Е ај баш да видиме...

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Ги следат Американците со глупавиве закони.
"Во Калифорнија им забрануваат возење велосипед во базен, а во Алабама е забрането носење на корнет со сладолед во задниот џеб. На Хаваите ќе имате проблеми ако ставите метална паричка во ушите"
Копи пејст. Прогуглав малку и стварно америве ги имаат овие (како и уште стотици вакви) глупави закони.
Овие закони се стотици години стари и се донесени уште во дивиот запад, ако прогуглаш подетално ќе видиш дека закониве имаат доста добра причина поради која биле донесени.

Забрана за неследење на владин настап на ТВ и неприсуство на митинзи на владеачката гарнетура.
Ако некој не може - потврда од лекар.

Тоа што уште опстојуваат такви закони во Америка е зошто таму за да смениш закон треба да имаш силно издржана причина и аргумент а од тутуле бале ќејф да смениш закон кај нив ако сакаш на трепки застани џабе ти е. Во Македонија кој како му одговара во моментот мењава закон. Видете за почеток колку пати е изменуван уставот кај нив а колку кај нас за стотици према 20 години држава и се е јасно.

ние веќе си имаме ваков закон, ......... или бар сличен
во мкд, не смееш да возиш туѓе кола освен ако не си извадил овластување од кај нотар.
конкретниов случај, јас за да ја возам колата на мајка ми, требаше да извадам такво овластување. и тоа САМО за управување со моторното возило. не станува збор за продавање, рентање или сл

истово ова го имав и јас за кола на татко ми... полномошно за управување на моторно возило.... :) за продавање регистрирање и слично се вади друго полномоштво :)[DOUBLEPOST=1396040521][/DOUBLEPOST]
Овие закони се стотици години стари и се донесени уште во дивиот запад, ако прогуглаш подетално ќе видиш дека закониве имаат доста добра причина поради која биле донесени.
игор - ја стварно верувам дека се глупи законите ама и верувам дека чим се донесени како закони за такви бизарни причини треба да имаат и причина за тоа нели.. а пошто неможам да најдам на гугл те молам на кратко објасни ми ако сакаш зашто се тие такви закони донесени.

Закониве се цепки :pos:
pogotovo ovoj
Забрана запошљавања до 2016. и смањење плата у јавном сектору које су у нето износу веће од 60.000 динара.
Закон предвиђа да се зараде у јавном сектору, које премашују 60.000 динара, умањују за 20 одсто, а плате веће од 100.000 динара за 25 одсто.
http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/za...-smanjenje-plata-u-javnom-sektoru_443624.html

стварно ме зачуди сега- :unsure:
друго да ја возиш колата на комшијата, ама за колата од потесно семејство да вадиш полномошно е несфатливо и тоа за внатре во државата
Ги возам колите од татко ми и браќата и тоа со различни адреси на живеење до сега не сум имал проблем.
Дебело ќе го добиев по џеб во Германија кога ја возев колата на брат ми.Срека што тој беше до мене па по реакцијата на полицаецот на лице место тој седна зад воланот.Подоцна ми објасни дека во случај на сообраќајка каското немало да важи.
И мене ми бараа полномоштво кога ја возев колата на татко ми и тука и во странство (Грција).
И брат ми вадеше за истата кола. Така е мислам по закон.
ние веќе си имаме ваков закон, ......... или бар сличен
во мкд, не смееш да возиш туѓе кола освен ако не си извадил овластување од кај нотар.
конкретниов случај, јас за да ја возам колата на мајка ми, требаше да извадам такво овластување. и тоа САМО за управување со моторното возило. не станува збор за продавање, рентање или сл

Последно уредено:
игор - ја стварно верувам дека се глупи законите ама и верувам дека чим се донесени како закони за такви бизарни причини треба да имаат и причина за тоа нели.. а пошто неможам да најдам на гугл те молам на кратко објасни ми ако сакаш зашто се тие такви закони донесени.
На пример законот за носење корнет во задниот џеб е затоа што порано со корнети се краделе коњи, се примамувал коњот со корнет затоа што технички ако коњот те следи до твојот дом, тоа не е кражба..
Ме мрзи за сите посебно да гуглам.

На пример законот за носење корнет во задниот џеб е затоа што порано со корнети се краделе коњи, се примамувал коњот со корнет затоа што технички ако коњот те следи до твојот дом, тоа не е кражба..
Ме мрзи за сите посебно да гуглам.
интересно.... ме интересираше по конкретно за паричката позади уво што несмееш да ја носиш али нема врска фала ти на одговорот

како мислиш „туѓа“ кола?
ти живееш во заедница со мајка ти и за да ја возиш нејзината кола ти бараат овластување?????
или за возење надвор од МКД?- (што е во ред)
гледам дека каснам и дека други ти одговориле. за жал така е. и за во мкд ти треба овластување за управување со туѓо возило. и за секоја друга потреба, повторно кај нотар. е сега, можеш да направиш и едно општо, ко за се', но и таквиот документ си има рок на траење. 2 год мислам. и пак јово наново.

гледам дека каснам и дека други ти одговориле. за жал така е. и за во мкд ти треба овластување за управување со туѓо возило. и за секоја друга потреба, повторно кај нотар. е сега, можеш да направиш и едно општо, ко за се', но и таквиот документ си има рок на траење. 2 год мислам. и пак јово наново.

A dali ke bide problem ako vozam so polnomosno nadvor od MK, po EU zemji da recam? Vazi li polnomosnoto makedonsko nadvor od MK?

донесен закон во Франција, но дури од 2022 година ќе се применува
Со него се забранува употребата на пестицидите на општествени места, шуми, паркови, скверови.... ќе се забрани продажбата на пазарот за луѓе кои немаат соодветна профи подготовка за нивно користење . Секој кој не се придржува кон ова може да биде казнет со 6 месеци затвор или со 30 000 евра.
http://www.env-health.org/news/latest-news/article/new-french-law-will-ban-non

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom