„Економист“: Македонија во ЕУ до 2020 година

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
поред одделот за анализа и истражување на лондонскиот магазин „Економист“, Македонија ќе стане членка на Европската Унија до 2020 година.

Влијателниот британски весник Македонија ја става во иста група со Турција и земјите од Западниот Балкан - Албанија, Босна и Херцеговина, и Србија и Црна Гора.

Извештајот предвидува дека Хрватска ќе стане членка на ЕУ до 2010 година, само две години откако во неа ќе влезат Бугарија и Романија. „Економист“ предвидува дека ЕУ до 2020 година ќе стане унија на 33 држави.

Причините за бавното проширување на Унијата европските експерти ги гледаат во негативните трендови во европското јавно мислење, проблемите со усвојувањето на Уставот и буџетот на Унијата, но и недоразбирањата околу прашањето за границите на Унијата.

Противниците на проширувањето тврдат дека Унијата пред да продолжи со прием на нови членки мора да се договори до каде се географски и политички се простира Европа.

Евентуална одлука според која членки на Унијата можат да станат и некои од поранешните советски републики, пред се Украина и Молдавија, според нив, дефинитивно би ја закопал основната идеја на Унијата.

Со тоа би победил британскиот концепт за заедница на економски интереси, наспроти цврста политичка творба за која се залагаат Франција и Германија.

Единствен начин Македонија да го избегне балканскиот контекст и да го одржи чекорот со Хрватска и да не направи ниту една грешка.

Тоа особено важи за парламентарните избори, затоа што тоа само ќе им даде дополнителни аргументи на противниците на проширувањето кои се се повеќе, велат извори на А1 во Европската Унија.

Абе ај!

:ne: Погрешиле, и тоа за цели 6 години повеќе :star:

Закана за приемот на Балканот во ЕУ
Влезот на некои балкански земји во Европската Унија е пред сериозна закана и тие би можеле да наидат на затворена врата, пишува „Фајненшл тајмс”.

Весникот тврди дека присоединувањето кон ЕУ е обезбедено за Бугарија, Романија и за Хрватска, но не и за Македонија, Србија и Црна Гора, Босна и Херцеговина и за Албанија. Уште покомпликувана е ситуацијата со Турција, иако оваа земја веќе и официјално ги има почнато преговорите за полноправно членство, го пренесува МИА „Фајненшл тајмс”.

Според овој лондонски весник, последните четири земји од Балканот, сметајќи ја и Македонија, заедно имаат околу 25 милиони жители, што е само малку повеќе од половина од бројот на населението во Полска, а политичарите на Германија и на Франција веќе зборуваат дека Европската Унија е доволно голема.

Функционери од Унијата на состанокот на земјите од Југоисточна Европа во Букурешт им порачаа на државите во регионот да си помогнат меѓусебно со создавање заедничка зона за слободна трговија.

Garfield напиша:
Закана за приемот на Балканот во ЕУ
Влезот на некои балкански земји во Европската Унија е пред сериозна закана и тие би можеле да наидат на затворена врата, пишува „Фајненшл тајмс”.

Функционери од Унијата на состанокот на земјите од Југоисточна Европа во Букурешт им порачаа на државите во регионот да си помогнат меѓусебно со создавање заедничка зона за слободна трговија.

A jas pak gledam kako trgnalo..... poizvesno e ovie spomnative da si pomognat vo sozdavanje na potesni vrski so nekoj dovolno radikalen i "fundamentalen" za da im ebe mater na ovie od pogore na mnooogu neprijatno expliciten nacin , kako mala nadomest za unistenata zona na slobodna trgovija koja si postoese , a so toa i nivnata realna idnina i normalnata kakva takva ziveacka...
Imajki go na um dlaboko vkorenetoto, posebno vo tie prostori na regionot :da mu umre kozata na komsijata!!, nema da bide cudo toa da se slici i mnogu pobrgu okolku "unijative" i pomisluvaat , ako glupavite funkcioneri na Unijata i ponatamu taka " umno funkcioniraat"...:):):)!!
A uste postrasno e sto za toa ne trebaa nekoja masovnost , samo nema, tivka poddrska na "grogiranata" masa, koja uste malku ke nema sto da izgubi :):):)!!

concrete напиша:
da mu umre kozata na komsijata!!

Има една мала пречка: 99.99% од балканските овци не ги бројат европејците за свои комшии, туку за нешто друго, натчовечки возвишено. Заради тоа и не се молат на европеецот да му цркне козата, туку му припишуваат чудотворни натприродни особини. Како психолошка заштита од реалноста, масовно се применуваат слични одбранбени механизми:

- не не примаат, зашто не сме добри (интернализација, самообвинување)
- не не примаат, зашто противничките -офци од власта се никакви (проекција)
- не не примаат заради албанците (повторно интернализација)
- итн.

Можеш да си замислиш колкаво лачење на адреналин се случува кај евробирократчињата кога доаѓаат на гости во балканско бачило. Такво чувство на моќ, да ти се клањаат како на божество, не се доживува секој ден. Колку илјади евра би и требале на Карла за психијатри, ако не си имаше врз кого да си ги лечи комплексите? Треба да ги разбереш и нив - зошто би си ја упропастиле забавата што си ја имаат бесплатно?

Инаку, она за експлицитно непријатниот надомест, чудно ми е како досега барем на србите од Босна не им падна нешто такво на ум. Опасно е, со тоа нема играчка. Аркан испрати отворена закана - доби куршум во чело. Караџиќ рече само два збора, и пресудата му е потпишана. Но мора ли сите да бидат брливи како брат Љубе, кој отворено се фали како сакал да го тепа Питер Фејт?

Психотерапија е потребна, но давај ум, каква.

Павел Липранди напиша:
Инаку, она за експлицитно непријатниот надомест, чудно ми е како досега барем на србите од Босна не им падна нешто такво на ум. Опасно е, со тоа нема играчка. Аркан испрати отворена закана - доби куршум во чело. Караџиќ рече само два збора, и пресудата му е потпишана. Но мора ли сите да бидат брливи како брат Љубе, кој отворено се фали како сакал да го тепа Питер Фејт?
Психотерапија е потребна, но давај ум, каква.

Informaticko vreme Pavel, informaticko vreme..i ovoj muabet ke privlece vnimanie, no nie sme kafanski jadaci na burek....pisuvaci na politicka fantastika..:):)!!
Psihoterapija mu e potrebna na onoj koj od vcera se sprema i so nuklearni udari da resava problemi....,no jas onaka prizemen se plasam od kiloton vo kontejner, koj e mnogu izvesen....ako prodolzat da se mnozat ova glupavite funkcioneri na Unijata ,a pak edni drugi veruvaat deka mozat da ja kontroliraat situacijata koja veke odamna ne ja kontroliraat....., inaku vo momentov "umen" um za pravata psihoterapija nema nikoj :):)!!!

До 2020 година нема да постои ни европска унија, ни азијска унија ни врагови ни ѓаволи...

0405037957 напиша:
До 2020 година нема да постои ни европска унија, ни азијска унија ни врагови ни ѓаволи...

Абе до 2020 не се знае ни светот дали ќе постои...

Па, и да постои...
Липши магарче до зелене траве!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom