Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Еве како би требало да работат работниците според европски стандард

1)Платена хранарина
2)Врема за одмор од половина час
3)8 работни саати ефективни кои влегуваат во плата
4)Систем на најава и одјава и регистрирање на работни саати
5)Сабота и недела одмор или работа во сабота максумум 4 работни саати
6)Редовна плата за секоја закаснета исплата повеќе од 2 месеци да се плаќа затезна камата или додели бенефиција

Предложете нешто вие
Нема што да се предложи, се ова е пишано во законот,горе-долу

Последно уредено:
Недоразбирање е во прашање. Скоро сите мислеа дека покрај празнично, работа во смена и ваучер, ќе се обезбеди плус дополнителни 2200 денари. Всушност тие 2200 денари се 3-те работи (дневница, смена и празнично) плус ваучерот. Вкупно следуваа 3700 денари, а ако се додадат уште 2200 на овие (како што мислеа повеќето работници) тоа се 5900 што нема никаква логика за два дена да добиеш 100 евра а платата е минимална - 8800 денари.

Не е недоразбирање немам лист да ти покажам се е црно на бело ставено колку што и како ќе се добие. Па затоа и се дигнаа народов не е малце и не се случувале многу глупости како што ми кажуваа колегите пошто ја сум на боледување. Инаку требаше да се земе 2200 денари дневница значи од 1100 денари за ден празнична плата и плус 1500 денари ваучер се тоа има црно на бело. Значи се на се фалат уште 1500 денари од кои само 700 се исплатени за празничниот бонус.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=14135

И ете лугето добија откази од шефовите, ма*ицата нивна скапана, ги оставија и без леб колку што можеа да купат со тие 8000 денари. Ова ти е буквално начин да се заплашат останатите што работат таму, да знаат што ке ги снајде ако не ја држат устата затворена.....иако гомнарите се во ситуација да треба да вработуваат луге, од инает да ги заплашат другите ги испадија лугето од работа........... е така е драги наши кога немаме синдикат, кога се е политизирано и корумпирано....да ти е срам да кажеш дека си државјанин на една ваква мочана држава која ја водат криминалци.

Откази, ами како!!!
Како бе не ѝм било срам да протестираат, 9.000 денари плата имаа па уште барале и повеќе.
Се знае за македонскиот роб што треба: леб, вода и камшик.

Господ да ни го поживее Пастирот наш кој милиони евра потроши за да се прошета по светот и да ни ги донесе Дрискалмалер, да ни се множат сличните концентрациони логори ширум државава, а нашите фирми да се казнуваат што повеќе за да се ликвидираат. Само странски инвестиции ќе не оправат.

Еве сега отпуштените нека аплицираат на конкурсот за кредити за самовработување, даваат 3.000 евра, од кои 80% мора да вратат во првата годината. Нека инвестираат во садење марихуана и само така ќе вратат 2.400 евра за 12 месеци.

Аир да не види од животот ни еден од Илинденска број 2!!!

znaci taka e kako i sto slusnav
deka tie sto protestirale del od niv bile izbrkani
ete toa e najdobrata fabrika vo mkd

Сведоштво на избркан работник од Дрекслмаер: Странска инвестиција со 7, 8 или 9 илјади денари плата не е странска инвестиција!

Поради штрајкот на работниците во „Дрекслмаер“ во Кавадарци,поради несиплатени, а ветени празнични дневници, околу шеесет луѓе останале без работа. Еден од нив е Дејан од Велес, кој за порталот Дума решил јавно да проговори за проблемот со кој се соочил.
Започнал да работи во фабриката пред три месеци и неговиот договор за работа завршил на 13 мај годинава. Иако добивал ветување од извесен шеф Владо од Скопје дека ќе му биде продолжен, тоа не се случило. Тој на крај од работното време во втора смена, бил повикан во одделот за човечки ресурси, каде му ја соопштиле веста дека треба да потпише отказно решение.

dejan%20drek.jpg

„Вечерта кај 21 часот бев повикан од мојата претпоставена, да се качам во човечки ресурси горе. Отидов таму и ми рекоа дека многу им е жал, бидејќи морале да ме известат дека сум отпуштене од работа. Ми го дадоа отказното решение, да се потпишам ме тераа. Им реков дека не се потпишувам додека не ми образложат зошто сум избркан од работа. Ми рекоа поради штрајк во фабриката и затоа ќе си одиш од работната позиција. Јас отпочеток не го потпишав отказот. Побарав прво да го прочитам, за да знам што потпишувам. Откако го прочитав го потпишав. Ми викнаа потоа обезбедување. Од почетокот на штрајкот некаде околу 60 луѓе се избркани од Дрекслмаер, странската инвестиција на господинот Никола Груевски. Јас сум член во ВМРО-ДПМНЕ од 1994 година, активен до ден денеска. Странска инвестиција со 7, 8 или 9 илјади денари плата не е странска инвестиција. Нека види Груевски како не бркаат од работа за штрајк, преку кој си ги бараам нашите права“ вели Дејан и објаснува дека по отказот бил вратен дома во Велес со такси. Таков потег направиле од фабриката, како што вели, за да не се качи со колегите во автобус и да не направел револт и кај другите.
Тврди дека не е меѓу првите кои штрајкувале, бидејќи штрајкот во фабриката започнал во понеделникот од третата смена, потоа штрјкувале и врботените од прва, а тој бил на работа втора смена.
„Не се исплатени тие пари за Велигден што работевме. Имавме документ потпишан од овластен менаџер дека за работењето на Велигден ќе добиеме 2.200 денари плус 1.500 денари вредносен ваучер. Тие 2.200 денари некој од фабриката си ги стави во џеб. Јас имав 17 работни дена, а земав плата 9.900 денари, од кои 3.400 ми се запрени на извршител. 6.000 земав пари во банката. Дрекслмаер два месеца ми запира пари поради судска забрана. Дркеслмаер нема ни скршен денар пуштено на сметката на извршителот. Поради тоа ќе поднесам и тужба а на суд да ми објаснат зошто ми ги запираат парите два месеца од платата, а ги немаат уплатено на сметката на извршителот“, објаснува Дејан.
resenie%20drek.jpg

Тој тврди дека не е избркан од работа поради штрајкот, туку поради тоа што прашал зошто на извршителот не му се дадени парите од претходните два месеца.
Според него, работниците имале сериозни притисоци од претпоставените.
„Притисок имаш од секоја страна. На кој му се работи нека работи. Тоа ни го викаа. Ти иде пред тебе шефот и ти вика, ако не ти свиѓа напушти го работното место. Те третираат како животно. Се работи на големо, а и се краде на големо. Цел месец да работиш со саботи и недели нема да земеш повеќе од 14 илјади денари. Имаме превоз и храна. Тоа никој не го одрекува, ама притисоците и работата која се работи не е фер од нивна страна. На иста работна позиција, исто одработени часови еден зема 9.000 денари а другиот 12.000 денари . Менаџерот ни рече дека тоа не требало да не засега“ рече Дејан и се пожали дека сите проблеми во фабриката доаѓале од претпоставените кои биле од Македонија. Додека таму биле присутни Германците се течело „како мед и млеко“. Според него менаџерите од Германија не знаеле што навистина се случувало во фабриката.
Апелираше до своите довчерашни колеги да бидат храбри и да проговорат со притисоците и проблемите со кои се соочуваат. Очекува подршка од синдикатот, а најави и судска разрешница на проблемот со кој се соочил од својот работодавец.

Јас сум член во ВМРО-ДПМНЕ од 1994 година, активен до ден денеска.
Еве сега Грујошеску ќе го земе у кабинет кај него, под услов да е без школо. Ако има факултет, пак ќе треба да бара работа за 9 иљади :(

10307239_10201821138793145_3640122755926415333_n.jpg 10389668_10201821138073127_4282536042538088942_n.jpg Еве ви црно на бело колку што како .

Не е недоразбирање немам лист да ти покажам се е црно на бело ставено колку што и како ќе се добие. Па затоа и се дигнаа народов не е малце и не се случувале многу глупости како што ми кажуваа колегите пошто ја сум на боледување. Инаку требаше да се земе 2200 денари дневница значи од 1100 денари за ден празнична плата и плус 1500 денари ваучер се тоа има црно на бело. Значи се на се фалат уште 1500 денари од кои само 700 се исплатени за празничниот бонус.
Значи е напишано како што треба... 2212 за двата дена нето плус ваучерот 1500.
Еве ти груба пресметка набрзо пресметана:
13188 бруто ти е 8880 нето
месец април има 22 работни дена па од таму
13188 / 22 = 599 бруто => 400 денара нето дневница 2-та дена Х 400 денара = 800 нето
1798 бруто работа на празник за 16 часа = 1254 нето за 2-та дена;
и работа трета смена за едниот ден излегува околу 150 денара нето плус од дневницата (400 ден);
Собери ги сите овие болдираните и ете ти ги 2200.
Доколку во пресметката којашто веројатно ти е дадена ги немаш овие цифри (1798 работа на празник) тогаш има грешка, во спротивно луѓето се во заблуда. Причина - грешка пренесено од тим лидер, формен, шеф на смена.... или пак грешка внесено од страна на HR.

Има грешки секаде, но првичниот проблем е тоа што грешка е разбрано од повеќето работници и се чувствуваат изиграни, а не се, се гледа баш убаво од тоа што го објави цитираниот член.

Брат незнам слеп ли си или се правиш слеп пише бруто па нето значи 1100 денари од ден а не како они што кажаа дека плус 700 денари на ваучерот од 1500 денари сигурно си некој од поглавните па изиграваш слеп пред доказ :)
Ете ти пише бруто 3263 денари за двата дена а нето 2212 денари за двата дена незнам кој како сака нека го разбере ете ти со твојта математика сите ги поби.Значи не се 1500 денари туку ни фалат околу 500 или 600 денари. А да ќе заборавев напрај ми пресметка како е воа можно едниот од колегите иде 1 ден повеќе од другиот и добива само 200 денари за таа ден повеќе ете и за воа математика удри му како испаѓа 200 денари дневницата.
И друга работа е што секако ќе ни беа платени велигденските празници затоа што со закон ни се слободни денови а они треба да ги платат исто така и за 1 мај тиа што не бевме треба да ни биде платен денот.

Последно уредено:
Вработените кои добиле отказ од Дрекселмајер, можат да ја соопштат ситуацијата директно на Human Resources во Германија. Еве го линкот:

http://www.draexlmaier.com/en/contact.html

Изберетe примач Human Resources, и нормално на англиски или пожелно ако може некој да ви го состави напишаното на германски....опишете ја детално ситуацијата. Дополнително, испратете ја случката и на германските медиуми, тие не се како македонските печатени и тв медиуми верувајте. Нема да ви треба многу време, копи пејст на истиот текст....најдете и други медиуми.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_newspapers_in_Germany

http://www.ard.de/home/ard/Kontaktformular_ARD_de/88780/index.html

http://www.spiegel.de/extra/a-961705.html

wir@sueddeutsche.de

redaktion@tagesschau.de

Запалете им го газот на вашите педерски шефови.

neznam kolku moze da pomogne ova
bidejci tie mozat da ti odgovorat imame nie pretpostaveni tamu i obratete se do niv

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom