Earthour 2012

• Креатор на темата Креатор на темата О|ивер シ
  • Време на започнување Време на започнување

О|ивер シ

Анти.
Член од
14 октомври 2011
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.018
Планетарната еколошка акција „Earth Hour” во која се вклучени над 140 земји во светот, се организира денеска по шести пат. Целта на акцијата е од 20.30 до 21.30 часот планетата Земја да потоне во потполна темница.

earthour-2012-kje-ja-pomrachi-zemjata-vecherva-79803.jpg

Единствената зелена партија во Македонија, ДОМ иницираше годинава и Македонија за прв пат да биде ставена на светската мапа на земјите учеснички во оваа акција во која учествуваат над две милијарди луѓе.
За таа цел ДОМ апелира до сите граѓани на Македонија, до институциите на централната и на локалната власт и до сите други организации да се приклучат кон светската акција.
Акцијата и во Македонија, како и во сите други земји ќе се одвива во сабота, 31 март, од 20.30 – 21.30 часот според локалното време.
„Апелираме во тоа време домаќинствата, угостителските и другите деловни објекти самоиницијативно да го исклучат осветлувањето и на тој начин да ја поддржат акцијата“, велат од ДОМ.
ДОМ воедно упати писмо до ЕВН да ја поддржи акцијата со тоа што во наведеното време во координација со локалните власти ќе го исклучи уличното осветлување во Скопје и во другите градови низ Македонија.

Е сеа, ме интересира дали и вие ќе се придружите кон оваа акција ?
Да ? Не ? Образложете зошто .

Извор : Kajgana .

Не :D искрено ме мрзи да се замарам со вакви работи ќе исклучувам светло како не -.-

Да. Ама после ќе дое татко ми е ќе ми рече:„Дај бе не ми се глупирај, пали тоа светлото!“

Македонциве ќе ги исклучат светилките, и во темница ќе го гледаат "Величенствениот".

Јас сум волонтер во НЕВЛАДИНА организација која пропагираше за овој настан. Имавме и говори насекаде низ градот една недела пред земјиниот час. Разочарувањето беше преголемо, Македонија не е спремна на ова за жал.

^ Да за жал така е кај нас, но сепак еве како се одржа Earth hour во другите земји кои го подржаа ова .

Зошто па да слушаме што другите ке ни кажат дека треба да правиме?
Јас не сакам да ја исклучам сијалицата и точка. Ова не е начин за заштеда на енергија, треба да се најде технолошко решение, а не ние да живееме во мрак.
Тие ги сокрија иновациите на Тесла, не сакаа да ги отворат за народот, е сега нека не бараат народот да биде отворен за нив.
Сакате целосен мрак, важи, ако ни ја усовршите технологијата со што ке се обезбеи поефтина енергија, а зошто да не и бесплатна, можно е.

Јас сум волонтер во НЕВЛАДИНА организација која пропагираше за овој настан. Имавме и говори насекаде низ градот една недела пред земјиниот час. Разочарувањето беше преголемо, Македонија не е спремна на ова за жал.

Немој да кажеш,дека навистина си одела и си пропагирала за ваков настан.....подобро речи ми априлилили...оти вака ќе помислам дека си 5то одд.

Не ја подржувам акцијата , али ја подржувам суштината на идејата.

Прво , која е поената да гасам се електронско и да дремам 1 саат у темнина ?? Кој ќе ќари од тоа ? Земјата ќе биде подобро место за живеење ?? Јок , нишо нема да се смени , се ќе биде ко пред 1 час пред да изгасам светлото. Така да не подржувам таква , според мене , глупа акција.

Второ , идејата Земјата да за направиме подобро место за живеење , почиста , попродуктивна , да ја негуваме итн , тоа подржувам и тоа 100% , али со вакви акции нишо не се прави. Додека вие гасите светилки , големи коорпорации фрлат нуклеарен и био отпад по реките , под земја , насекаде , да не зборам за други работи .. треба акции против тоа , а не акции за гасење на фрижидери.

и јас би го поддржал ова и би го сторил ова, но за жал ...Македонија можеби е спремна за вакво нешто но не и граѓаните во неа :)

п.с. Гледам скоро на сите места и слики, прават маски, плакати, и незнам што уште, во форма на панда? Мммм дали знае некој каква врска има овој "празник" („Часот на планетата земја“) со пандите?

Што е идеја на ова, зашто да се исклучи светлото?

Не ја подржувам акцијата , али ја подржувам суштината на идејата.

Прво , која е поената да гасам се електронско и да дремам 1 саат у темнина ?? Кој ќе ќари од тоа ? Земјата ќе биде подобро место за живеење ?? Јок , нишо нема да се смени , се ќе биде ко пред 1 час пред да изгасам светлото. Така да не подржувам таква , според мене , глупа акција.

Второ , идејата Земјата да за направиме подобро место за живеење , почиста , попродуктивна , да ја негуваме итн , тоа подржувам и тоа 100% , али со вакви акции нишо не се прави. Додека вие гасите светилки , големи коорпорации фрлат нуклеарен и био отпад по реките , под земја , насекаде , да не зборам за други работи .. треба акции против тоа , а не акции за гасење на фрижидери.
Ај оди кажи им на фабриките да не работат 1 час, т.е да не фрлаат отровен отпад, има да ја дигнат планетата у воздух.
Разбирање и еколошка свест, тие зборови не постојат во нивните алчни мозочиња.

Ај оди кажи им на фабриките да не работат 1 час, т.е да не фрлаат отровен отпад, има да ја дигнат планетата у воздух.
Разбирање и еколошка свест, тие зборови не постојат во нивните алчни мозочиња.

Тоа ми е поентата , ништо нема да добиеш со тоа шо ќе исклучиш светилката на 60 минути коа светот е во голема аколошка криза , земи го Пекинг на пример ,ебаго и Скопје едно време беше најзагаден град у светот :D ( не ми е јасно шо беше галамата со тоа .. )

Да, одев и пропагирав! Нема поента, нормално дека ќе нема кога настанов е сватен само површински, не е поентата во заштеда на електрична енергија, не за џабе е Earth Hour. Ова е против глобалното затоплување, колку човекот може да помогне за човештвото пред се. Нормално доколку 20 души ги исклучат светилките а останатиот свет "урла" ништо не сме напраиле. Не е возмжно еден против сите, но се надевам дека со текот на годините ќе ја сватите целата поента па може ќе ја испочитувате земјината топка.
Електричната енергија мое многу да си олесни а воедно и на нас со искористувањето на позитивностите од антиматеријата. Кога ова ќе го воведат, ќе биде без пари!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom