Drupal

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
50px-Druplicon.vector.svg.png

Друпал е слободен и модуларен систем за управување со содржини напишан во програмскиот јазик PHP. Систем за управување со содржини или (или накретко СУС) е мрежна апликација која се справува со приказ на содржини без некоакво посебно предзнаење или знаење за јазикот со кој бил програмиран овој систем, во овој случај PHP.
Возможно е Друпал да функционира на неколку различни платформи, под претпоставка дека оперативниот систем ги поддржува еден од двата мрежни сервери Apache или IIS. Исто така бидејќи Друпал, како и останатите системи за управување со содржини користи база на податоци, потребно е и инсталација на на или MySQL или PostgreSQL базите на податоци.
Тековната верзија на Друпал е 6.9.[1] издадена на 15 јануари, 2009.
Извор : Wikipedia

Note : Само што дознав, кајгана.ком користи друпал и бекстејџ од македонскиве. И двете се супер-посетени :) Кажете го вашето мислење за овој систем? Мене ми се свиѓа повеќе од Џумлата (нормално... таа е последна) и не сум го тестирал.​

Добар е ако сакаш набрзина да изградиш портал без многу плеткање. Има мали милион готови темплејти кои чекаат на дообработка исто и толку аддони и хеј имаш готово решение. Е сеа ако сакаш нешто поегзотично треба да засукаш ракави но платформата е моќна така да нема да имаш проблеми да ја зауздаш и средиш по твои потреби. Се на се добра платформа, се носи рамо до рамо со џумла исто има добра поддршка.

Сепак јас би рекол дека неможе да биде побрз од рачно изработено решение (ако тој што го работи си ја знае работата) пошто кај друпал и џумла и слични на нив работат преку 500 000 реда код во позадина а кај наменските апликации рачно искуцани, кодот е оптимизиран според потребите и помалце го оптеретува серверот...али за тоа во некоја друга тема да не заминам ептен офф топик

Сепак јас би рекол дека неможе да биде побрз од рачно изработено решение (ако тој што го работи си ја знае работата) пошто кај друпал и џумла и слични на нив работат преку 500 000 реда код во позадина а кај наменските апликации рачно искуцани, кодот е оптимизиран според потребите и помалце го оптеретува серверот...али за тоа во некоја друга тема да не заминам ептен офф топик

Грешиш ... нема потреба да правиш нешто кога веќе постојат супериорни системи (Drupal, VBulletin и сл.)

Ама ај да не одиме повеќе оф-топик ќе не бришат :pos2:

Грешиш ... нема потреба да правиш нешто кога веќе постојат супериорни системи (Drupal, VBulletin и сл.)

Ама ај да не одиме повеќе оф-топик ќе не бришат :pos2:
Не зборам за супериорноста на системот и опциите кои ги нуди, туку за тоа колку го оптеретува серверот што при голема посетеност е клучно, посебно на делени сервери. При повик на друпал и сл системи сигурно он прави преку 30-40 пристапи до база пред да ја изрендерира страната (помножиго тоа со 30 000 посетители), базата му се состои од преку 150 табели, има купишта непотребен код (сигурно никој не ги користи 100% сите опции кои ги нуди), мн се робусни како системи. Да не зборам за сигурносни пропусти експлоити итн...што со малце гуглање ќе ги најдам одма па ако не ти е апдејтирана странта може 10г дете да ја бувне.

Исто да спомнам збор два за клиентот, ако ти бара некое решение стрикно по некоја негова шема со опции кои тој ги замислил а не идат стандардно со тие готови скрипти, има да се окозиш додека го прилагодиш (треба да ја проучиш целата структура и начин на работа што ите како има за читање мануал). Се имам гњавено 3 месеци со готова платформа да средам за сега истата функционалност да ја добијам со моја скрипта која ја изработив за 20тина дена (не дека ги има истите опции но за наменско решение ги покрива барањата на клиентот)

Баш сакав да инсталирам на еден фри хост но нешто не ми успеваше!

BTW: Работил некој со ова...? Ако има некој со искуство нека даде мсн по ПП ми треба помош :)

Јас сакам да прашам нешто за друпал, доколку знае некој да ми огворови би било супер.
Знам порано со постара верзија си играв, успевав да направам горе долу се`, но никако не можев да ги поделам страните на по две или три колони. Се обидував и со кодовите да си играм ама ништо.
Можеби со новиве верзии (не знам не сум пипнал одамна) сето тоа е решено на многу поедноставен начин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom