Facebook IPO

• Креатор на темата Zedd
  • Време на започнување
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Пред 2 часа FB за прв пат се појави на берза по почетна цена од 38 долари за 1 акција што и дава вкупна вредност на компанијата од околу 100 милијарди долари.

Што мислите која цена ке ја достигне акцијата на крајот на тргувањето денес ?

http://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=FB

S

Sagan

Гостин
Интересно, вредноста на ФБ над 80% потекнува од реклами, а другиот дел се од чипови и слични глупости.
На броузерот користам AdBlock екстензија, па никакви реклами не гледам. Покер, фармвил и што све не, не играм и имам блокирано покани за најпопуларните (најдосадни) игри.

Од мене аир немаат видено :)
Инаку вредноста по акција за сега порасна за 2 долари. До 22 ч. може да се качи до 40$ по акција? Не за друго, да купам и ја 3-4 :icon_lol:

А

Антоние

Гостин
Што видовме досега?

- Фејсбук не понудува никаква услуга, целиот профит доаѓа од маркетинг и огласи
- Зукерберг сеуште повеќе сака да го води ФБ како социјална мрежа отколку како бизнис
- повеќе информации за акциите се објавувани затоа што е сега веќе јавно надавање
- инсајдерите продаваат уште од првиот ден
- купишта млади луѓе, кои што појма немаат од акции, го купуваат ФБ од берзанти кои продаваат уште од прв ден

Како сево ова не е осудено на пропаст?

Јас мислам дека е ова само очајнички потег на ФБ да ги замени акциите за кеш набрзинка.
Меѓутоа, се разбира, ако фејсбук нема, Волстрит ите како има "Дислајк" копче. :)

Член од
23 април 2009
Мислења
35
Поени од реакции
5
tocno antonie mnogu lugje ne se sekjavaat na tehnoloskiot balon od 1999 . Akcijata mozebi ke dostigne i do 100 dolari i od tamu pravac dole za kratko vreme .... na 10-15 dolari sho e i mnogu za kompanija koja ima 5 milijardi dolari revenue( 1 bl profit) godisno i sho ne gledam nachin kako bi go zgolemile . Moze samo da se namali u idnina. Facebook ne e Google i nikojpat nema da bide. Mnogu lugje zaboravija na Yahoo i myspace koga vredea milijardi sega ne vredat nisto
--- надополнето: 18 мај 2012 во 20:28 ---
moze i nie da napravime nekoja banka ... Short sale Facebook at www.optionsxpress.com/

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Можеш да најдеш секакви примери за MySpace знам дека Рупетр Мурдок плати 580м долари а по некоја година одкако сите преминаа на FB ја продаде за 15м.

Мегутоа растот на Google пак е огромен, времето ке покаже дали ова е добра или лоша инвестиција за милиони луге!

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Што видовме досега?

- Фејсбук не понудува никаква услуга, целиот профит доаѓа од маркетинг и огласи
- Зукерберг сеуште повеќе сака да го води ФБ како социјална мрежа отколку како бизнис
- повеќе информации за акциите се објавувани затоа што е сега веќе јавно надавање
- инсајдерите продаваат уште од првиот ден
- купишта млади луѓе, кои што појма немаат од акции, го купуваат ФБ од берзанти кои продаваат уште од прв ден

Како сево ова не е осудено на пропаст?

Јас мислам дека е ова само очајнички потег на ФБ да ги замени акциите за кеш набрзинка.
Меѓутоа, се разбира, ако фејсбук нема, Волстрит ите како има "Дислајк" копче. :)
Направи јебана револуција во целиот маркетинг и начинот на кој се користи интернетот. Миљон компании се пролагодија кон фејсбук...тоа е повеќе од доволно за кредибилитет.

Не 100 миљарди....теба катаљарди да добијат за фб. И имејли застарија и комуницирање со луѓе и што ти не...

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Уште не знаеме како да ги вреднуваме овие производи. Ризечен влог е, ама не е „осудно на пропаст“ како што по дифолт велиме... Дури и за по„солидните“ сајтови како Амазон не можеме да сме сигурни што ќе биде, а не пак за фб. Од друга страна пак, Гугл гази :) Линкедин е добро вреднувана а е фб принципот на користење...
Башка фб не е само фб од 2004, купија еден куп мали инвентивни фирми (за мобилни апликации на пр) кои исто придонесуваат за берзантското вреднување.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Уште не знаеме како да ги вреднуваме овие производи. Ризечен влог е, ама не е „осудно на пропаст“ како што по дифолт велиме... Дури и за по„солидните“ сајтови како Амазон не можеме да сме сигурни што ќе биде, а не пак за фб. Од друга страна пак, Гугл гази :) Линкедин е добро вреднувана а е фб принципот на користење...
Башка фб не е само фб од 2004, купија еден куп мали инвентивни фирми (за мобилни апликации на пр) кои исто придонесуваат за берзантското вреднување.
LNKD e edna od najprecenetite akcii sto postoi.. Jas ja shortav na 100 na 110 i na 120. Pokriv na 60$. Target cena na LNKD e 45$ za akcija a ne segasnite 103$. Ima P/E ratio od 600+. Ako stigne do 110$ ke bidi odlicen short za hedgiranje.(i sega e btw)

FB e isto preceneta so P/E ratio od 100. Treba deset pati da go zgolemi profitotot na celi 10 miljardi za da dostigne valuacija sporedliva so drugi tehnoloski kompanii od tipot na Aple so P/E ratio od 13.
Koga Goldman Sacks ponudi private placement ponuda za IPO od 50 miljardi znaev deka e preceneta, na 100$mil market cap FB e uste povejke preceneta.

Za da ja opravda segasnata valuacija FB treba da dostigne 25 miljardi useri.. Toa ti e edno 7-8 pati od svetskata populacija.. Mozebi vo 2050ta

Vakva valuacija FB ima samo poradi sto sajtot e popularen a so toa i akcijata e popularna. Vo investiranje nikogas ne se investira vo nesto tolku popularno kako investcija.Glavniot kjar ke go dobjat tie sto imaat akciii pred da odi public koi ako se pametni ke prodavaat po ovie ceni.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Прајс рнинг не е единствениот критериум за евалуирање на фирма :)
Амазон има високо ПЕ и висок пораст... Зошто да би лнкд бил поинаков случај? (нагаѓаме, де, немам доволно следено за да влезам во потехнички муабет).
ФБ Е преценета, тоа не се негира, де. И факат е дека е мода ефект. Ама некој ќе направи пари од истото. А тоа е она што е битно :)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Лупна 12% надуеното балонче...

Зарем пак со исто сценарио ќе ги крадат луѓето.. ненаситни американци..
Актерите од 2008 на чело со пропаднатата Леман Брадрс, ќе воскреснуваат? :tapp:
Истите лапачи ЈП Морган, Голдман Сакс и компанија... ќе го држат ФБ стабилен 1 месец, со тешки шпекулации и нагли гигантски пазарења и продавања на акциите... ќе ги манипулирет цифрите во нивна корист.
Кој губи? Сите што мислат дека ФБ е компанија на иднината.
Па "фирма" од скоро 1 милијарда корисници, со годишен обрт на 4 милјарди?.. ветар во магла.. Тоа е бесплатна социјална мрежа, не фирма.
И на таа мизерна фундаментална основа, да се стави вредност П/Е 100? Тешка превара без дискусија...
Не ме чуди на крај да ја кренат вештачки цената до 60 долари од акција, па кога ќе скокнат сите во казанот... тогаш ќе дојде на 6 долари.
Ама тоа е тоа, овчичките сами идат на стрижење...

Моја препорака на сите што размислуваат за инвестиција... Нит сегашниве акции, нит опции (што сигурно ќе дојдат за брзо).
Бегајте од ФБ... темелите му се од хартија.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ке рикне и тоа чудо за брзо време,некако не ми иде во глава да вложувам пари во виртуелна фирма од типот на соцјална мрежа,па не фејзбук да е и трипати да е фејзбук.
Едно време Зиџа беше интересна за вложување и купување акции,ама едно време после некако како со магија им опадна бројот на корисници а со тоа и вредноста.
Фејзбукот кога и да е ке пукне,тоа е факт само е прашање на време можеби за месец можеби за два може за година ама ке пукне. Секогаш АМА секогаш таквите мрежи прават некоја грешка што ке ги згасне.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Со сигурност неможе да се каже како ке се развива никоја компанија а најмалку овие од нет индустријата ако единствен фактор беше индексот P/E тргувањето на берза ке беше премногу лесно.

Инстаграм фирма со 0 долари приход FB ја одкупи за 1 милијарда долари!

Мислам дека сите сакаат набрзина да направат пари и се обидуваат да се ослободат од акциите па поради тоа и денеска цената оди надолу.

Член од
23 април 2009
Мислења
35
Поени од реакции
5
se se toa blefovi da se laze narodot . Nema pari od socijalni mrezi , ako imashe myspace , hi5 ke bea gazilioneri dosega .
--- надополнето: 22 мај 2012 во 21:13 ---
Dodeka ima ovci ke ima i volna . Wall St ke strize , ke briche

Kajgana Shop

На врв Bottom