаснувањето.
сликохоличари значи, а? мхм, ок. :pos:
галерии на хаи фаиф со 300+ слики, "прдни-сликај-аплоудирај" кајнда типови и сл. ок -))
Сликата искочи од гугл...срч на cam whore и ќе видиш сам :)
edit- трн, оваа, така? [FONT=arial,sans-serif][SIZE=-1]sei mei, on stone also can cam whore ... [/SIZE][/FONT]:pos:
искочија и многу "mirror, mirror on the wall" типови -)) тоалетни, огледала од ходник, лифт, кафиќ/дискач ве-циња и сл -))

Можеш да пишеш фото манијаци ама к*рви што знам не ми иде овој синоним со сликите:toe:

Можеш да пишеш фото манијаци ама к*рви што знам не ми иде овој синоним со сликите:toe:
Очигледно не го толкуваш поимот како што треба. Еве, јас сум заразен со секојдневна потреба од интернет. Јас сум „интернет курва“. Појасно е сега? :)

Јас сум интернет курвариште!

Додуше, убаво е да се гледаат сликички од убај чупиња, ама како и во се, така и во оваа работа, со сликањето прекумера, не треба да се претерува.

Очигледно не го толкуваш поимот како што треба. Еве, јас сум заразен со секојдневна потреба од интернет. Јас сум „интернет курва“. Појасно е сега? :)

Ма јасен е терминот, токмаци шо не сакаат да помислат за што се работи, не мора да тролуваат (шо би рекол ти:) ) и да пишуваат на секоја ебана тема. Бриши 5-6 коментара уназад.

Што не води кон темата повторно. Се што младината прави денес е привлекување внимание. Не е важно какво, не е важно дали е добро. Нема потреба да размислуваш, само да те сакаат. Ако не те сакаат, “глупи се“...

Поимот курва го сваќам како жена која го продава своето тело за пари незнам за вас:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom