Dual Core CPU кога ќе стане реалност за нашиот џеб?

• Креатор на темата Креатор на темата Police
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 јануари 2005
Мислења
401
Поени од реакции
1
Веб-сајт
www.kajgana.com
Koga mislite deka ke bidat dostapni za home user PC.

Najverojtno koga ke ima neshto mnogu pojako pa dualot ke bide kako celeronot sega vo odnos na nego.

Sho mislite.

Kolku bi platile za dual core mashina i shto mislite za toa dali treba da se rachuna kako dva procesora pri registriranje na software? :?: :bal:

Dual Core CPU koga ke bide realnost za nashite plitki dj

Police напиша:
...
i shto mislite za toa dali treba da se rachuna kako dva procesora pri registriranje na software? :?: :bal:

Nema logika da se registrira software-ot ko za dva procesori, ednostavno tie si se pod edna ista konzola.

Inache fala za ideata, bash bev vo dilema za sostavuvanje na novo desktopche :wink:

Dual Core CPU koga ke bide realnost za nashite plitki dj

VeGaS напиша:
Police напиша:
...
i shto mislite za toa dali treba da se rachuna kako dva procesora pri registriranje na software? :?: :bal:

Nema logika da se registrira software-ot ko za dva procesori, ednostavno tie si se pod edna ista konzola.

Inache fala za ideata, bash bev vo dilema za sostavuvanje na novo desktopche :wink:

I jas vikam deka nema problem i da ne se rachunaat licenci ama ne prifatile site software develapers da rachunaat kako edna licenca, aj ke im tekne ponatamu ushte e rano za toa, samo sho ke usporat so prodazba na dual core CPU.

Дуал

Прво не е лошо да се направи разлика помеѓу "dual core" i "dual cpu" систем.Кај dual core зголемен е бројот на инструкции што може да ги извршат процесорите како и интерниот кеш(се мисли во однос на систем со еден процесор) додека мемориската магистрала и busot остануваат исти што не е случај кај dual cpu(секој процесор посебно пристапува на мемориската магистрала и busot)
Слично е и со апликациите треба да бидат свесни дека се работи за (Symmetric Multiprocessing) односно дека можат да иницијализираат два процесора.Сеуште а мал бројот на таквите апликации.
Dual core му доага нешто помеѓу систем со еден процесор и dual cpu систем

Re: Дуал

oxygenne напиша:
Прво не е лошо да се направи разлика помеѓу "dual core" i "dual cpu" систем.Кај dual core зголемен е бројот на инструкции што може да ги извршат процесорите како и интерниот кеш(се мисли во однос на систем со еден процесор) додека мемориската магистрала и busot остануваат исти што не е случај кај dual cpu(секој процесор посебно пристапува на мемориската магистрала и busot)
Слично е и со апликациите треба да бидат свесни дека се работи за (Symmetric Multiprocessing) односно дека можат да иницијализираат два процесора.Сеуште а мал бројот на таквите апликации.
Dual core му доага нешто помеѓу систем со еден процесор и dual cpu систем

Blagodaram za ispravuvanje na greshkata. :D 8)

Прашањето е кога ке биде потреба т.е. кога тие процесори ке вршат толку многу повеќе работа него овие сегашниве. Јас на виндоус компјутерот имам процесор на 3.0 со 1 мега кеш и не гледам некоја разлика од на татко ми компјутерот кој е со дуал кор процесор. Освен кога рендерирам нешто во маја, тамо иде побрзо него кај мене. Јас имам мерак на дулал цпу со дуал кор процесори т.е. 2 дуал кор процесри во една машина. Ама имам само мерак, не потреба

1) Цените на mainstream класата се реални и достапни за обичен смртник. Еве дилерски цени од СЕТ за декември со вклучен данок

ATHLON64 3800(CD)DUAL CORE BOX $383,4
iNTEL DUAL CORE 3.0 2X1M 800MHZ $361,0

За споредба еве ги и на singlecore

ATHLON64 3200+ 939 PINS $168,6
iNTEL LGA775 3.2E GHZ 2M 800MHZ $237,3

2) Многу појако има, само цената e уште повеќе појака
АTHLON64 FX-60 Dualcore 2x2.6Ghz 2x128K L1, 2x1024K L2 90nm SOI FSB1000MHz, HTT200 SSE1, SSE2, SSE3, 3DNow! Pro, AMDx64 s939
iNTEL PentiumEE DualCore 2x3.46Ghz 16K L1 2x2048K L2 shared, 90nm FSB1066 SSE1, SSE2, SSE3, HT, EMT64 s955

Во средината на оваа година и iNTEL и AMD треба да пуштат на пазарот помоќни DualCore збогатени со неколку нови технологии Virtualization, TPM(Trusted Platform Module) и др. Овие технологии овозможуваат независна работа на повеќе конзоли и оперативни системи,како и непречено споделување на сите харверски ресурси и компоненти на еден компјутер одеднаш.
Ова е нова ера за PC-ата, нешто слично како кога се појави x386 Virtual Memory.

Јас давам околу 180-200 евра за процесор макс. Иначе, се надевам повеќе дека ќе стана нова ера на HDD. :)

До крајов на годината ќе можеш да си кушиш за таа сума dualcore процесор. Ќе се намножат Pentium 9xx 65nm dualcore, ќе излезат нови AMD socket AM2 процесори, затоа и цената на овие сега ќе се преполови.
Не нова ера на HDD. Нова ера на flash мемории. Сите видови дискови ќе умрат, целосно ќе се отфрли механиката кај сите медиуми. Во еден лански број на Spectrum читав дека е измислена нова меморија која е направена 60% од хартија. Нејзини карактеристики се: издржува 250 'C, а не се загрева воопшто, за да ги памтат податоците нејзинити ќелии е доволно да се освежуваат со минимален напон еднаш на 5 до 15 минути. Се произведува како повеќе слојна, а на еден слој со површина од 1cm2 можат да се запишат 100Gb податоци. Тоа значи дека во големина на една денешна USB флеш меморија ќе може да се смесaт 20TB, и rechargeable батерија која може да истрае 2 години.

хартија rules :) А баш сам купио пре неки дан WD HDD 320 GB.

20Т ууухххх. Дај Боже, једва чекам. А брзина на та меморија? Нема скоро то да буде, мислим.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom