Е.У. враќа македонска храна "зачинета" со хемикалии

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Си мислам дали им забраниле на претставниците на нивните мисии и амбасади во Скопје да јадат од овдешните земјоделски производи и дали им носат од производите на прекрасната ЕУ?

А кој рече дека мојот пост е аргумент, кој укажува за квалитетот на храната. Факт е дека ја фалат храната,кујната, а тоа дали е,и колку е квалитетна нека цени секој сам за себе. За мене лично е здрава,квалитетна,вкусна.
Па тоа сакав да ти го кажам. Како може сам да цениш колку има хемикалија во доматите, на пример? Не можеш.

Па тоа сакав да ти го кажам. Како може сам да цениш колку има хемикалија во доматите, на пример? Не можеш.
Кога сам ќе ги произведеш ќе можеш да бидеш сигурен.
Но да не забегуваме од темава. Дека имаме квалитет, е факт. Е сеа што не зезат моќниве и тоа е факт, но за нивна пара ќе си барат онаков квалитет кој мислат дека за нив е најдобар.

Да бе, твоите анегдотални примери се поверодостојни од лаборатоските анализи на ЕУ. Евентуалниот вкус нема никакво влијание дали храната е хемиски и микробиолошки безбедна. Се сомневам дека си пробал јаболко од Англија, за да споредиш. Всушност, овие нашите јаболка и други растенија се од странство. Кај нас многу малку се произведува семенски материјал. И кај нас се генетски модифицирани.
И не се грижи за методите на производство на нашите земјоделци. Можеби не се стручно образовани, и можеби неколку години подоцна, ама ги преземаат сите методи од странство кои знаат дека ќе им обезбедат поголем принос. Истите хемикалии и процеси кои се користат во странство, се користат и кај нас, плус кај нас се користат и некои кои се забранети во странство. Со хемикалии не третираат само оние производители кои не произведуваат за продавање, така што тие прозводи не стигнуваат на пазарот, она што го купуваш на пазар е 100% хемиски третирано и плус не испитано и проверено дали можеби има нешто од тие опасните хемикалии кои се спомнати погоре дека е докажано дека се штетни.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 14:53 ---

Да де, секој гостин си носи лабораторија за хемиска и микробиолошка проверка. Има и хемикалии кои се ставаат за таа цел, да бидат за око поубави и повкусни, така што овој аргумент не укажува на квалитетот на храната.
Ок се сложувам со тебе дека на научно ниво западњаците се поразвиени.
А еве сега ке те прашам нешто:
Доколку се насади домат, на иста површинска зафатнина, и се одгледува со исти методи и исти (европски) стандарди и хемикалии, во Струмичко и некаде во Германија на пример, што мислиш каде ке има повеке квалитет и квантитет?
Сакам да ти го доловам моментот дека земјата ни е на една од најдобрите географски положби во европа,најплодна, најголем потенцијал имаме од сите европски земји за производство на квалитетни земјоделски производи. Сепак треба да се усовршуваме, точно, но основната предност ја имаме од старт, а тоа е плодната земја, водата и сонцето, кои ни помагаат и без европско усовршување да произведеме вкусни производи.
Точно дека Германецот знае да го направи тој домат голем, црвен, ефтин, МОЖЕБИ хемиски поздрав, ама кога ке го пробаш никогаш ама ни со најсовремената нивна наука нема да биде повкусен од нашиот селски домат, затоа што немаат ниту клима, ниту сонце, ниту вода, ниту почва за да го направат толку добар.
Еве јас да ти донесам скопски домат (не е познат скопскиот регион по доматите) кој нема грам хемикалии во него, значи одгледуван е за домашни потреби,и е само поливан со вода под пластеник е, и да го пробаш па да видиш што е сочно, устата ке ти се згужва како кога јадеш некое кисело овошје, раце можеш да си измиеш со него од што е зрел, а за кечап мислам дека не треба ништо да му додаваш, само мели и ставај во сендвичи или пица на пример.
Јас сум градско дете,не се фалам бидејки јас не одгледувам, ама имам многу пријатели кои се по скопските села и знам што значи природно домашно македонско салатче, а исто така и знам што значи германски зеленчук, знам и едни луѓе кои живеат во Нирнберг, кои имаат високи примања, 20 години се таму, а сепак им фали нашето, и секогаш кога ке дојдат, се жалат дека никаде нема вкус како нашиот,таму све било убаво спакувано, одобрено од што ти ја знам какви инспекции ама најважното, вкусот, го нема.

Ок се сложувам со тебе дека на научно ниво западњаците се поразвиени.
А еве сега ке те прашам нешто:
Доколку се насади домат, на иста површинска зафатнина, и се одгледува со исти методи и исти (европски) стандарди и хемикалии, во Струмичко и некаде во Германија на пример, што мислиш каде ке има повеке квалитет и квантитет?
...
Повеќе квалитет ќе има таму каде што храната пред да се пушти на пазарите ќе се проверува дали има хемиски или биолошки материи кои е докажано дека се штетни, каде ќе има контрола врз производителите и продавачите на храна и производителите и продавачите на хемиски материи се информирани за штетноста на одредени постапки.
Точно дека Германецот знае да го направи тој домат голем, црвен, ефтин, МОЖЕБИ хемиски поздрав, ама кога ке го пробаш никогаш ама ни со најсовремената нивна наука нема да биде повкусен од нашиот селски домат, затоа што немаат ниту клима, ниту сонце, ниту вода, ниту почва за да го направат толку добар.
Не споредувај индустриско производство со индивидуално производство.
Индустриското, и кај нас и во Германија е штетно, можеби таму повеќе се контролира, можеби и не, ама нашето индустриско не би требало да е подобро само заради тоа што е произведено тука. А индивидуалното, и тука, и таму е подобро од индустриското.

Со останатиот дел од твојот одговор се согласувам. Како што пишува во текстот погоре, повеќето што си одгледуваат за себе, се информирани што да си ставаат, а што не, ама дали тоа оди на пазарите? Еве и јас имам пластеник, рано е за доматите, ама кога ќе излезат ќе бидат повкусни од овие индустриските кои ги купувам сега.

Има листа на дозволени прозиводи кои може да се користат за заштита, тие не се опасни. Дали тоа што е препорачано е на оваа листа?
значи Тута Апсолута се вика штетникот и е многу отпорен така да се препорачува комбинирање на препарати. Но 20-30 третмани треба за да се искорени

Нивните се генетски модифицирани па што да прајме -.- сите се исти дури и морбидно е да ги гледаш тие овошја , а не па да ги јадеш

Во ЕУ е забранет увоз и производство на генетски модифицирана храна.

Во ЕУ е забранет увоз и производство на генетски модифицирана храна.

Have GMOs already been approved for use in food products?
Products from numerous GMOs can legally be marketed in the EU. These are mainly processed foods derived from GM soy, maize, and oilseed rape, but also oil from cottonseeds varieties, as well as GM sweet corn. See Annex 3 for full list of approved varieties.
Further applications for the placing on the market of GM food products have been introduced and are currently pending at different stages in the authorisation procedure. This mainly concerns products derived from GM maize, sugar beet and soybean. See Annex 4 for list of pending application..
Повеќе за ГМО во ЕУ тука http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/07/117

Целиот семенски посадочен материјал што е увезен е срање и некој не си ја врши работата таму каде што треба,а ние мислиме дека имаме 1ва класа my ass и дека нашиот плод е доста здрав иако само со вода го полеваме што аУтомацки не мора да значи бидејќи самото семе било срање т.е. заразено од м.о и др штетници кои треба при увозот да бидат санкционирани а знаеме кај нас како оде тоа. Истото се случува и со калем гранките за виновата лоза каде што се живо и диво влева кај нас под декларација 1ва класа.

И тоа за органското производство? Секоја чест.
уживај и онака сето органско производство се извезува. У регионот Македонија е лидер во органско производство, жалоно е што све извезуваме.

,,,,ovie od zapadnive kulturi,,,zemjodelski,,, na nas ,,pochnaa da ni vrakaat tukashna hrana ,,, pa i kolku da e prskana ,,sigurno ,,ne e tolku zagadena so hemikalii ,,i bio supstancii kolku nivnata ,,,,
,,,izvinete ,,no dosegashnite iskustva so zapadnjacive ,, ukazhuva deka ,, se voveduva nelegalno embargo na nashite izvozni zemjodelski potencijali,,,

E, da si zhiv -
http://www.dw.de/popups/popup_singl...e_video_struct_651_contentId_15669902,00.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom