Еволуцијата на металот

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Епа тоа ми беше поентата , порано била по Софт Метал , со Сабат по хеви . Но сепак и тоа било вид на метал !:)

Сакав едно прашање да поставам бидејки почетник сум со слушање на метал. Дали Најтвиш се Симфоник или Готик? Секаде по википедии, страни ги пишува Симфоник, а сите што ги слушаат и се нивни фанови велат дека се готика. Може одговор?
И ако може да ми наброите бендови што свират музика во стил на Најтвиш. Поздрав,

Епа тоа ми беше поентата , порано била по Софт Метал , со Сабат по хеви . Но сепак и тоа било вид на метал !:)

Хахаха, ама неможе да биде некој вид, пошто се одредува точно граница кога почнал металот, а кога било само едно влијание за да се створи точно дефинираното подоцна. Сепак добар обид :)))

Сакав едно прашање да поставам бидејки почетник сум со слушање на метал. Дали Најтвиш се Симфоник или Готик? Секаде по википедии, страни ги пишува Симфоник, а сите што ги слушаат и се нивни фанови велат дека се готика. Може одговор?
И ако може да ми наброите бендови што свират музика во стил на Најтвиш. Поздрав,

Со новата вокалистка можат да се пребацат на готик слободно. Со Тарја се само симфо, готик со неа никогаш не достигнале во права форма, или било која приближна форма. Некои ги нарекуваат готик поради тоа што се со женски вокал иако вокалот им е оператски. Сепак има повеќе во музиката што треба да се погледне за да ја достигнат формата на готик.

Хахаха, ама неможе да биде некој вид, пошто се одредува точно граница кога почнал металот, а кога било само едно влијание за да се створи точно дефинираното подоцна. Сепак добар обид :)))

Ништо не е точно дефинирано . Да не забегувам ама кога сме настанел ние дефинирано е ?? А сепак сме настанале... Некој наш вид кој не наликува на подоцнежниот али ипак бил тој вид :)...

Ништо не е точно дефинирано . Да не забегувам ама кога сме настанел ние дефинирано е ?? А сепак сме настанале... Некој наш вид кој не наликува на подоцнежниот али ипак бил тој вид :)...

Blind, веќе одиш во друга крајност :)
Тоа со нашиот постанок е сосема различна работа, а сега се зборува за еволуцијата на металот, а не на луѓето.
Добро и јас да не ти се спротивставувам, ти мислиш спротивно но јас како и многу други остануваме на ставот дека првиот вистински погруб метал риф е произлезен од музиката на Black Sabath, а со тоа воедно се сметаат и за прв метал бенд.

Blind, веќе одиш во друга крајност :)
Тоа со нашиот постанок е сосема различна работа, а сега се зборува за еволуцијата на металот, а не на луѓето.
Добро и јас да не ти се спротивставувам, ти мислиш спротивно но јас како и многу други остануваме на ставот дека првиот вистински погруб метал риф е произлезен од музиката на Black Sabath, а со тоа воедно се сметаат и за прв метал бенд.

И ја се согласувам дека Блек Сабат го произвеле првиот погруб метал риф , ама сакам да кажам дека музиката произлегла малце порано .. Односно идеата на музиката :)

Премногу ја враќаш темава на општи работи. Можеме ние да филозофираме дека во 44та некој блуз музичар имал 3 ноти во 13тата песна од тој и тој албум која што заличела на метал....на ова заликува муабетот.

Идејата, коренот, крајната дефиниција, е Блек Сабат, се пред тоа е само едно мало влијание, кое никад не било блиску до тоа што било завршен продукт во 70та.

Не заборавај дека тоа е муабетот, завршниот продукт кој што потоа повлече една цела револуција во нов жанр, а не кој пред тоа ова или она (нешто налик на пародијата погоре). Неможеш на основа на тоа, се пред Сабат што имало малку тврдина, да го наречеш некој вид на метал ко што пиша пред тоа. Бесмислено е. Бидејќи дефиницијата неможеш да ја завлекуваш и разложуваш наназад, кога е веќе востановено кои се основните принципи за нешто да го наречеш метал.
Се губи целата поента на металот после таква идеја....

А што ја однесе таа крајна дефиниција ??? Да не беа претходните рок бендови немаше ни сабат да ја добијат идеата или пак слично за да ја создадат хеви метал музиката . Точно е дека тие го создале хеви металот , но сепак тие биле инспирирани од рок бендовите...

Ај доста е.. Блек сабат се први .. бла бла бла.. ме мрзи да објаснувам више :)

баш ме интересира за почетоците на металот во македонија

баш ме интересира за почетоците на металот во македонија
Pa neznam mnogu ama mislam deka Sanatorium se prva nasha metal grupa. Pa i najdobra ako me prasuvash mene - Makedonskite Metallica :):)
Ajde poiskusni kazete nesto poveke za pocetocite na nashata metal scena.

Pa neznam mnogu ama mislam deka Sanatorium se prva nasha metal grupa. Pa i najdobra ako me prasuvash mene.
Ajde poiskusni kazete nesto poveke za pocetocite na nashata metal scena.
па само за санаториум знам до сега, ама да не има некоја друга група случајно освен овие.

пс. стварно најзакон се санаториум, штета што сега имаат "обврски" па не се на македонската метал сцена:placko:

А што ја однесе таа крајна дефиниција ??? Да не беа претходните рок бендови немаше ни сабат да ја добијат идеата или пак слично за да ја создадат хеви метал музиката . Точно е дека тие го создале хеви металот , но сепак тие биле инспирирани од рок бендовите...

Ај доста е.. Блек сабат се први .. бла бла бла.. ме мрзи да објаснувам више :)

Оф човеку, истото ти го објаснувам цело време. Ама ти мораше да тропнеш кикс како "Старите рок бендови пред нив, биле некој вид на метал". НЕ, тие биле само рок бендови, и ако влијаеле незначи дека и они се некој вид на метал...

...Се пред Сабат е само влијание, а после Сабат е металот... незнам веќе што не е јасно. Подобро и нека остане така пошто незнам веќе со кои зборови да ти објаснам дека се пред Сабат било само влијание, а Сабат и после Сабат било металот. Аген, повеќе од ова и незнам веќе како да објаснам.

па само за санаториум знам до сега, ама да не има некоја друга група случајно освен овие.

пс. стварно најзакон се санаториум, штета што сега имаат "обврски" па не се на македонската метал сцена:placko:

Овие се некои од мак метал бендовите што биле меѓу првите. Кое време точни години незнам, ама од тоа што пишуваат е следново:

Genocide + Hellraiser = Саркофаг (Во крајот на 80ти, околу 1987ма, треш бенд)

Medusa (1991ва, до денес)

Sanatorium (1987ма, на пауза се значи сеа)

Savaot (1993та, едно демо само во 1999та, и распаднати се сеа)

Nihilist (1996та до денес, класика од бенд, омилен македонски метал бенд ми е, класика права)

Paranoid (гевгелиски хеви метал бенд, некад победиле на рок фест, у 80тите)

Argus (уште еден хеви метал бенд од Охрид од 80ти, бајаги го почитуваат)

Орион (Битолски метал бенд, и овој е бајаги почитуван, 1989-1993. death/thrash)

Libery and Justice (1987ма, Битола)

Holocaust (1995та до денес, ги знаете од Куманово, треш бендот)

Infarkt (од 80ти, во Охрид, денес се повторно оформени)

Mindfield (бенд од скопје, незнам кое време, ама информациите дека се од постариве, демек влијателни)

има уште минимум 20тина имиња, за кои незнам кој е само хард рок, а кој метал...

Оф човеку, истото ти го објаснувам цело време. Ама ти мораше да тропнеш кикс како "Старите рок бендови пред нив, биле некој вид на метал". НЕ, тие биле само рок бендови, и ако влијаеле незначи дека и они се некој вид на метал...

...Се пред Сабат е само влијание, а после Сабат е металот... незнам веќе што не е јасно. Подобро и нека остане така пошто незнам веќе со кои зборови да ти објаснам дека се пред Сабат било само влијание, а Сабат и после Сабат било металот. Аген, повеќе од ова и незнам веќе како да објаснам.

Кој кикс бре... Само кажав дека првите песни кој наликувале на метал биле од првите рок бендови не се нервирај одма :) Ајт позз :)

Тој кикс, ама не е битно. Битно темава се раздвижи :)

гижо човече па ти си знаел за секоја ситница за металов РЕСПЕКТ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom