Егоизам

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
Што правам со таквите луѓе?!Едноставно им дозволувам да ме повредуваат те им дозволував,доста е.Како да не сакав да сфатам што им е поентата.Планирам да станам,но само кон одредени работи и луѓе.
При обраќање кон објектите внатрешна референтна точка е егото.Егото е наша слика за себе и наша општествена маска и не е она што навистина сме ние самите.Тоа е наша маска,а таа наша маска живее од одобрување.Таа сака да контролира и да биде над се,од проста и очајна причина-живее во вечен страв.
Кукавички или не,себично или не,лицемерно или не,подобро е да си егоист.

Всушност и не баш сите плаќаат за својот преголем егоизам, токму затоа егоистите често се на врвот на успехот.
Разликата е само во сатисфакцијата.
Дали јас ќе стигнам на целта газејќи ги луѓето околу мене или движејќи се и бирајќи ги вистинските личности.
Само крут пример.:smir:

епа гледаш баш тоа е,...ако се на врвот значи им се може.т.е си ги пуштиле нозете колку што им е долга чергата ,во спротивно не би биле таму.:smir:, а што се однесува до сетисфакцијата...различни луѓе , различни работи им причинуваат задоволство.Така да верувај ми дека сепак со чиста совест ќе си спијат тие што изгазиле све ,за да дојдат и бидат тоа што сега се.

~*~

епа гледаш баш тоа е,...ако се на врвот значи им се може.т.е си ги пуштиле нозете колку што им е долга чергата ,во спротивно не би биле таму.:smir:, а што се однесува до сетисфакцијата...различни луѓе , различни работи им причинуваат задоволство.Така да верувај ми дека сепак со чиста совест ќе си спијат тие што изгазиле све ,за да дојдат и бидат тоа што сега се.

Тоа секогаш ми било јасно, ете каде е разликата помеѓу вистински егоист и некој кој само се обидува да се заштити.:smir:

Оној кој живее само за себе, тој е мртов за другите.

Егоистот живее само за да ги исполни своите цели и потреби воопшто не грижејќи се за останатите, се труди да ги надвладее и искористи за да го достигне тоа што му е „неопходно“.

Што правите со ваквиот тип на луѓе во вашата близина?
Треба ли да се остават сами на себе, да живеат во „својот“ свет, да не им се дозволат придобивките кои тие себично ги посакуваат присвојувајќи како нечие време, така и нешта?

Или можеби има и некоја друга страна во целата таа приказна, можеби сепак е многу подобро да живееме како егоисти, единствено гледајќи ја само својата преспектива и интереси?
Не грижејќи се што со луѓето околу нас? :jaj:

Мх, егоистите ми се омилена појава на луѓе. Интересни се за согледување каков всушност станува човек кога верува дека цел свет се врти околу него и дека се’ треба да му биде наклонето само на него.
Да се биде егоист и не е така лесно. Треба да се откажеш од она човечното, поточно, од желбата за помош на некој твој ближен. А пак ова да се постигне и не е многу просто. Треба да ги потиснеме своите морални вредности и да заборавиме дека не е се’ во тоа дали ние само ќе бидеме среќни, нанесувајќи им повреда на другите.
Сметам дека егоистите се тип на луѓе кои еднаш во животот ја загубиле вербата дека сепак има некој кој ќе им се најде за помош, па цврсто го градат тој ѕид кој ги прави себични и егоцентрични.
Точно дека таквите луѓе повеќе успеваат, меѓутоа што кога ќе дојдат на врвот? Остануваат сами, и не согледувајќи ги последиците на нивниот бесцелен егоизам остануваат горди на себе. Со тоа се’ повеќе и повеќе им се храни самодовербата. А со перцепирањето на она кое го постигнале, додека биле егоистични, и заборавале на другите, слепо продолжуваат да веруваат дека егоизмот е една позитивна особина.
Сметам дека на овие луѓе им е потребна итна социјализација која ќе им ги покаже вредностите на меѓучовекото помагање.

Многу глупа работа.Прво,ние сме сами за себе во светот и немаме баш никој.Кога ќе ти дојде време да умреш ти ќе умреш,кога ќе ти се пријаде ти треба да јадеш,значи ако не се грижиме доста за нас и насда ни биде убаво тогаш ништо не сме направиле.Но,иако сме толку сами ние сепак сме опкружени постојано со останатите луѓе.Замислете свет во кој никој со никого не зборува,нема пријатели,љубов.Грдо е.Ако ние на пример само на нас си мислиме,да бидеме ние успешни,ние да бидеме среќни тогаш зошто го правиме тоа ако никој не го гледа и едноставно среќни сме и толку,а нема со кого да споделиме.:toe:Ние многу зависиме од другите луѓе,колку и да е сме свесни понекогаш.Егоистите...се чудни луѓе,бидејќи лошо на себеси си прават,мислејќи само за себе.Добро бре,како може некои да живеат а да не се израдуваат на среќата на другиот,да не помогнат,да не се дружат искрено.Тоа треба и нас да не исполнува,а не да си живееме во некој свет мислејќи само на себе.Има вакви личности,не ги избегнувам туку ги жалам.Греота се навистина.

ne veruvam deka site se egoisti,vsusnost egoizmot najmnogu e ocigleden vo ekonomskiot zivot na lugeto-no jas sum cvrsto ubeden deka covekot e altruisticko sustestvo NO altruizmot ne moze da dojde do izraz poradi opstestvenite priliki.

Егоистите се луѓе кои мислат само на себе и на своите интереси, нивното ЈАС е центар на нивното внимание и дејствување. Како крајност, овие луѓе не знаат да се стават во кожата на другиот, не сакаат ни да замислат како би реагирале да се на нечие место, едноставно не ги интересира и се стремат само кон стигнување до сопственото задоволство. Објективноста им е помалку позната во врска со себеси, не размислуваат за тоа да пристапат кон самокритичност, постојано имаат оправдувања за своите грешни постапки и не се соочуваат со своите грешки.
Газењето по трупови и достигнување на некоја цел преку свесно повредување на другите.
Болен егоизам, крајност.

Ако сакаме да сме реални, не сме совршени и сите сме егоистични (кој повеќе, кој помалку), сите во одредени моменти пристапуваме кон принципот индивидуалност и мислиме само на себеси, на своите желби, цели и потреби, но не е страшно ако не е претерано и ако знаеме да најдеме средина меѓу егоизмот и алтруизмот, ако знаеме да ја штитиме својата индивидуалност и истовремено да се ставиме во чевлите на другиот.
Етикета „егоист“ му припишуваме на човек, кој следејќи ги своите желби, не` загрозува на некој начин, без разлика дали последиците ќе се видат веднаш или подоцна.

Тие и онака живеат во свој свет, нема што ние да ги оставаме или да не ги оставаме. Она што сакаат да го добијат ќе се потрудат по секоја цена да го присвојат. Ако не им успее кај една личност, ја отфрлаат и бараат нова.
egoizmot e mnogu losa rabota samo koj koga ke go svati i kako ke go svati ... i najveke ke svati koga ke izgubi nekoj drag i togas menjava
--- надополнето: 18 мај 2013 во 16:18 ---
Definicija za egoizmot e :

1. Sam covek sto misli deka moze sam sve da napravi i sam na sebe neprijatel i na kraj gubi sve i prijateli i ljubov

2. Odalekuva luge okolu sebe sto go cenat i sakaat i mu vrtat grb zasto mislat deka covekot e zabegan i deka nema gram pamet sto so postapkite doveduva do totalno izopacuvanje vo oredena situacija ili mesto od zavisnost od koja kategorija na ego go ima vo nego (sve zavisi od zivotnoto iskustvo)

3. Ako se trgne toa ego sto poveke od lugeto uspevaat so eden vid na terapija da se sredi so pomos od najbliskite (sto i sekoj saka na svoj da pomogne) moze da se otrgne golem del od egoto so podrska od partnerot (davanje edna raka za problemot i komunikacija) toa e lekot za egoizmot .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom