Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Значи ИКИ е програмирање,математика и физика.:jaj:
А КСИА има повеќе математика,со примеси од физика и програмирање.:jaj:
Во право сум???:tapp:

Има ли некои форумџии на КСИА??:helou:

Ја ко што знам КСИА и Ики истите математики ги имаат (поправете ме ако грешам)

ИКИ споредбено со КСИА има една математика плус(Веројатност и статистика - која за КСИА е изборна) ФИЗИКАТА и Програмирањето (она во програмски јазици) за КСИА завршува во втор семестар. Од тука натка учиш електроники, системи . . .
п.с НА КСИА ксиа сум - ако требаа помош прашувај:helou::helou::helou:

ИКИ ти е баш она програмирање,додека КСИА ти е најфлексибилен смер на ФЕИТ.

Jane еве ти извадок и за двата смера од брошурата што ја дава факултетот:

На памет ги знам сите брошури, прирачници, книги, флаери и сите останати промотивни материјали.
Сакав да слушнам мислење од некој што го учи смерот... Критика да ми даде, добри и лоши страни.

Епа тие физики,електротехники ти го даваат тоа Инжињер ....

Инфо ти е Programming friendly смер а дека е виша школа сумњам ... Бар секретарката (Злата) ми има кажано дека е признаен како академски смер само што е 3+2 наместо 4+1
Инжињер си на двете, што значи дека тие физики и елеткроники го додаваат тоа ЕЛЕКТРО на инињер. Така?

На памет ги знам сите брошури, прирачници, книги, флаери и сите останати промотивни материјали.
Сакав да слушнам мислење од некој што го учи смерот... Критика да ми даде, добри и лоши страни.

Инжињер си на двете, што значи дека тие физики и елеткроники го додаваат тоа ЕЛЕКТРО на инињер. Така?

Mm Guess ur right :)

Сум се изгубил па сум пишал глупост ...

Така,така !

Прва година на сите смерови на ФЕИТ е иста, без разлика дали е КСИА, ИКИ, ТК (освен на ИНФО).
А натаму, ИКИ (Информатика и компјутерско инжинерство), се учи интернет програмирање, софтвер, бази на податоци, мултимедија...итн.
На КСИА (Компјутерско-системско инжинерство и автоматика) повеќе се задржуваат на вештачка интелигенција, роботика, системско управување, компјутерски симулации, хардверско инжинерство.
Разликата е голема, иако е вистина дека цело време има по некоја математика :).

Фала на сите за одговорите.:smir:
Ќе мора да ги разгледам детално програмите и на ИКИ и на КСИА.КСИА ми се повеќе свиѓа али ми е страв да не заглавам бидејќи и нема голема заинтересираност што значи дека не е мн лесно..:toe:

Еј дечки а некој ако знае да ми каже дали е голема заинтересираноста за ИКИ и последниве години отприлика по колку бода минимално имале тие што ги примат во државна квота ?

Денеска имаше во дневник конкурси за Кирил и Методи факултетот се што има. Па кој не успеал да види ќе ми пишам колку прима и како. Но ми вратија и од центарот за нови студенти дека неделава ќе има и на веб страна се околу тоа. И како што слушнав скоро се е како и лани со бројките. Само нема конкретен датум дадено за уписи. Само има за овие што се со приемен!
:wink:

Море .... 450 ден. маичка шиткаат овие од ФЕИТ ... се најмило ..... Гадови !

Некој на инфо што е?

Фала на сите за одговорите.:smir:
Ќе мора да ги разгледам детално програмите и на ИКИ и на КСИА.КСИА ми се повеќе свиѓа али ми е страв да не заглавам бидејќи и нема голема заинтересираност што значи дека не е мн лесно..:toe:

Баш напротив. Наставата се изведува со помалку студенти и професорот или асистентот полесно може да обрне внимание на повеќето прашања и забелешки на студентите. Инаку, мислам дека ИКИ е многу недефиниран смер на ФЕИТ, онака привлекуваат студенти со програмирањата и веб-дизајнот и слични такви ствари. Многу поперспективни се ЕРПС или КСИА или ТК според мене.

Беше некој на пикникот да сподели импресии ? :)

ИКИ споредбено со КСИА има една математика плус(Веројатност и статистика - која за КСИА е изборна) ФИЗИКАТА и Програмирањето (она во програмски јазици) за КСИА завршува во втор семестар. Од тука натка учиш електроники, системи . . .
п.с НА КСИА ксиа сум - ако требаа помош прашувај:helou::helou::helou:
Јас на КСИА планирам да одам така да ме интересират каков е интересот за смеров, дали е оптеретен како што е ИКИ или лесно можит чоек да се запишит, и одприлика ако знае некој минативе години до колку до колку се движеа бодувањата на примените студенти на КСИА?

Може да ми ја каже некој разликата помеѓу ИНФО на ФЕИТ или ИИ на ПМФ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom