WilliamTell
Before Zee Germans get here...
Најпоке шо ме радва кај Циле е то шо играчот кој вреди 2000 евра игра за 2000 евра, играчо кој вреди 50.000 евра игра за толку, а не како во минатото играч од 3000 евра игра како за 200 ( Мите Караиванов) или играч од 4000 евра игра за 100 ( Деан Унчанин) ако ме разбирате шо сакам да ви кажам !!!
Јас не те разбирам.
Мите и Унчанин (пошто нив ги посочи, мада исто е и за секој друг) прво немаа дефинирана плата, и си заминаја оти не добија денар освен на потпис некоја илјадарка шо добија. А крајно дискутабилно е дека вредеа по толку кога веќе немаја утакмици зад нив последните сезони.
И не ја сфаќам поентата да се трупаат пари... Кај нас доаѓат странци заради то шо не ги бива во нивните земји, ако донесиме засилување во вистинска смисла на зборот пеки... нека зема плата од преку 2К. Странец во екипа оправдувам само на позиција на која нема адекватен домашен играч, и странецот да е плус квалитет од остатокот на екипата и поттик да работат помладите. Ние пред две години се трупавме со играчи кои исклучок на еден-двајца беа невидени промашувања, па треба мнооогу повеќе да се обрни внимание на то кој се носи во иднина.
А и почетокот на постот ми е крајно дискутабилен. Циле е бизнисмен, секогаш ќе се труди да скрати трошок особено сега кога (ваљда треба) тој да плаќа од негов џеб.
Ако клубот изгради стабилна финансиска конструкција и работи на долги патеки тогаш комотно можат да се добиват играчи за поефтина пара.
Принцип ЖРК Вардар, со далеку помал буџет донесоа светски играчи, нешто за шо Трифун можеше да сонва во Кометал иако имаше и тој спектакуларни играчи (Цигица, Будимир, Дину...). Значи буџети се кратат во поголемиот дел од клубови, и многу е понестабилна ситуацијата од пред 15 години, клубови се раѓаат и згаснуваат за 2-3 сезони, па на играчите поисплатливо им е врапче в рака отколку гулаб на гранка