Финти

• Креатор на темата Креатор на темата Синдикат
  • Време на започнување Време на започнување
Aj решете го следново. Многу е лесно, ама најпросто е за смислување колку да разбијам монотонија.
Колкава е висината на рамностран триаголник конструиан над страна на квадрат чија дијагонала е еднаква на 10*квадратен корен од (2).
П.С Синдикат извини немав направено REfresh, па не го видов твојот пост со задачата.

Stalingrad напиша:
Aj решете го следново. Многу е лесно, ама најпросто е за смислување колку да разбијам монотонија.
Колкава е висината на рамностран триаголник конструиан над страна на квадрат чија дијагонала е еднаква на 10*квадратен корен од (2).

ako dijagonalata e 10*koren(2) znaci stranata e 10. znaci visinata ke bide: h^2=a^2-(a/2)^2. ottuka h=Koren(10^2 - 5^2) =
= koren(100-25)=koren(75)=8.6 cm :je: :icon_lol:

Еве како јас ја решив

High_Voltage напиша:
ako dijagonalata e 10*koren(2) znaci stranata e 10. znaci visinata ke bide: h^2=a^2-(a/2)^2. ottuka h=Koren(10^2 - 5^2) =
= koren(100-25)=koren(75)=8.6 cm :je: :icon_lol:
OK. Exact. Странта е 10. Па плоштината на рамностраниот е [а2*sqrt(3)]/4, т.е 25*sqrt(3). Од друга страна, пак,
P=[ah]/2
25*sqrt(3)=[ah]/2
ah=50*sqrt(3)
h=[50*sqrt(3)]/a
h=5*sqrt(3)

sch00lGirL напиша:
Еве една загатка
Некој човек оди по улица.Го јаде тоа што го нема.Ако го има тоа што го јаде не би бил тоа што е.
Што јаде човекот и која е неговата професија?

Дај решение веќе ко ја постави загатката.

Крадец е, клошар е, шо е?

High_Voltage напиша:
Ne znae i ona...:lud:

ili znae?
Ни знај ни ништо.

Иначе во врска со капите. Тој шо е прв во колоната со сигурност ќе знај дека носи црна капа, оти пред него нема да бидат сигурни другите двајца. Значи ако последниот во редот видел пред него 2 бели капи ќе одговорел дека носи црна капа, но не видол и не одговорил. Тој шо е на средина, ако видел пред себе бела капа би одговорил дека носи црна (доколку и тој носел бела тој зад него веќе ќе одговорел), значи тој на средина видел црна капа пред себе и зато не бил сигурен. На крај последниот размислил за претходните двајца и сфатил дека мора да носи црна капа. :lud:

Ај ова нека ја реши некој.
Троцифрен број е делив со 11, а збирот на неговите цифри е 12. Кој е тој број ако се знае дека разликата помеѓу него и бројот запишан со обратен редослед на цифрите изнесува 396. Доколку има поќе бројој најди ги сите.

Ај сеа да ве видам.

Sindikat напиша:
Троцифрен број е делив со 11, а збирот на неговите цифри е 12. Кој е тој број ако се знае дека разликата помеѓу него и бројот запишан со обратен редослед на цифрите изнесува 396. Доколку има поќе бројој најди ги сите.

Ај сеа да ве видам.

Druze ti da ne spremas test po matematika ili??? Se zezam...:kez:

Ajde....Imate pred vas sisinja od 3, 4 i 5 litra, i pred vas ima cesma.....samo so polnenje, isturanje, dopolnuvanje na sisinjata od 3 i 5 litra, da go napolnite siseto od 4 litra....:kez:

Sindikat напиша:

Ај сеа да ве видам.
561 е еден од тие броеви....

The_Grim напиша:
Druze ti da ne spremas test po matematika ili??? Se zezam...:kez:

Ajde....Imate pred vas sisinja od 3, 4 i 5 litra, i pred vas ima cesma.....samo so polnenje, isturanje, dopolnuvanje na sisinjata od 3 i 5 litra, da go napolnite siseto od 4 litra....:kez:

Прво го полниш шишето од 5 л. и после со тоа шише го полниш тоа од 3л и ќе ти останат 2 л кои ќе ги ставиш во шишето од 4 л. Така уште еднаш и готово:je:

_|Sp|DeR|_ напиша:
Добро е ова но сепак ако првиот(најодзади) кажал дека не знае каква капа носи бидејќи тие пред него немат иста капа....
А потоа вториот бил на ред и го гледал само тој најнапред што имал бела капа..така да ако немат исти капи тогаш мора тој да има црна....така да и вториот требал да одговори...туку тие биле луди и глупи или што?

Па вториот би одговорил, доколку тој пред него носел бела капа. Тој носел црна, така да незнам шо те буни.

Со дигитрон си рачунав...немам никаква постапка...а за затворениците ништо не ме буни ама само кажувам дека и тој во средината можел да погоди каква капа носи

Еве едно полесно со логика
Ај вака....Замислете дека сте возач во автобус кој иде правец Скопје-Грчка.Во Ск се качуваат 20 патници и 3 деца...По пат во Куманово се качуваат 12 патници и 5 деца,а се симнуваат 8 патници и две деца...Така продолжуваат до Грчка...Колку години има возачот??????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom