Егејска Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата zelezen
  • Време на започнување Време на започнување

Покрај Македонико Меракии или Македонски Мерак има и ред други групи, на пример Χάλκινα Ηχοχρώματα

Или Хрис Нотес Χρυσές Νότες

И Christos Tsiparis Χρήστος Τσιπάρης

Раста нелагодноста кај Грците кога Македонците преку панаѓурите покажуваат дека се тука. Свеста ја покажуваат со пеење Македонски песни, народни и патриотски. Некој пат се зборува дека имало список на песни кои биле забранети како „Не плачи мајко не жали“ но не најдов извори за тоа.

Сепак во исти правец оди еден обид да се забранат 26 Македонски песни, кои демек биле ирединтистички:

1. Запејте сите ангели
2. Го фатиле клети Турци
3. Вардаре Пирин кај ти е
4. Оган да го гори
5. Слушај кај шумат шумите
6. Абер од Солуна града
7. Кога падна на Пирина
8. Вардаре Пирин кај ти е (веќе под 3. пишана)
9. Во срцето на Балканот
10. Болка за Нерет
11. Излегов горе на Осогово
12. Кога падна на Пирина (веќе пишано под 7)
13. Лерински села
14. Оган да го гори (пишано под 4)
15. Ја сум чисто Македонче
16. Народе Македонски
17. И ние сме деца
18. Егејки Мајки
19. Бисер Балкански
20. До кога браќа мили Македонци (Бегајте Грци)
21. Александар, цар Македонски
22. Солза за Македонија
23. Името Македонско
24. Една мисла имаме
25. Песна за Мирка Гинова
26. Грци катили

Остануваат 23 песни иако верувам уште многу други им пречат. Факт е дека масовно се пеат овие песни и на нив се игра. Поесбно им пречи ако се пее за Гоце Делчев, Јане Сандански, за Егеј и Пирин, за комитите. Факт е исто така, дека Бугарија не постои овде. Нема Булгарски песни ни нивни пеачи се викани, за разлика од Васка Илиева, Влатко Миладиноски, Спасен Сиљаноски, Јордан Митев кои имаа концерти во Егеј.

Секаде гледаат агенти од Скопје. Не сум упатен ама би ме чудело Егејците да добијат некоја поддршка од Македонската држава таа дури од нив се одкажа. Меѓусебни контакти или контакти меѓу организации има што не е ни чудно. Реално и поддршката на Егејците од Македонија не би била ни искрена кога Република Македонија буквално се одкажа од све Македонско.

Имам ли тука некој земјак од Лагадин, Солунско и Медово, Леринско? :)

Последно уредено:
Maria Dafka / Мариа Дафка млада Македонка од регионот Кожани со огромен талент треба да се има на ум. Огромен талент. Ја негува традиционалната Македонска музика, во дует со Дине Донеф. Живее во Германија.

Море прилепскиот како ја промовира Егејска, да се изначуди човек :D
Abe djabe ne velat "od kal da si od prilep da si"

Eve neshto EXTRA za tebe!
Da vidish kako izgledaat Makedonci so dve rala jajca. Pogledaj od 4:50 natamu ;)

Автоматски споено мислење:

Ова е Месимер https://mk.wikipedia.org/wiki/Месимер

Чисто Македонско сеуште и ако добро читав ова е нивен ракија фестивал?
Tokmu taka..

Da ti raskazham enda anegdota!
2003-2004 odevme za Albanija na odmor(Bevme edni od prvite sto odea tamu) i odevme preku bitola. Vo toa vreme nemashe salam Navigacii a i Internet imashe mizerni karti od grcija i namesto da go fatime patot za Igumenica nie trgnavme po nekoj obichen so 10Milioni krivini. i denes mi e machno od toa krivinite :D
Pojma nemam do kade stasavme vejche beshe stemnato edno 21-22h vecerta patot na ugornica ne odnese direkt srede selo . Pojma nemam koe selo.
I pred nas patot zatvoren i gledame po ulicata nagore svadba! lumpuvaat mlado staro i nekako po dvizhenjata mi se prostorija deka igraat makedonsko oro.
Slegovme od kola, i nekoj chicko ne prashva neshto na grcki. Mu vikam na germanski i na angliski deka ne go razbiram i deka sum od Makedonija.

Covece, koga slushnaa ne pregrna i ni vika i nie celo selo sne Makedonci sega ste moi gosti pravam svadba za sinot !
Ostanavme 2-3 saati , toa beshe dozhivuvanje na vekot. Poprijaten i posrejchen narod oti im doshle nenamernici na svadba ne sum videl.

Nekoe od ovie selca beshe

Screenshot 2025-11-07 at 20-17-44 Vlorë Albanien nach Bitola Nordmazedonien - Google Maps.png

Screenshot 2025-11-07 at 20-18-45 Vlorë Albanien nach Bitola Nordmazedonien - Google Maps.png

Последно уредено:
Дали некој го знае името и од кого е пеана оваа песна?

Дали некој го знае името и од кого е пеана оваа песна?

Abe toa ti e imeto shto e pishano na YouTube
Eden e Aleksandar

E koj ja pee neznam . Ce probam da naucham

Samo se neshto si mislam gledajchi gi pesnive.
Kolku narod ila na ova festivalive i edno 90% se od Grcija. E sega na niv dodadi im ushte 2 od 3 Pati domashni(Tatko, majka...) i ushte edno 5-6 pati lujge koi se okolu niv a ne se prisutni doajgash do edna neverojatna brojka koja nie so nashiov Strumichki VOL gi otpishavme (podobro recheno drzhavata gi otpisha) koja ludost i glupavost.

Treba toa Volot nekoj pravichen sud da go osudi so besenje na kamen most i da se ostavi 40 dena taka da visi za da nauchat site drugi posle nego do kaj mozhi da doturkaat.

E prashanje e kaj da najdime takov sudija

Последно уредено:
Abe toa ti e imeto shto e pishano na YouTube
Eden e Aleksandar

E koj ja peel neznam . Ce probam da naucham

Samo se neshto si mislam gledajchi gi pesnive.
Kolku narod ila na ova festivalive i edno 90% se od Grcija. E sega na niv dodadi im ushte 2 od 3 Pati domashni(Tatko, majka...) i ushte edno 5-6 pati lujge koi se okolu niv a ne se prisutni doajgash do edna neverojatna brojka koja nie so nashiov Strumichki VOL gi otpishavme (podobro recheno drzhavata gi otpisha) koja ludost i glupavost.

Treba toa Volot nekoj pravichen sud da go osudi so besenje na kamen most i da se ostavi 40 dena taka da visi za da nauchat site drugi posle nego do kaj mozhi da doturkaat.

E prashanje e kaj da najdime takov sudija

Не сум сигурен за името ама и авторот ме интересира како да ми позната ама не знам.

Тука да, Егејците ги одпишавме како држава, уште одамна. Ги разбирам ако со дистанца гледаат према Република Македонија си ја водат нивната борба сами, за жал.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom