Ok.Ako sakas te molam obrazlozi go tvoeto nezadovolstvo? Zosto e toa taka i sto smetas deka treba da se smeni?Повели,прашај што те интересира?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ok.Ako sakas te molam obrazlozi go tvoeto nezadovolstvo? Zosto e toa taka i sto smetas deka treba da se smeni?Повели,прашај што те интересира?
Што ти е поарно Дрекслермајер или Биро?Повели,прашај што те интересира?
Имаш претстава колку м2 се или вака напишана 2 мала изгледа.Е тука си веќе грешка..
Ако во дрекслмајер зимаат по 200е x 12 месеци тоа им се севкупно 2400 евра, ако имаат 2 хектари лозје (немора повеќе) ќе вадат барем 2 пати повеќе чист профит со 4-5 пати помалку работни саати ниту ќе имаат втори и трети смени. Само што сите во Кавадарци немаат лозје и рачунај дека тие 2 хектари слободно може да ги работи 1 човек додека останатите во фамилијата што ќе прават ? Затоа и другите се вработуваат во вакви фирми како дрекслмајер.
Имаш претстава колку м2 се или вака напишана 2 мала изгледа.
Оди собери го сам грозјето па дојди кажи колку се 2 хектари
Eve i jas se slagam za ova, ama šo fajde koga site begaat od niva.Имам престава не се секирај не е многу, за 3-4 дена ќе го собереш со десетина души ете одбиј 400 евра за нив трошок пак многу поголем ќар ќе имаш![]()
Првин ќе потенцирам дека сум меѓу поодамнешните вработени во компанијата,речиси од нејзиното стартување тука со работа.За жал,или за среќа тоа нема да трае уште долго,можеби најмногу уште еден месец.Можам само да констатирам оти работите во ДММ не се променети на подобро,иако барем јас се надевав на такво нешто.Ќе почнам со службеничката хиерархија внатре.Значи,функции се делат од ракав,што по партиска,што по роднинско-пријателски врски.Не може човек кому ова му е прво работно место,кој буквално нема ден стаж во животот,никаков бекграунд зад себе да добива важни и одговорни функции.За жал во ДММ тоа е пракса.Голем дел од менаџерите се тотално неспособни и неуки луѓе,кои се на функцијата само заради врските што погоре ги споменав.Само ќе дадам пример за еден мој познаник и пријател со импресивна работна биографија во неколку еминентни компании во Мкд. и надвор од неа,кој во `конкуренција` на два-тројца тотални аналфабети не ја доби работата за која конкурираше во компанијата,а истата ја доби лице што буквално нема врска со проблематиката.Значи изборот на кадри е благо речено очаен.Ok.Ako sakas te molam obrazlozi go tvoeto nezadovolstvo? Zosto e toa taka i sto smetas deka treba da se smeni?
Незнам за другите ама јас 19 ден во месецот немам 19к[DOUBLEPOST=1401307955][/DOUBLEPOST]Исто така друг е и муабетот да имаат каде да заработат повеќе. Еве вака стојат работите на терен имам братучедка која работеше во Струмица и со фамилијата се пресели да работи во Кавадарци поради работата во Драксел Мајер. Она ми вика дека заедно со маж и заработуваат околу 30 илјади. Плус храна и превоз кој според нејзе би ги чинеле најмалку уште 6.000 илјади месечно да работат на друго место. Значи 36 илјади плус регуларно осигурани и плус ако падне некој саат вишок и слично.
Стан не плаќаат а сметките колку можат да бидат еве нека се 10 илјади денари значи им останува 20 илјади. Едното дете на градинка 1000 денари другото го гледат баба и дедо. Остануваат 19 илјади денари значи не ќе да се само за леб и млеко. Не викам дека е сјајно и дека со овие пари можат да се прават чуда но е многу подобро отколку кога во Струмица работеа и двајцата и заработуваа 25 илјади денари и тоа без хранарина и превоз. Значи сега им влегуваат 10 илјади денари повеќе.
И не заборавајте драксел мајер е една година во Македонија и дека на почетокот нормално е да има одредени проблеми и евентуални нерегуларности но они луѓе што се квалитетни знам дека за доста брзо стигаат до поголеми плати.
Со десет луѓе не е проблем,проблем е што во претходното мислење пишуваше за сам.Имам престава не се секирај не е многу, за 3-4 дена ќе го собереш со десетина души ете одбиј 400 евра за нив трошок пак многу поголем ќар ќе имаш![]()
Абе дел од нив и јас не можам да ги разберам.Еден познаник работи за 250 евра во Скопје и ми паламуде за бурниот живот.А плаќа ќирија и сметки околу 100 евра и му остануват 150.Со тие пари да имаш бурен живот стварно треба да имаш некоја посебна формула.Jas pak ne mozam da gi razberam Kavadarcani i tie od okolinata so kukaat i rabotat vo dreksl. Doma se so kakva takva plata i ne im cini, a navalile vo Skopje za da plakjaat debeli kirii ziveat kako kucinja platite se mozebi malce pogolemi ama koga ke se zemat vo predvid troskovite katastrofa. Bogami ne moze da gi razberam. Mazohisti.
![]()
Ако работиш пола декар земја, работиш 60 посто помалку него у ДМ, да.Во земјоделието имаш барем 60% помалку работни часа отколку во Дрексел Мајер тоа е една работа, втора работа никој од Дрексел Мајер не купил стан или изградил куќа за една година работа, а од земјоделието секој со најмалку 20 декари лозје го има тоа направено и тоа во Југославија кога имаше пазар.
Се слагам со ова. Кога веќе сме уставно социјална држава, фер е некој друг да обезбеди пазар, а не го обезбедува. Ама па знам за луѓе по струмичките села шо заработуваат по 40-50 илјади евра секоја година од земјоделие. Шо значи, сепак има пари. Ама работат многу.Сега никој не се интересира да обезбеди пазар за земјоделските производи, затоа што ќе нема робови за странските инвеститори и нема кој да се замара со политика, што е посакувано од тие што се на власт или претендираат да бидат власт.
Уште немаш аргумент.Не би знаел од каде да почнам,сериозно ти зборам да почнам да пишувам ќе биде како да му укажувам на трето одделенец на глупостите што ги напишал во семинарската што ја спремал за на пмф.
Ете дотаму е срање сето погоре напишано.
Доволно.Edno prasanje imam. Te čitam vaka pa me interesira samo kolku raboten staž imaš?
Зошто ЦИА е продавање слама? Да не сакаш да излезат на прес и да кажат дека тие ја растуриле. Ако останеше Југославија на Балканот, ке се споеше со Русија, и тогаш Америка немаше да ја има шансата да се приближи до границите на Русија....план кој ке трае со децени нормално полека, ама сигурно, што така и се случи.....Од друга страна Југославија е со неврзаните, што ке ја направеше Русија со сојузот многу помоќна од Америка......Логичен чекор што треба да го направи Америка е да ја растури Југославија, што и г направи...кој е твојот аргумент дека ЦИА е продавање слама?Ако работиш пола декар земја, работиш 60 посто помалку него у ДМ, да.
Знаеш колку се 20 декари земја? Можеш да ги замислиш?
Еве моите работеле у време на Југославија 20 декари земја, рано градинарство и тутун, и за 15 години одвај собрале за куќа, кои ги потрошиле за боледувањето на дедо од камен на бубрег, кое го влечкалe цели 8 години. Да ти ебам социјалното здравство.
Се слагам со ова. Кога веќе сме уставно социјална држава, фер е некој друг да обезбеди пазар, а не го обезбедува. Ама па знам за луѓе по струмичките села шо заработуваат по 40-50 илјади евра секоја година од земјоделие. Шо значи, сепак има пари. Ама работат многу.
Уште немаш аргумент.
Доволно.
П.С. Зошто се распадна Југославија ако толку добра држава беше? И немојте со муабетот оти е до ЦИА, пошто тоа е продавање слама.
П.П.С. Да му објасниш некому дека социјализмот не функционира, е исто како на јеховин сведок да му објасниш дека Библијата ич не е точна. Пошто социјализмот е тоа, религија.
Тоа дека Југославија, како и сите социјалистички држави се распаднаа ради лоша економија и ништо друго.Зошто ЦИА е продавање слама? Да не сакаш да излезат на прес и да кажат дека тие ја растуриле. Ако останеше Југославија на Балканот, ке се споеше со Русија, и тогаш Америка немаше да ја има шансата да се приближи до границите на Русија....план кој ке трае со децени нормално полека, ама сигурно, што така и се случи.....Од друга страна Југославија е со неврзаните, што ке ја направеше Русија со сојузот многу помоќна од Америка......Логичен чекор што треба да го направи Америка е да ја растури Југославија, што и г направи...кој е твојот аргумент дека ЦИА е продавање слама?
Да но како и да е, и во Кавадарци и во Скопје, ке се утепаш од работа, и не можеш со години да заработиш ниту за кола, да не зборувам за стан, чувај боже. Затоа е вреди ризикот некоја година во странство да поминиш со фамилијата и да створиш некоја сума во банка.Jas pak ne mozam da gi razberam Kavadarcani i tie od okolinata so kukaat i rabotat vo dreksl. Doma se so kakva takva plata i ne im cini, a navalile vo Skopje za da plakjaat debeli kirii ziveat kako kucinja platite se mozebi malce pogolemi ama koga ke se zemat vo predvid troskovite katastrofa. Bogami ne moze da gi razberam. Mazohisti.
![]()
Се слагам.Да но како и да е, и во Кавадарци и во Скопје, ке се утепаш од работа, и не можеш со години да заработиш ниту за кола, да не зборувам за стан, чувај боже. Затоа е вреди ризикот некоја година во странство да поминиш со фамилијата и да створиш некоја сума во банка.