Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А што дека ќе го пријавиш? Што дека ќе го фатат? Ќе му дадат суспензија да замачкаат очи, ќе одмори еден семестар, а потоа пак ќе се врати да биде почитуван професор и да ги храни младите академски мозочиња со знаење.![]()
Тешко дека ќе именува некој некого... Едноставно сите ќутат, се плашат.
А ти?
Можам. Можат и многу други, само кој стои зад мене и зад другите, а дали знаеш кој стои позади професорите!?
Значи немаш храброст да проговориш, да именуваш
Немам храброст, имам памет!
Не го треснав тоа туку така. На Филолошки фатиле еден професор, студентка му платила со обележани евра, ама за ништо, еден семестар бил суспендиран, па се вратил. Затоа е џабе и да пријавуваш и да ги фатат.
Не е проблемот до професорите туку до власта односно до оние кои им помагаат и ништо не превземаат.И ти да си на нивно место и ти би земал мито но секако ако знаеш дека нема да те наместат.То ти е изворче за пари.Ама треба да се појави некој да рече стоп а тоа во секој случај не се студентите туку тие кои се над професорите.Ама за жал кај нас нема да има таков што ќе рече стоп и таа работа ќе продолжи.
Може некој да ги именува корумпираните професори?
Многу е едноставно ова, ќотек треба. Студентите се сами криви. Кога некои од нив ми кажуваат што се им се има случено, не ми се верува.
А многу е просто. Ќе го научам материјалот перфектно, и ќе одам на испит. Нека ме падне. Ќе одам во канцеларија да прашам зошто сум паднал. Ако почне нешто да кака ќе извадам палица за бејзбол и ќе му ја демолирам канцеларијата, заедно се неговата глава. Нека викнат после полиција. Колку и да е корумпирана државата, на никого не му е пријатно да го влечкаат по телевизии. Што е налјоштот што може да ми се случи? Да ме избркаат од факултет? ОК, задоволството што некој го научив на ред ќе ми биде доволна компензација. Истото важи и за задолжителното купување на книги. Некој тоа го патентира, студентите го голтнаа, и сега фино си функционира. КОЈ може да ме натера со сила да купам книга? Тоа е класичен арамилук, се лечи стриктно со ќотек...
Јас имав девојка која студираше на Економски во Прилеп. Еден професор почна да и се нафрла. Отидов кај него во канцеларија и сосем мирно му реков дека ако само уште еднаш ми се пожали на него, ќе го врзам во канцеларијата и ќе го запалам. Почна нешто да сере, недоразбирање, ова она, но ја остави на мира девојката.
За жал, Македонското проклетство на логиката ќути си има полошо, и на здравје само, си функционира и во образованието. Студентите си ќутат, говедата си се богатат, и така, си тече...