Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Hm кога сме кај Fuji mislam deka podobar izbor bi napravila dokolku bi zela kako mojot Olympus Sp 510 uz , Има слични перформанси можеби нешто е подобар, тука се мислам исто со цената но е многу покомпатибилен.
Ама сепак зависи што сака, јас имав Trust 760 џебен фотоапарат па имав направено предобри фотографии и со него.

еве една слика , споредба на фотоапарати со слични перформанси сите се иста класа

SP-550UZ_Comparison.jpg

Ја скрши твојата? Ја претходно не ја гледав функцијата на худот. Сеа одкога имам статив неможам без нејзе. Чак што и научив како да ги користам.

Нарачај си од интернет. Сериозно. ПејПел рулз.
Не бе друже, немав. Го прошетав цел град, нигде нема. Ебате дилерите. Ќе мора да се нарачува изгледа. А се мислам и да го шитнам Nikon-от и да земам нешто уште помоќно. Ако има некој заинтересиран, 400 евра фиксно и ќе го имате ова чудо:

frontview-001.jpg

Спецификации - тука.

Da shot to shot e navistina baven me nervira ponekogas koga pravam multi shots, nekako bavno gi obrabotva fotografiite. A na pustanjeto me nervira ona olympus i dodeka se vkluci :) ne mora mislam tolku da se reklamiraat :) No sepak zavisiod potrebite na korisnikot.

Nekako brzo ti se zdosadni Nikonot , sega brzo znam deka go zede :) ama znam kako e nikogas ne e dovolno, :)

Пред пола година. Кога е технологија во прашање, секогаш брзо ми се здосадува :)

Oдма би го земал, само ми фалат уште 24595денари, зашто имам моментално само 5:(...Еј можеш да ме имаш у план за некој два-три месеци а ако до тогаш најдеш купец наздравје:)

Ma ako se vo prasanje performansi, cena i kvalitet ovde nema mesto za dilema, jas kje kazam deka Fujifilm S6500fd e KRAL vo prosumer kategorijata bidejki ima golem ama BAS GOLEM senzor 1/1.6 sprema onie na Canon i Olympus koi se 1/2.5 (sto znaci duplo pomali) i ima briljantno pocista slika od site drugi koga se raboti za fotografija so osetlivost nad ISO 200, a i cenata mu e premnogu mala za kvalitetot sto go nudi, za Olympus ne sakam ni da cujam-gjubre od elektronika. :salut:

Многу добро сочуван, заедно со xD картица од 1ГБ и 2 сета батерии со полнач (едните 2300mAh, другите 2500). Инфо тука.

3q-001.jpg

Цена 300 евра.

Go prodade?
ili se macis uste?
Sum zainteresiran.

Не бе друже, немав. Го прошетав цел град, нигде нема. Ебате дилерите. Ќе мора да се нарачува изгледа. А се мислам и да го шитнам Nikon-от и да земам нешто уште помоќно. Ако има некој заинтересиран, 400 евра фиксно и ќе го имате ова чудо:

frontview-001.jpg

Спецификации - тука.

A i ova me bendisa!
Do kaj stigna so prodazbata?
Uste baras kupec?

mi treba pomos za izbor na aparat... treba da go naracam za 2 dena
ne mi treba da e malo aparatce ali i da ne e premnogu golem :)
ne se razbiram voopsto...
pa... nekoj predlog ako moze :)

za lekata mi zborea pred nekoe vreme deka sony bile najdobri zatoa sto imale nekoja si najnova sto ti ja znam poima neam sto drugite uste ja nemale.. tocno e ova ili nema veze ?

pa dobro deneska iako ne dobiv nekoj sovet...
eve go aparatot sto go izbrav...
po se izgleda ke go zemam toj samo da razgledam Cannon malce
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs...51&storeId=10151&langId=-1&productId=20005009
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs...10151&langId=-1&productId=8198552921665089222

Види jа и та камера:

FujiFilm FinePix A 820

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/a/finepix_a820/images/a820.pdf

Number of effective pixels 8.3 million
1/1.6" Super CCD HR

Number of recorded:
3,296 x 2,472 Fine (8.1million) = 247 photos on 1GB SD card
3,296 x 2,472 Normal (8.1million) = 491 photos on 1GB SD card
3,504 x 2,336 (3:2) = 491 photos on 1GB SD card
2,304 x 1,728 = 999 photos on 1GB SD card
1,600 x 1,200 = 1588 photos on 1GB SD card
640 x 480 = 7745 photos on 1GB SD card

File format: JPEG (Exif)

Storage media: SD memory card Internal memory (approx. 10MB)
xD-Picture Card™ + SD memory card

Optical Zoom: 4x
Lens focal length: 8,8-35,2 (39-156mm 35mm-equivalent)
Aperture: F2,9 - F6,3 (Wide, Tele, Macro)
Digital zoom: ca. 7,6x
Max Zoom: Optical + Digital = ca. 30,4x

Exposure control: TTL 256-zone metering
Exposure mode: Programmed AE
Shutter speed: 4s to 1/1200s
Exposure compensation (Manual mode only): -2EV to +2EV in 1/3EV step
Sensitivity: AUTO / Equivalent to ISO 100/200/400/800 (standard output sensitivity)
Self-Shuter: 2s / 10s

Focus: Auto Focus (AF) (center)

Shutting Modes: Auto, Baby, Picture Stabilization, Red-eye Reduction, Digital Zoom, Portraite, SP (Scene Position), Movie

SP (Scene Position): Landscape, Sport, Night, Natural Light, Beach, Snow, Fireworks, Sunset, Underwater, Flower, Party, Museum, Text, Manual
White Balance: Fine; Shade; Flourescent Light (Daylight); Flourescent Light (Warm White); Flourescent Light (Cool White); Incandescent Light

Flash: Auto; Red-eye Reduction; Forced Flash; Suppresset Flash; Slow Synchro; Red-eye Reduction + Slow Synchro

Playback Functions: Trimming; Slide Show; Single Frame; Multi-Frame PlayBack; Image Rotate; Sorting by date.

Display: 2.5" Amorphous silicon TFT 115,000 pixels; 100% coverage
Multi-Language menus: En, De, Fr, Ru, Es, It, Pg, Nl, Tk, Cz, Pl, Se, Magyar, Ch, Jp.

Movie Recording: 320x240 pixels 30 frames/sec. with monaural sound
ca. 28,7 min on 1GB SD card

Voice memo: No

Video output: NTSC & PAL

Digital interface: USB 2.0(High-speed)

Infra-Red Communication: IrSimple (TM)

Tripod mount: Yes

Power source: 2xAA alkaline (ca.100 photos) or 2xAA Ni-MH (ca.350 photos)

AC Power Adapter: (optional)

Dimensions (WxHxD): 97.5x61.9x31.8mm

Weight approx.(excluding/incl. battery and memory card): 155g / 204g

Other Functions: PickBridge, Exit Print Format (print direct on external printer without computer), Time difference, Discharging rechargeable batteries
REVIEW:
http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=3146

Цеаната е ca. EUR 150 во ЕУ или ca. USD 160 - 180 во САД!!!

Побарај нешто што е “фотографско“

Вакви фирми (НР, Samsung) дури и не се влезени во тестовите на поозбилни сајтови за дигитални апарати. Хјулит пакард, Самсунг ( и некои други) не се фотографски фирми. Нивната главна дејност е нешто друго. Немаат сопствени развојни тимови ниту некое искуство на тоа поле (та ни Сони, Панасоник - који сепак дотуркаа до некаде)
Фотографски фирми кои истражуваа, развиваа, патентираа, произведуваа.... фото апарати и опрема со децении наназат се Никон, Канон, Фуџи, Пентакс, Кодак...... Овие останатите “позајмуваат“ оптики, сензори, електроники... од други и склопуваат свои апарати. Панасоник користи Лајка леќи, Сони користи Карл зајс.....
Јас од ко знам, Панасоник правеше (во мое време) радија за в кола, бежични телефони, Сони правеше телевизори и вокмени, Самсунг фрижидери и клими, Хјули Пакард штампачи... а сега пошто е тренд отворија по некој погон за склопување на масовни и не толку квалитетни апарати.
Но за сечија потреба има апарт, тебе ако ти е за да си чкрапаш лево десно необавезни слики со другари, излет, плажа.... доволен е и тој Пакардот, но ако сакаш малце поозбилно да се занимаваш со фотографија... тогаш не е добар.
Прво - Заборави на мегапиксели, имам видено слики од 2 мегапикселни апарати (стаари модели) кои ги јадат во квалитет овие новите од 7-8 мегапиксели. Мегапиксели се само маркетишки трик за привлекување на мупштерии и немаат врска со квалитет на сликата (дури и обратно, што повеќе мегапиксели на помал сензор добиваш полоша слика)
Значи битна е оптиката и сензорот. Но иако Панасоник клава Лајка и Сони Карл Зајс оптика (кои се добри) не можат да произведат слика рамна на Никон, Фуџи или Канон. Сепак сето тоа треба фино да се уклопи и да работи во спрега (оптика, сензор, електроника па и механика)
Најбитно е да знаеш за што ќе го користиш апаратот, и да бидиш свесен дека и најдобриот апарат во раце на антиталент (или некој кој не ја знаи “тајната“ на фотографијата - ќе извади “ѓубре“ од слика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom