FC тест (first certificate masterclass)

• Креатор на темата Креатор на темата statusQuO
  • Време на започнување Време на започнување
Znam ludje koi imaat polozeno FC (ne znam so koja ocena) i koi imaat smesno poznavanje od angliskiot jazik. Isto taka znam nekoi koi navistina solidno ko koristat. Taka da nekoj da ima polozeno FC mene licno nisto ne mi znaci i ne mi e nikakov dokaza na znaenje. Drugite sertifikati mi se isto taka dobro poznati no ne znam nikoj koj se odlucil da gi zeme.

znaci jas se ispotresov maksimalno so testov i go poloziv pred edna godina ...super e i zadovolna sum inaku potrebno e ubavo zapnuvanje za uspeh

Ќе полагам сеа FCE во јуни. Мислам дека сепак вреди сертификатов, не знаеш кога може да ти се најде.

Иам положено ова не е воопшто тешко :toe:

Ke polagam naskoro IELC ,posto mislam deka e mnogu pobaran nego FC ,za vo stranstvo pogotovo, dozivotno vazi i e 8300 den.

Kако сум ја нашол темава свака ми част :)
Утре полагам FCE во ФОН. На 24 мај правев speaking и мислам дека добро го направив. За утре најголем проблем ми е writing.
Него за друго дојдов тука. Слушнав нешто дека ако на FCE си добиел А тогаш автопатски ти следувала и Advanced диплома со C оценка. Вистина е ова или грешно сум сфатил :)

Утре полагам FCE во ФОН. На 24 мај правев speaking и мислам дека добро го направив. За утре најголем проблем ми е writing.
Него за друго дојдов тука. Слушнав нешто дека ако на FCE си добиел А тогаш автопатски ти следувала и Advanced диплома со C оценка. Вистина е ова или грешно сум сфатил :)

Oд Британска ако ги полагаш официјалните нема шанси така да ти дадат дипома за CAE без разлика со која оцена си го положил FCE.
Тестовите се многу различни во тежина и во вокабулар.
Едино ако имаш добри поени на сите делови од тестот има шанса да ти ги вратат парите,ама да ти дадат така диплома за advanced потешко.

Oд Британска ако ги полагаш официјалните нема шанси така да ти дадат дипома за CAE без разлика со која оцена си го положил FCE.
Тестовите се многу различни во тежина и во вокабулар.
Едино ако имаш добри поени на сите делови од тестот има шанса да ти ги вратат парите,ама да ти дадат така диплома за advanced потешко.

ова им е од пред некоја година,не ти даваат диплома за CAE али во FCE дипломата кај нивото/левел мислам дека беше го имаш истото ко адванс со Ц.Ова е само ако си со А,ме мрзи да ја барам дипломата знам ги споредував од напред имаше друга бројка кај левелот.А колку ти вреди тоа незнам,веројатно колку и самата диплома:icon_lol: али убаво да си знаеш до кај тие нивото,сепак се официјални од Кембриџ.

Доколку положиш со А оценка на FCE добиваш c1 ниво.
Извор: Го положив FCE со А.

Само една информација за сите оние кои сакаат да го полагаат FCE
Лектор од англиската катедра на флф ми кажа еднаш дека FCE не се бара воопшто и не ти е од голема корист, барем не тука кај нас и тоа е точно. Во ниту еден конкурс за стипендии или што и да е, немам видено да го бараат овој сертификат, најчесто бараат ielts или cae, кој е каде каде потежок, но повеќе баран. Така што мислам дека џабе парите....

http://www.britishcouncil.mk/en/exams/cambridge-esol-exams#05

FCE е „најмалиот“ од големите испити за познавање анлиски јазик.
По него е САЕ (Advanced English) на кој ако поминете одлично можете да добиете С1 ниво на дипломата.
СРЕ (Proficiency in English) е веќе на С2 ниво, ниво на native speaker и е највисокото кое може да се постигне.
Со оглед што испитите се релативно ефтини, вреди да се полагаат ако сте подготвени. Сака сериозна работа и посветеност, инаку само ќе се „прошетате“. За САЕ и СРЕ препорачувам туторски принцип на учење со сериозен и посветен професор (освен ако не учите во меѓувреме во странство).
Иако се признати во цел свет, овие испити имаат најголема вредност во Европа.
Американците најмногу ги вреднуваат SАТ и TOEFL, Австралија и Нов Зеланд IELTS.
Source: Personal experience. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom