Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Здраво
многу го сакам германскиот јазик знам по нешто и сакам да студирам германски.како ти оди?дај кажи ми нешто повеке? почнувате од нула,или? каков е факултетот? Благодарам однапред
Зависи на која катедра сакаш да студираш..
Ако сакаш со книжевност т.е. Катедра за германски јазик и книжевност, тогаш мора да имаш поголемо предзнаење( за да влезеш ти требаат 2, ама според тежината на тоа што се учи и колку се бара, би ти препорачала 4 години ).. Од три задолжителни предмети, 2 се на германски,а тоа се Германски јазик и Морфологија.. значи дефиниции и граматички поими учиш на германски..
А ако сакаш на Катедрата за превод и толкување, не се бара толкаво знаење бидејќи имаш само еден задолжителен предмет поврзан со германскиот т.е.Германски јазик..
Се надевам дека ти помогнав![]()
Иам само неколку прашања за вас
колку години траат студиите за професор по македонски јазик, и за македонска книжевност?
која е посупериорна, поинтересна и полесна од овие двете?
Каков впечаток имате вие?
дилема е меѓу тие двете![]()
Тешко е Англиски што се изичува и дали се знае колку ке се примаат ?
Јас ќе се запишвам на филолошки - Англиски и книжевност, од Битола сумима некој шо планира ова година да се запишва на филолошки од било кој град, од битола посебно?
Зависи од интересот и конкуренцијата ама со 80 поени тешко во државна.момци/девојки ја ќе се запишувам преведување и толкување англиски. Ај кажете ми имам ли шанса за државна квота со 80 поени се заедно ?