Емпатија? Дали ја имаме?

@Ingvar Нормално дека има!
За да дојде човештвото до просветлените, морало да има вроден кодекс. Иначе сибамајкатачовештвотоуштенастарт.

@Ingvar Нормално дека има!
За да дојде човештвото до просветлените, морало да има вроден кодекс. Иначе сибамајкатачовештвотоуштенастарт.
Вроден комплекс или божја искра кажи го, тоа е способност на gene pool-от на луѓето за блажена состојба, bliss...нешто што ни креаторот на луѓето го немал ако ги гледаме гностичките учења. Кај нив генезата е Бог па Софија па Јалдабаот па луѓето....Софија го создала Јалдабаот без знаење на Бог и затоа е он полу-бог, demiurge....ама ние сме се погодиле со божја искра у нас, што е правото чудо.
Целата фора е у генетскиот потенцијал и луѓево ќе чекорат по земјава додека го има тоа у нас.
Автоматски споено мислење:

Господ Исус Христос рекол: Љуби го ближниот како самиот себе.
Рекол и I and the Father are one, што е основа за сочуството.

Вроден комплекс или божја искра кажи го, тоа е способност на gene pool-от на луѓето за блажена состојба, bliss...нешто што ни креаторот на луѓето го немал ако ги гледаме гностичките учења. Кај нив генезата е Бог па Софија па Јалдабаот па луѓето....Софија го создала Јалдабаот без знаење на Бог и затоа е он полу-бог, demiurge....ама ние сме се погодиле со божја искра у нас, што е правото чудо.
Целата фора е у генетскиот потенцијал и луѓево ќе чекорат по земјава додека го има тоа у нас.
Автоматски споено мислење:

Рекол и I and the Father are one, што е основа за сочуството.
Кодекс, не комплекс!

...малку е смешно, тужно и ружно, да член кој нема благе везе со емпатија, да отвори таква тема, па одозгора уште да му пишувам, а самиот ми се понуди ,,да ми помогне" да го избришам мојот аконт на форумов, зашто како темаотворач вришти во него од емпатија, на секој мој коментар низ форумот со гнс пишува, а богами и кон други членови кои не се компатибилни со негово мислење.

...брат, да отвориш ваква тема, прво треба самиот да се преслушаш и тука да објасниш некои твои однесувања со ич ематија посебно ,,кон тетки,,, па да се извиниш, па да си продолжиш со темата или пак да си ја преименуваш во ,, Зошто сме лицемерни и дволични" или едноставно ,,Зошто апатија? Дали ја имаме".

Последно уредено:
...малку е смешно, тужно и ружно, да член кој нема благе везе со емпатија, да отвори таква тема, па одозгора уште да му пишувам, а самиот ми се понуди ,,да ми помогне" да го избришам мојот аконт на форумов, зашто како темаотворач вришти во него од емпатија, на секој мој коментар низ форумот со гнс пишува, а богами и кон други членови кои не се компатибилни со негово мислење.

...брат, да отвориш ваква тема, прво треба самиот да се преслушаш и тука да објасниш некои твои однесувања со ич ематија посебно ,,кон тетки,,, па да се извиниш, па да си продолжиш со темата или пак да си ја преименуваш во ,, Зошто сме лицемерни и дволични" или едноставно ,,Зошто апатија? Дали ја имаме".
Егото е над емпатијата.

Не би се сложил. Его си е его, емпатија си е емпатија.
Можат да виреат паралелно во една личност.
Остај тоа љуби го ближниот твој! Сака да каже: не држи да се сакаш само себе, треба да ги сакаш и тие околу себе.
Јас имам една теорија, дека човек што не се сака себе си, не може да сака други.

Имам емпатија кон другите членови, затоа ти понудив помош да го избришеш аконтот.

Имам емпатија кон другите членови, затоа ти понудив помош да го избришеш аконтот.
... ќе те цитирам зошто даваш погрешна слика на јагне, а волчијата кожа ја бесиш на клинец, па потоа по потреба ја облакаш.
... прво да имаш ,,милост,, овде на форум треба да ја имаш и во реалниот живот, тоа не е деливо ако си реален или анонимус.

...за да ,,ми помогнеш да го избришам аконтот,, твоја емпатија до гуша, треба јас јавно да барам помош, да пишувам дека не знам, дека се мачам, дека ми е тешко и ти, нели, ако ја имааш таа емпатија во тебе, да се понудиш да ми помогнеш да не го сторам тоа, односно да ја ублажиш причината за тој чин на бришење или крајно да ми помогнеш да го сторам тоа.

...отвараш тема на нешто што не ти е познато или мислиш дека ти е познато, па ќе тераш муабет во правец за подобрување на светот да ја ископаме сопствената емпатија која се крие природно во нас, но поради некои фактори и влијание на околината се изгуби или се затвори во нас.

... значи не разликуваш добро од лошо, односно буквално човек ако плива и ужива во морската вода, ти ќе допливаш до него и ќе почнеш да го давиш, оти твојата емпатија и доживување во твоите мисли дека тој сака да се дави, ќе се соживуваш со тоа и ќе помогнеш да се доудави.

...емпатијата е една од човечките вредности која треба да биде применлива и користена без ,,сакам или несакам,, , без разлика во реален живот, социјални мрежи или кајгана форум, секој треба да ја има во себе спонтано да се прикаже!

Не би се сложил. Его си е его, емпатија си е емпатија.
Можат да виреат паралелно во една личност.
Остај тоа љуби го ближниот твој! Сака да каже: не држи да се сакаш само себе, треба да ги сакаш и тие околу себе.
Јас имам една теорија, дека човек што не се сака себе си, не може да сака други.
Да си жив за последново.
Ја би додала и дека човек што не се сака себеси, не може да очекува другите да го сакаат.

Да, имам емпатија, но не кон сите...пример, кон некои членови на форумов кои се дрски, безобразни, идиоти едноставно кажано, НЕМАМ!!!

ne znam zashto go sfati komentarot taka.

retko koj shto krade se osekja dobro, osven ako se raboti za seriozna kleptomanija, duri i togash povekje se raboti od potreba da ukrade, otkolku nekoe radosno chustvo otkako kje go napravi istoto.

nikade ne velam da ne se raduvate, drug mi e moabetot.
Тие што крадат од што мораат, од што немаат леб да јадат јака им душа, јас зборам за кариеристи криминалци, и те како се радуваат.
Он топик: А иначе те разбирам, имаше една епизода на Пријатели ко демек добро дело ако направиш ама се осетиш подобро, демек не е добро дело, а себично, ама ок, тоа е комедија, но луѓето, мери им го паметот, јако ја префрлија таа мантра во вистинскиот живот. Мислата ми е, дај боже сите да праат добри дела наместо лоши од себичност, светот ќе биде подобро место за живеење, па нека е побудата себичноста.

Да си жив за последново.
Ја би додала и дека човек што не се сака себеси, не може да очекува другите да го сакаат.
Ја не се сакам себеси (его даун до коска) емпатија имам огромна ама имам штит на себе со кој се чувам самиот себеси..звучи лицемерно..ако нека звучи..Се ресетирав после коронава и бирам на кој ќе му се пружам целиот (пари,емотивно,френдшипски)..Не секој повик за помош ти се бележи као повик за добро дело и искажување човечност..Некаде гледаат да те заебат да заглавиш во жив песок од кој нема излегување..Не ни очекувам другите да ме сакаат,се излечив од таа болест..

... ќе те цитирам зошто даваш погрешна слика на јагне, а волчијата кожа ја бесиш на клинец, па потоа по потреба ја облакаш.
... прво да имаш ,,милост,, овде на форум треба да ја имаш и во реалниот живот, тоа не е деливо ако си реален или анонимус.

...за да ,,ми помогнеш да го избришам аконтот,, твоја емпатија до гуша, треба јас јавно да барам помош, да пишувам дека не знам, дека се мачам, дека ми е тешко и ти, нели, ако ја имааш таа емпатија во тебе, да се понудиш да ми помогнеш да не го сторам тоа, односно да ја ублажиш причината за тој чин на бришење или крајно да ми помогнеш да го сторам тоа.

...отвараш тема на нешто што не ти е познато или мислиш дека ти е познато, па ќе тераш муабет во правец за подобрување на светот да ја ископаме сопствената емпатија која се крие природно во нас, но поради некои фактори и влијание на околината се изгуби или се затвори во нас.

... значи не разликуваш добро од лошо, односно буквално човек ако плива и ужива во морската вода, ти ќе допливаш до него и ќе почнеш да го давиш, оти твојата емпатија и доживување во твоите мисли дека тој сака да се дави, ќе се соживуваш со тоа и ќе помогнеш да се доудави.

...емпатијата е една од човечките вредности која треба да биде применлива и користена без ,,сакам или несакам,, , без разлика во реален живот, социјални мрежи или кајгана форум, секој треба да ја има во себе спонтано да се прикаже!
Ме соблече гол, ниту кожа ниту месо остана да ме покрие. Ме разголи до коска. Храбро со две раце бркна во длабочината на мојата темна бесчувствителна душа, ја извади празнината и ја фрли пред мене. Толку многу сум збунет и уплашен што не можам да се вратам со добра реплика на ваквово вербално шамарење кое, признавам, не сум го добил со години.

Дефинитивно ќе ми треба време да се соземам по овој „ментален земјотрес“ кој ми го предизвика ти. Дали го заслужив? Не знам, немам одговор на тоа прашање. Да имав, можеби немаше да се ставам во ситуација каде целата моја психа се руши како кула од карти, прегазена од слон.

Дали овој несекојдневен судир со реалноста ќе ме натера да размислам за моите постапки и однесување кон другите луѓе? Секако дека да.

Дали ќе ме натера да размислам за моето постоење и колку тоа штети на луѓето околу мене? Пак одговорот е да.

Почитувана Бијонс, дали намерно или не сакајќи, ти ја отвори вратата која води кон еден долг ходник за кој мислев дека одамна ми е изоден. Разликата од претходниот пат е што сега ги нема скалите. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom