Етно

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
15
Колку ја следите македонската етно сцена? Знаеме дека имаме неколку добри бендови кои со гордост не претставуваат во странство но дали е така и дома кај нас. Искрено најдобар амбасадор на Македонската култура и традиционална музика секако е музичкиот состав Синтезис кој каде и да отиде е пречекуван со овации и воодушевување. Друг таков состав е квартетот на Драган Даутовски човекот едноставно има стил за овој вид на музика, живее за неа.

Tuka se i Anastasija
Inace mislam deka kade sto ima cemer jad i solzi tuka ima i najdobra etno-muzika.
Morale da si najdat nekakva uteha izmacenite.
Primeri ima mnogu ,a za mene najdoba e makedonskata,irskata i kubanskata etno muzika.
Pa i bluzot moze da se okarektizira taka.

Да не го заборавиме и оркестарот "Пеце Атанасовски".

se se samo ne sintezis so tie guskite sto nemaat pojma od peenje

Johnny Stulic напиша:
am imaat dobar menager
:)
djabe i e i menadjer koga ne vredat:pehar:

abre ti da nesi menadjerot na sintezis i neat kocanski pa tolku gi falis

Драги мои Кајганџии, сакам да ве прашам колку слушате етно музика, традиционално да речеме. Не само Македонско етно и од другите држави?
Да не има некој можеби што свири чалгија или слично? Инструменти, ут, кавал, тапан и така натаму...?
Групи? Отворена тема, ај да зборуваме за етното, што (не)ви се допаѓа, колку е присутно?

Воопшто не ми се допаѓа етно музиката. Лале, знаеш дека ја сум наклонет кон нешто сосема друго :). Поголемиот дел, иако имаат почит спрема неа, како дел од културната историја на секој народ мене лично ни малку не ми се допаѓа, така да не изразувам ни почит. Иако и во ова во кое сум посветен, во металот, се користат етно елементи, не обрнувам внимание и не ми звучи убаво. Со исклучок на Amorphis. Албумот ,,Tales From The Thousand Lakes'' е чист etno-doom метал, секој што го слушал знае за што зборувам. Секоја им чест. Перфектно е изведено, рифовите, growl вокалот и етно елементите се вклопени во едно кое продуцира со извонредна мелодичност, пријатно е за уво, мелодијата влегува од прва.

Драги мои Кајганџии, сакам да ве прашам колку слушате етно музика, традиционално да речеме. Не само Македонско етно и од другите држави?
Да не има некој можеби што свири чалгија или слично? Инструменти, ут, кавал, тапан и така натаму...?
Групи? Отворена тема, ај да зборуваме за етното, што (не)ви се допаѓа, колку е присутно?

Лале пеер шо се секираш јас со Цикси ке земеме ке засвириме... само мерак да ти направиме :vozbud:

Ретко слушам, поради тоа што не сум навикнат на вакво нешто, иако претставува темел за основа на музиката и културата на една земја...А сум слушал Анастазија, Стефановски и Тадиќ и сл..

Знам темава е ненормално стара, ама не сакав нова да отварам..

Го има некаде низ продавниците во Македонија, новиот албум на Синтезис, Ethnicity Official Remix Album?

se se samo ne sintezis so tie guskite sto nemaat pojma od peenje
Кога си немаш врска од техниката на која пеат не плукај по нешто на кое не можеш вода да му носиш.
Они пеат на техника наречена грчење, техника добро позната во Македонската народна песна. Ама секогаш ќе се најдат вакви генијални умови да се истакнат :classic:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom