Дресура

Верувајте ми, за само еден ден Хонда научи да не врши нужда дома на килим, туку, за почеток, надвор на тераса.
Земавме песок, и ги натопивме со неговата мокрача (дома се измочка на килим, и ние тоа малку го упивме со весникот) и го ставивме на тераса. Дома се исчистивме да не остане мирис, затоа што кутрињата се враќаат по мирисот, сте приметиле дека на исто место мочкаат многу пати?
Го однесовме на тераса, му го покажавме весникот и му зборувавме, го галевме, да укопча дека тоа таму е добро. И почна таму да си оди во wc.
Тоа беше само за итни случаеви. Како што рече барт, голема е веројатноста по јадење кучето да мочка, или 1-2 часа по јадењето да кака. По спиење секогаш одат во wc, значи, сами забележувајте во кој интервал вашето куче има потреби, и веднаш носте го надвор...
Мене ми беше малу тешко, затоа што сум во стан, па додека се симнам со лифтот... Многу пати го рибавме и лифтот...
како расте кутрето, неговиот метаболизам се 'средува", се забавува, и поретко одат во wc, па самите ке забележите кога најчесто.

Шутцхунт - Општи правила

1. ИСПИТИ СПОРЕД МЕТОДАТА ”SCHUTZHUND”

При достигнување на определена возраст секое куче од групата ”работни” (германското овчарско куче, Ротвајлер, Доберман, Малиноа и др.) се подвргнуваат на специјални испитувања, за да се прецени неговата спремност за служебна работа. Тие испити се претпоставка и за дозвола на кучето да се користи како разплодник.

Испитите се нарекуваат "Шутцхунд (Schutzhund)", кое што буквално означува ”куче-чувар”. Се разделуваат во три степени, во кои што елементите за исполнување се скоро еднакви, единствено критериумите са повисоки. Учеството во определен степен зависи од возраста на кучето. Степените се полагаат последователно. Не се дозволува нивното прескокнување. Секој степен има по три раздела.

Во разделот "A" се проверува способноста на кучето да работи по трага.

Во разделот "B" се проверува општото водење и дресираноста на кучето.

Во разделот "C" се проверува способноста на кучето да открива, задржува и конвоира "престапник" (фигурант).

Поради германскиот производ на методиката ги представувам командите, кои што се користат во оригинал со нивниот македонски еквивалент:
1. Achtung (ахтунг) - Внимавај!
2. Aus (аус) - Остави!, Пушти!
3. Bleib (блајб) - Стој!
4. Bring (бринг) - Донеси!
5. Fass (фас) - Нападни!, Држи!
6. Fuss (фуус) - Поред! (да застане или да се движи до левата нога на водителот)
7. Gib laut (гиб лаут) - Лај!
8. Hier (хиар) - Тука!
9. Hopp (хоп) - Скокај!
10. Komm (ком) - Ела!
11. Nein (најн) - Не!
12. Pass auf (пас ауф) - Внимавај!
13. Pfui (фууј) - Не!, Не прави го тоа!
14. Platz (плац) - Легни!
15. Sitz (зиц) - Седни!
16. Such (зуух) - Барај!
17. Voran (форан) - Напред! (кога придвижувањето е бавно; например при работа по трага)
18. Voraus (фораус) - Напред! (кога кучето треба брзо да се насочи напред).

Оценките, кои што се присудуваат се "Одличен", "Многу добар", "Добар", "Задоволителен", "Незадоволителен", "Некомплетен".

За секоја оценка има и граница со поени. Во секој раздел можат да се добијат максимално 100 поени. На тој начин поените за целиот испитен степен можат да бидат 300.

На един судија му се дозволува да испитува не повеќе од 10 кучиња на ден.

Учесниците во испитувањата на кучињата треба да бидат здрави и да са придружувани со сите неопходни документи (родовно свидетелство, ветеринарно медицински пашапорт, тетратка за одбележување на оценките од испитите и.т.н.).

Најнискиот степен е "Шутцхунд 1 (SchH 1)". Тој е апсолутно задолжителен за сите кучиња. "Шутцхунд 2" и "Шутцхунд 3" се неопходни за кучињата, кон кои што се предававаат поголеми претензии.

За време на изложба на победниците, во категоријата "Елит" може да биде вклучено само тоа куче, кое што има положено "Шутцхунд 2".

Ако некое куче се натпреварува по втор пат во групата за "Одличен" (респективно за "Елит"), треба да има положено "Шутцхунд 3".

НАТПРЕВАРУВАЧКИ ПРАВИЛНИК ЗА ИСПИТИТЕ

ОПШТИ ПРАВИЛА

A. Испитни степени:

Прв (SchH 1)

Втор (SchH 2)

Трет (SchH 3)

B. Услови за учество:

Неопходната возраст за допуштање во испитите е:

Прва степен - 14 месеци

Втор степен - 16 месеци

Трет степен - 20 месеци

Во еден испитен ден еден судија може да оценува 8-10 кучиња. Ако при пријавувањето тој број е зголемен, испитот се продолжува за половина ден или се покануваат други судии.

Во еден испитен ден на кучињата им се дозволува да полагаат само по еден испитен степен.

Ако кучето добие потврда, дека го освоило тој степен, до заштитата на повисокиот степен се дозволува најрано после 6 недели. Кога кучето го освојува третиот степен, водителот сам определува кога ќе го претстави своето куче за погорен степен.

Врнати или неиздржани кучиња, се наредуваат најодзади во оценската таблица.

Секој водител има право да го повтори положениот (но неиздржан) испит, но не во истиот испитен период. До испит се допуштаат само здрави кучиња. Пред секој степен се извршува преглед и сомнителните кучиња се отстрануваат.

C. Збир на поени и оценување:

Во секој степен можат да се присудат максимално 100 поени. По тој начин од трите степени може да се добие општо 300 п. Потврдата се издава само, ако кучето во разделите A и B достигнало до 70 п., а во разделот C - до 80 п. Се присудуваат следните оценки:

Од 0 до 109 п. - Недоволно

Од 110 до 219 п. - Незадоволително

Од 220 до 239 п. - Задоволително

Од 240 до 269 п. - Добар

Од 270 до 285 п. - Многу добар

Од 286 до 300 п. - Одличен

При општ рамен број на поени решавачки се присудените во разделот C. Ако и тогаш не се добие разлика, решавачки се постигнатите поени во разделот B.
D. Поведение на учесниците за време на испитот:

Во почетокот на испитот секој учесник треба да се јави при објавувањето на неговото име од страна на дежурниот судија. Учесникот треба да е во спортска облека. Кучето треба да е закопчано со поводник, седнато до левата нога на водителот. Пред започнување на испитот, регистрационите документи и тетратката за оценки се предаваат на раководителот на испитот.

Ако кучето претставува некаква организација, треба да има документ, кој што ке ја потврди неговата припадност кон неа. Секој учесник треба да прифати без воздржаност побарувањата на судијата и на раководството на испитот. Водителот треба да го претстави кучето на безпрекорен спортски начин.

Свесните нарушувања водат до дисквалификација. Сите решенија се земаат од судијата. Тие се конечни и не подлежат на обжалување.

Користењето на "строги" каишки е забрането. После секоја вежба водителот може да го пофали кучето само еднократно. Не се дозволува покажување на физичка помош на кучето. За тоа се одземаат поени.

E. Задачи на раководителот на испитот:

Пред почетокот раководителот на испитот трба да му ја претстави на дежурниот судија потврдата за датата на компетентниот сојуз. Ги врачува сите неопходни за испитот судиски книги, во кои што се внесуваат неопходните податоци. Раководителот се грижи за погоден и соодветен на предпишаниот терен и за неопходниот број на компетентни луѓе, кои што ќе ги постават знаците-трагите. Тој обезбедува и терен за спроведување на на подвежбите. Тој е одговорен за обезбедувањето на 1-2 обучени фигуранти со сигурна, заштитна облека, како и за уредите, неопходни за оделните вежби. Раководителот го осигурува правилното протекување на испитот и низ целото време треба да е на разполагање на судијата. Негова грижа е да представи листи за оценки и потврди, кои што треба да се подготвени предвремено и во доволно количество.

Тодор Кралев

ФАЗА за ТРЕНИРАЊЕ ЗАШТИТА

Целта на оваа статија е да добиете претстава за тоа како Randall Hoadley ги гледа атрибутите на кучињата и неговата филозофија за заштитата при тренирањето. Тој гледа кон кучето, кое што е спремно, за да го започне формалното тренирање со слепи луѓе, временски неприлики и најразлични други закани. Оваа статија очекува, дека кучето веќе знае да каса, чува и да разоткрива. Оваа статија требаше да помогне да го објасни тоа, кое што го очекува тој, од тренерите и тоа зошто го тренира секој дел на заштитата од дејство на определен но сигурен начин. \" Преди ние да започнеме да зборуваме за кучињата и нивните нагони да ми дадат објаснувања како јас ги гледам трите начини (патишта), во кои што јас верувам, и ги тренирам според нив кучињата во нашиот клуб; сметам само на овие три начини, \"жртвата, заштитата и собирањето,\" и се друго останато произлегува од нив. Желба за Жртва - реактивна желба, која што е специфична на стимулацијата и може да биде задоволена. Во однесувањата вклучете го и потстикнувањето за да се проследат целите за преместување, соборете го, запрете го. Ужилувањето или хранењето може да го задоволи тој пат. Заштита од устројство - реактивно устројство, која што не е специфична на стимулација и може да биде стимулирана кога и да е. Во однесувањата се вклучуваат желбата за само-борба во запазување или полет, рмжејки или џафкајки или бегајки. Додека е во заштита кучето може да продолжи како и назад од заканата. И двете деиствија можат да бидат заштита; ние претпочитаме само едно до другото. Противникот, кој што бега, го задоволува тој пат. Социалната желба - желбата за оставањето и потчинување на наредбите од членовите на групата. Агресија / борбени патишта се само однесување за мене, а не желба во себе си. Јас сметам, дека агресијата доаѓа од мешањето на вашата заштита како жртва и /или социални. Тие патишта се вродени на кучето. Тоа не може да биде тргнато од кучето и сите кучиња ги имаат. Тие патишта можат да бидат високи или ниски зависејки од видот и нервот на кучето. За да се добие \"во\" за заштита ние имаме потреба од одлична контрола, одлично чување и касање кои се многу добри однесување за кучето. Тоа значи, дека кучето треба да има потенциал за да дејствува во социална желба на заштита во желба за заштитата на жртвата. Така, тој преминува кон првиот дел на поделениот на три Schutzhund: кучето, треба да ги прави сите транспаренти во социалната желба. Кучето влегува по манипулаторот и транспарентот до бараката и седнува напред го фаќа за држката на ракавот и џафка при агресија. Тој треба да остане џафкајки се додека операторот (водичот, сопственикот) не му се јави или не дојде до кучето и не го врати назад во основната положба каде што треба да биде седнат и да покажува за социјална желба. Тој треба да го контролира неговото расположение (надразнување, кое што ќе каса / џафкање /пристигнува до примамката) додека е во социална желба, тоа ги вклучува времето, кога помошникот се мести. Тој треба да отиде во жртва и да остане исправен во средината, да го фати за средината на ракавот и захват на ракавот ако се обиде да бега. Тој треба да се врати во агресивна состојба за напад и да остане внимателен и да го пази маркирантот, додека маркирантот оди нагоре.Од таму тој треба да се врати во социјална желба за разоружување на маркирантот и неговото спроведување до судијата. Од овде вие го гледате тоа, кое што го гледам јас, она што го правам со кучињата. јас гледам во сите нагони на кучињата и затоа користете ги кога го тренирате вашето куче. Ако кога и да е кучето не се променило од патот по кој тргнал, тогаш тренирањето е повеќе од неопходно во таа област.

ЗАДВИЖЕТЕ го ОБУЧУВАЊЕТО и ќе ИМАТЕ СИГУРЕН ЗАШТИТНИК

ВОВЕД

Има многу важни умешности, кои што се обични помеѓу заштитата. Обучени кучиња, без разлика дали се тие полициски K9, спортски кучиња (schutzhund, KNPV, ringsport), или кучиња за лична заштита. Оние умешности, најшироко поделени, вклучуват да касаат (најочигледно), при команда пуштаат, некои се оформуваат за чување, некои чуваат пребарувајки или прегледувајки го теренот кој што им е доделен за чување, транспортирајки, заштитувајки од изненадни напади, отстапувајки на команда, и работење на растојание.

Подредување на полето за заштита на кучето според SCHUTZHUND програмата

protectionfield_layout.jpg

ВЕЖБА - ТРАГА (барај)

Следејки ги книгите, видеата, артиклите, и семинарите имаат едно нешто кое им е заедничко на сите. Тие се пишувани, произведени за да им помогнат на лушето. Тој фактор исто така претставува најголемиот недостаток во барањето на трага: хуманата перспектива на човекот перспективата на човекот. Како луѓе јас сметам, дека ние треба да ја прифатиме нашата положба за пребарување. Ние во голем степен сме гледач спротив она \"дејство на магијата\", кое што е спомнато да се пребарува. Тоа што го има кучето, за способностите на неговиот нос, често пати е пишувано и документирано. какви се ограничувањата на носот на кучето, ние сеуште не знаеме точно. Тоа е многу тешка положба, која што ќе ја прифатиме дека ние сме тренери, и како такви дека ние сакаме да дадеме активен дел во тренирањето на нашите кучиња. Ние сакаме да ги покажеме, да ги водиме, да им помагаме, да им позборуваме, или да ги принудиме да го направат тоа. Но, што е тоа? Во севкупната чесност, јас треба да кажам, дека јас не знам вистински. Јас не сметам, дека било кој и да човек поминува и знае какви моќи има носот на кучето. И просто дека ни се допаѓа како и кое било кое друго чудо, ние се восхитуваме од него и се чудиме на него, но разбирајки го тоа е само понатаму од нашите способности. таа реализација го прави пребарувањето и всушност целата работа со мирисот да се воспитува на многу различни начини од било која друга working dog дисциплина. Кога навистина ќе го перомираме (намирисаме) работното место, ние треба доста да ги завртиме улогите на тренерот и кучето. Додека тој е секогаш тренер на човекот, кој ја води главната улога, во покорност тренирајки и заштита, која што патува со воз, општо се намирисува работата, која што ние треба да му ја дадеме на кучето да ја земе, претходно. Сепак, после се, тоа е едната работа со носот која што ја знае.

Aika-tracking1-400.jpg

Оние меѓу вас кои се слушнале, дека некои од моите артикли во минатото знаат, дека јас сакам да повлечам одредени паралели помеѓу куче, со природни и инстинктивни однесувања и тоа, кое што ние се обидуваме да го постигнеме со кучето кое што го тренираме. Мојот однос кон пребарувањето (трага) навистина го следи ова општо упатство. Како и да е, јас зборувам за спортско пребарување (трага). Пребарувањето за Schutzhund ќе биде специфично, или јас повеќе ги претставувам поправилно брзата промена во име на пребарувањето (трага) за VPG.
Пребарувањето (трага) е природно однесување за кучињата. Како и да е, природниот, инстинкт за пребарување, има уште една компонента, која што ние не ја гледаме во спортот за пребарување, и таа е во мирисот сместена во сознанието, кое што го напушта патот. Тоа е мирисот, кое што кучето го следи. И тоа е секогаш истиот мирис. дали кучето проследува друго куче, или мачка, или елен, или било кое друго животно, кое што може да се најде таму наоколу. Мирисот постанува постојан. Тоа секогаш е мирисот на животното, кое што кучето го следи.

Како и во што е тоа поразлично од спортското пребарување (трага)?Добро, во спортското проследување ние го молиме кучето да го проследи биолошки безсмислениот аромат. Јас знам дека ќе добијам малку критика и за она тврдење, но јас ќе стојам на него секогаш. Кон крајот на минатиот век Конрад спроведел многу експерименти, и постојат документирани факти, дека кучето навистина всушност го следи мирисот на размешаната околина многу подобро, покомпетентно и повнимателно од кој и да е друг мирис на потенцијално поставениот човек, кој го остава својот мирис над слојот на патот.

Познатотиот експеримент \" Проследување на тркало\" во кој што тој документира 1917 направени, кои што биле објавени и покажани многу транспарентно и јавно. Независно од тоа каква е површината, тоа е дејството кое што кучето пребарувач го имаше, на онаа површина, која што создава најголем дел на мирисот, за кучето. Остатоците од ароматите, кои се поставени врз или во близина до патот на кучето пребарувач, додаваат индивидуализиран потпис на патот, кој што експертните пребарувачи можат всушност да ги идентификуваат. Но за целите да ве научиме на основите ние треба да го напуштиме оној реон во обидот и да се сконцентрираме врз делот од патот, кој што се создава комплетно врз основа на мирисот и е освен тоа е поврзано со актуелната површина на проследување. Тогаш толку ли создава мирис на теренот кој што е оштетен.

Сега дозволете ми да се вратам кон мојата цел погоре. Кучето може да подушка било што на земјата заради љубопитност, но мирисот има кон биолошката важност на кучето. Тогаш, јас зборувам за спорт, во кој што се проследува, дека ние го молиме кучето, проследи безсмислен аромат. Првата задача во тренирањето за проследување (трага) тогаш треба да биде во значењето \"поврзи\" кон порано безсмислениот аромат.

Eika-tracking1-400.jpg

Надушкување Prioritization

Првото нешто, кое што ние треба да го научиме во следното тренирање, е асоцијацијата или командата \"надуши\". Сврзете нешто, кое што е смислено на кучето, со аромата толку нагоре за \"оној детал немаше никакво значење\" за кучето. Има неколку мотивирања, кои што го водат кучето за да го спроведат мирисот во природата. Едно е базирано во социјалните желби на кучето и неговата цел е да го открие тоа преку играње во друштво. Еден ќе открие партнерка. А другиот ќе најде храна. За целите да се тренира најполезното мотивирање е едно во областа на собирање на храна; во желба на друга храна после зборови. Ние ја искористуваме желбата за јадење кај кучињата да ја поврземе со значењето на аромата на размешаната основа на површината. На оваа етапа асоцијацијата е храна.

Овде техниката е, дека јас сум имал добар успех и со настапкана \"област\", која што се измерува приближно со една и пол должина од телото на кучето и една и пол ширина на телото на кучето. така големината на кучето го определува големината на квадратот. јас ја настапкувам целата област надолу, така така што секој дел од внатрешната страна на тој квадрат е раскопана земја.

Јас повеќе сакам лично да започнете на отворено, така што чувството, кое што настапканата трева го прави поочигледен мирисот, за кучето, и освен тоа кучето е помалку склоно да ја види областа од \"тој ќе биде во мрсотијата\". Тогаш, во тревата кучето треба да го искористи неговиот нос за да ја види храната повеќе отколку таа да е на почвата. Рековте, дека, тоа е само претпоставка. Дали почвата не е повеќе налична, започнувајки на почва не несомнено ќе го разруши вашето куче.

Во таа област на стапкан квадрат јас разпостелувам шепа храна, внимателно, кои што никаква друга храна не се меша, бидејки вон размешаната област. Во тој момент, концепцијата на мирисот prioritization станува многу важна. Што тој термин означува? Добро, за кучето таму ќе бидат два јасни мириса во \"тој стапкан дел честно. едно има значење, неговото. едно од храна нема никакво значење\", ароматот на патот, ја смачка тревата, инсекти, почва, итн. Како и да е, од што земјата може да се состои. За да може кучето да ја создаде асоциацијата, која што се случува, таа поставнуа полезна и за нас во иднина, безсмислениот мирис треба да биде приоритет # 1, и мирисот на примамката треба да биде приоритет # 2. Со други зборови, мирисот на патот треба да биде првостепениот мирис за кучето, додека мирисот на примамката треба да биде второстепена.

Как ние да го постигнеме тоа? Доста елементарно всушност, ние ја стапкаме нашата земја надолу на отворено и ние ќе го проследиме вклучувањето и тогаш оставаме еден оделен дел на примамка во оној квадрат. Тогаш, кога ние ги спуштаме на земјата нашите раце и колена, и ние ги затвараме нашите очи за стапкањето на примамката. Започнете да шмркате и спуштете го вашиот нос кон делот каде што се наоѓа примамката. Што и да е, она што вие ќе го намирисате, е прво основниот мирис.

Носот на кучето е многу подобаротколку што е нашиот. Но и нашиот е доволно добар за да го определи кој мирис е присутен. Ако ние сме можеле да ја намирисаме примамката пред да ја размешаме со основата, тогаш таа примамка нема да биде корисна за нас во процесот на асоцијацијата. Хот-догови (виршли) или сирење не се добри за оваа причина. Тие имаат премногу силни мириси.

Јас повеќе сакам да користам само сув kibble од кучешката храна. Некои аромати кон kibble се посилни од други, но направете малечок тест и вие ќе видите дали тоа е потврдено, кое што ќе биде искористено, или не. Kibble исто така на други начини ни помагаат. Лично е секогаш, лесно е да се опакова, никакво нарежување на необходното, големо многу не ако вие ги прахосавте некои и ако кучето има лош ден. И ајде да забравиме, дека тоа нема да стане зелено и зеленосано во вашиот џеб ако вие го забравите во палтото.

Riot-tracking1-400.jpg

За кучињата, кои се силни јадачи, ние ќе треба да смислиме некои други иновации. Јас користам исушен џигер на ниска температура, тоа го прави подобар и нема во носот на човекот скоро никаков мирис. Исушувам бел говедски дроб или јагнешки кое се прави подобро. Исушената говедска средина е добра, но мириса повеќе одколку што гарантира така џигерот. Prioritization е подржан. Понекогаш треба Второ многу kibble во куќата, која што ја користиме за проследување само за да ја направи малку, по-специална, може веќе да помогне најмного.

Ајде да започнеме други точки овде. Суџукот не може да се побрка над кibble, но додека на него тој му се допаѓа доволно за да го бара и за да го најде во мирисот во плоштадот, кучето го учи она, кон кое што ние имаме, за него задача да разбере дека тоа е Мирисот, кој што немаше никакво значење, навистина има некои. Таа асоцијација е решавачка. Ако обштеството на мирисите биде отфрлено, кучето не може никогаш да го третира мирисот на патот (на тој случај, второстепен,) многу смислен, и да секогаш го бара неговиот првостепен мирис. Дури и ако кучето го искористил второстепениот мирис на употреба (патот) за да се води на напред по мирисот е во второстепена важност за кучето.

Така, откако јас сум одлучил каква примамка ке користам, тоа е храната, која што јас ќе ја распрскам во погоре споменатиот квадрат. Дајте му да седне неколку минути, и да го однесе во квадратот. Дајте му ја на кучето командата за преминувањето (\"таква\" или секаква), и дали необходниот детал за едно од парчињата храна во плоштадот. Тогаш дозволете му на кучето да го прави неговото нешто. Понекогаш напомнете му, дека со командувањето, кое што ќе биде проследеното, така тој ке ја учи командата исто така, но работата зависи доста од кучето.

Јас имам правило за три ударни улоги за кучињата, кучињата кон специално младите почетници. На нив им се дозволени три шанси да прават во плоштадот. Ако тие скитаат надвор, јас им покажувам, дека при плоштадот, веројатно дури и дел од храна, и јас им го покажувам тоа што треба да го прават повторно. Ако тие оставиле три пати, тие се направени. Никакво играење, никаква прошетка од ништо нема да го подзасили она однесување во некакви форми или форма на патот. После третиот пат, кога тој го напушта плоштадот, тој е вратен во боксот и тоа е тоа.

Ако тој го прави тоа добро и покажува неколку времиња кои што тој ги избира, за да остане внатре во квадратот, ние го вадиме од таму и тогаш тој добива што и да е, кое што ние го бевме планирале за него. некаква топка, која што сака да ја играе, или некоја играчка или било што. веројатно јас требаше да го напомнам основното упатство овде толку далеку, колку што е тоа, кога на младо куче или почетник треба да биде извадено од квадратот. Очигледно точно толку кажав дека погоре кучето треба да демонстрира однесување, кое што кажува, дека тој избира да остане, во квадратот. Јас сметам, дека јас трбаше да бидам многу појасен, за тоа што зборувам. Кучето гласно ќе шмрка наоколу во квадратот и ќе ги дигне парчињата храна кои што тој ќе ги наоѓа. Некои кучиња се премногу гласни за она и звучат како малечки \"шопари на трјуфел\" како што тие подушкуваат и прхтат за нивната храна. Как што кучето сега работи кон работ (на квадратот), кучето че одбележи, дека надвор на делумните миризми се разликуваат. Тој ќе започне да подушкува и ќе запре, веројатно ќе подушка повторно, тогаш нарочно че ја носи неговата глава од квадратот, и ќе ја подушка онаа област. Кладенецот на разбркувачите, кои што тој ги правеше порано, ке останат и тој ке пристигне до парчето храна и ќе ја јаде. Она малечко сценарио ги има сите парчиња, бидејки ние имаме потреба да го обучиме него. Кучето работи во мирисот, кучето ги споредува мирисите, тогаш се враќа кон точниот мирис и ја открива потврдата (храната).

arnot_tracking.jpg

За сите намери и цели тој е доволно внатре \"започнуваме да го оставаме\". Природно колку повеќе кучето добива толку подолго ние ќе го молиме да работи. Но во почетокот е совршено добро да се дрпне кучето далеку после едно такво разоткривање.

За да не го држи тоа кратко, јас нема да одам кон многу детали на тоа како да се манипулира со кучешката желба за храна на различните возрасти да им се помогне при мотивирањето и ангажманите. Повеќето ги прават добро одвнатре горните параметри. Но читателите се добредојдени за да се сврзат со мене со специфични прашања.

РАБОТЕЊЕ на ТРАГА (пес трагач)

ВОВЕД

Животот на кучешките диви грабежливи животни зависи првенствено од нивниот њух (нос).
Таа способност ја зачувал и домашниот пес.
Ние едвај можеме да замислиме дека песот се забележува и доживува со органот за мирис, па водичот често нема доволно доверба во њухот на својот пес. Многу грешки настануваат токму поради тоа. Песот во сетивото за мирис е неизмерно надмоќен над човекот па треба особено добро да ја запознаеме таа негова способност и неговите анатомски темели.

tracking2.jpg

Веќе видовме дека површината со која што човекот го чувствува мирисот не е поголема од пет квадратни сантиметри додека кај песовите големината е од 150 до 170 квадратни сантиметри. Покрај тоа слузницата за мирисење кај песовите е дебела 0,1 милиметар додека кај човекот е само 0,006 милиметри.
Само овие податоци од анатомијата докажуваат колку е човекот во тој поглед подреден на песот. Но не одлучуваат само сетивата, одлучува и преработката на надразнувањата, прмени во мозокот. Песот со обзир на тежината на телото има всушност пет пати помалечок мозок од човекот, но една седмина од мозочната се состои од станица за мирисање, додека кај човекот тоа е само неколку грама тешко делче.

Ние, значи не само што послабо ги осеќаме мирисите, туку и она што ќе го осетиме, не можеме ни приближно точно да го диференцираме и да го искористиме како песот.
Половина час покасно ќе го доведеме песот до почетокот на трагата и тој за само неколку минути ќе забележи по кој правец тргнал човекот. Тој, значи може да намириса на која страна е трагата посвежа за делче од секундата, што значи дека можеме потполно да се потпреме на сетивото за мирис на својот пес. Некои водичи тврдат дека нивниот пес нема њух. Меѓутоа, тоа не држи и само значи дека водичот нема разбирање за однесувањето на својот пес. Ако на песот му сметаме и го попречуваме во изведувањето на работата која според природата добро би ја совладал, не смееме да се чудиме ако песот повеќе не се однесува нормално. Уште немаме наидено на пес кој во стручните раце не би работел добро. имаме видено, напротив, многу водичи кои мислеле дека тие имале подобар њух од песот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom