Државните универзитети, една голема мафија

А што дека ќе го пријавиш? Што дека ќе го фатат? Ќе му дадат суспензија да замачкаат очи, ќе одмори еден семестар, а потоа пак ќе се врати да биде почитуван професор и да ги храни младите академски мозочиња со знаење.:rolleyes:

А што дека ќе го пријавиш? Што дека ќе го фатат? Ќе му дадат суспензија да замачкаат очи, ќе одмори еден семестар, а потоа пак ќе се врати да биде почитуван професор и да ги храни младите академски мозочиња со знаење.:rolleyes:

Се е ок само што ќе заврши до делот каде што ќе го фатат, односно нема да го фатат затоа што нема кој.

Не го треснав тоа туку така. На Филолошки фатиле еден професор, студентка му платила со обележани евра, ама за ништо, еден семестар бил суспендиран, па се вратил. Затоа е џабе и да пријавуваш и да ги фатат.

До сега не сум имал вакви проблеми,а и мислам дека на Тетовски го нема тоа.Пу пу да не подречам. :cenzura:

Не е проблемот до професорите туку до власта односно до оние кои им помагаат и ништо не превземаат.И ти да си на нивно место и ти би земал мито но секако ако знаеш дека нема да те наместат.То ти е изворче за пари.Ама треба да се појави некој да рече стоп а тоа во секој случај не се студентите туку тие кои се над професорите.Ама за жал кај нас нема да има таков што ќе рече стоп и таа работа ќе продолжи.

Не го треснав тоа туку така. На Филолошки фатиле еден професор, студентка му платила со обележани евра, ама за ништо, еден семестар бил суспендиран, па се вратил. Затоа е џабе и да пријавуваш и да ги фатат.

Исто и на Економски - Прилеп.
Вистина еден од ретките митаџии таму, ама доста луѓе ги измачил.
LazarStojanoski.jpg

• Биографија

• Книги

• Престои

• Трудови и конф.

• Др. активности
Стојаноски д-р Лазар е роден во Прилеп во 1952 година. Дипломирал на Економскиот факултет-Прилеп,на економско-комерцијалната насока, во 1976 год., а магистрирал на Економскиот факултет во Скопје во 1985 год., на тема “Модели за предвидување на производството на некои квалитетни групи цигари од производната програма на Тутунски комбинат – Прилеп“. Докторската дисертација под наслов “ Оптимализација на залихите како фактори на економската стабилност, со посебен осврт на управувањето со залихите со стохастички карактеристики“ ја одбранил на Економскиот факултет- Прилеп во 1992 год. Изборот во звањето редовен професор е извршен во 1992 год., а области на научна преокупација му се : управувањето, одлучувањето и статистиката. Ангажиран е на предметот кибернетска организација на управување во претпријатијата и има солиден научноистражувачки бекграунд.

И ај погодете зошто толку се дигна џева за мешањето во ,,автономијата,, на УКИМ?!
Зошто си ја заборавија дејноста, ---- образование.
Јас не сум студент на УКИМ, но речиси сите пријатели ми се таму, баш сум се наслушала се и сешто - добро и лошо.
Јас сеуште не сум била ставена во ваква ситуација, и се надевам нема да бидам.
--- надополнето: Nov 23, 2011 1:48 AM ---
Не е проблемот до професорите туку до власта односно до оние кои им помагаат и ништо не превземаат.И ти да си на нивно место и ти би земал мито но секако ако знаеш дека нема да те наместат.То ти е изворче за пари.Ама треба да се појави некој да рече стоп а тоа во секој случај не се студентите туку тие кои се над професорите.Ама за жал кај нас нема да има таков што ќе рече стоп и таа работа ќе продолжи.

Колку што јас знам (можеби и грешам!!) кога Тодоров им се ,,умеша,, дигнаа галама оти биле ,,автономни,, односно, УКИМ си го сметаа за личен бизнис.

http://kajgana.com/makedonija/todorov-vleze-vo-„vojna“-so-javnite-univerziteti

Универзитетите мора да даваат отчет каде и како ги трошат парите на студентите, професорите мора да присуствуваат на предавања и да објавуваат научни трудови во меѓународни списанија.
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/todorov-vo-direktna-bitka-so-drzavnite-univerziteti

Може некој да ги именува корумпираните професори?

Јас на ФТУ десет пати ги именував, додека бев на студии незнам колку пати со лисици ги изнесуваа од испит и за 15 минути пак се враќаа. Секој професор имаше тарифа, тоа беше јавна тајна. Еве денес и една од тие професорки која наложуваше да се купи книга, а испитот МИС и чинеше 300 евра е заменик министер по информатика. Значи секој труд се наградува, се знае дека партиски се силно поддржани и никој ништо не им може.
На економски во Скопје никој не ми побарал пари.
Приказнава за корупција има две страни, никој неможе да ти земе пари ако научиш. Парите ги даваат самите студенти кој неможат да го научат испитот. И плус има професори кој се чисти како солза, да ја пофалам Биљаноска од Охрид на која и фрлаа плика во двор, а она ги пријавуваше во полиција, никој неможеше да помисли да плати или да фати врски.

Многу е едноставно ова, ќотек треба. Студентите се сами криви. Кога некои од нив ми кажуваат што се им се има случувано, не ми се верува.
А многу е просто. Ќе го научам материјалот перфектно, и ќе одам на испит. Нека ме падне. Ќе одам во канцеларија да прашам зошто сум паднал. Ако почне нешто да кака ќе извадам палица за бејзбол и ќе му ја демолирам канцеларијата, заедно се неговата глава. Нека викнат после полиција. Колку и да е корумпирана државата, на никого не му е пријатно да го влечкаат по телевизии. Што е налјошото што може да ми се случи? Да ме избркаат од факултет? ОК, задоволството што некој го научив на ред ќе ми биде доволна компензација. Истото важи и за задолжителното купување на книги. Некој тоа го патентира, студентите го голтнаа, и сега фино си функционира. КОЈ може да ме натера со сила да купам книга? Тоа е класичен арамилук, се лечи стриктно со ќотек...
Јас имав девојка која студираше на Економски во Прилеп. Еден професор почна да и се нафрла. Отидов кај него во канцеларија и сосем мирно му реков дека ако само уште еднаш ми се пожали на него, ќе го врзам во канцеларијата и ќе го запалам. Почна нешто да сере, недоразбирање, ова она, но ја остави на мира девојката.

За жал, Македонското проклетство на логиката ќути си има полошо, и на здравје само, си функционира и во образованието. Студентите си ќутат, говедата си се богатат, и така, си тече...

Многу е едноставно ова, ќотек треба. Студентите се сами криви. Кога некои од нив ми кажуваат што се им се има случено, не ми се верува.
А многу е просто. Ќе го научам материјалот перфектно, и ќе одам на испит. Нека ме падне. Ќе одам во канцеларија да прашам зошто сум паднал. Ако почне нешто да кака ќе извадам палица за бејзбол и ќе му ја демолирам канцеларијата, заедно се неговата глава. Нека викнат после полиција. Колку и да е корумпирана државата, на никого не му е пријатно да го влечкаат по телевизии. Што е налјоштот што може да ми се случи? Да ме избркаат од факултет? ОК, задоволството што некој го научив на ред ќе ми биде доволна компензација. Истото важи и за задолжителното купување на книги. Некој тоа го патентира, студентите го голтнаа, и сега фино си функционира. КОЈ може да ме натера со сила да купам книга? Тоа е класичен арамилук, се лечи стриктно со ќотек...
Јас имав девојка која студираше на Економски во Прилеп. Еден професор почна да и се нафрла. Отидов кај него во канцеларија и сосем мирно му реков дека ако само уште еднаш ми се пожали на него, ќе го врзам во канцеларијата и ќе го запалам. Почна нешто да сере, недоразбирање, ова она, но ја остави на мира девојката.

За жал, Македонското проклетство на логиката ќути си има полошо, и на здравје само, си функционира и во образованието. Студентите си ќутат, говедата си се богатат, и така, си тече...

Ама убаво рече и Леандра. Има студенти на кои тоа им одговара, не му се фаќа книга, а сака диплома. И не се малкумина тие.
Корумпиран е и тој што дава, и тој што зема. Казни и за двајцата, а не ,,професорот ми бараше,, ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom