Домашно виски?

  • Креатор на темата Креатор на темата MrRossi1997
  • Време на започнување Време на започнување
Пак ќе биде муншајн. :)
Се знае виски што е, дестилат од ферментиран слад.
Да точно за скапо виски тоа е формулата, но за домашно и ефтино е дестилат од шеќер со арома на виски. Американците ова го локаат како ние ракијата иако кај нив не е дозволено дестилирање.
 
Името виски, може да го има само дестилат од ферментиран слад од житарки.
Еве и за ОП накратко:
http://www.whiskyforeveryone.com/whisky_basics/how_is_whisky_made.html

Да точно за скапо виски тоа е формулата, но за домашно и ефтино е дестилат од шеќер со арома на виски. Американците ова го локаат како ние ракијата иако кај нив не е дозволено дестилирање.
Е сега дека се и сешто се прави, и се продава... тоа е друга работа. Само извесно е дека малку не си на чисто со работава, и на други теми приметив. Не те заебавам, гледај вака: не се дестилира шеќерот туку ферментот од тој шеќер. И технички тоа би му дошло нешто како (бел) рум, најчесто многу лош пијалок (посебно во домашна изведба).
Ако некој веќе има опрема за дестилација, не гледам зошто би се заебавал со такви отрови. Боље ракии од се и сешто да си дестилираш. Зошто трошоци за шеќер, па квасци, па додатни нутриенти за квасците (не можат да преживеат само на бел шеќер)...

Кај нас барем има евтино овошје, ем поевтино ем многу поздрав и повкусен алкохолен дестилат добиваш. Грозје, сливи, јаболки, кајсии... ако е благо, можеш да направиш ракија од него. ;)
 
Името виски, може да го има само дестилат од ферментиран слад од житарки.
Еве и за ОП накратко:
http://www.whiskyforeveryone.com/whisky_basics/how_is_whisky_made.html


Е сега дека се и сешто се прави, и се продава... тоа е друга работа. Само извесно е дека малку не си на чисто со работава, и на други теми приметив. Не те заебавам, гледај вака: не се дестилира шеќерот туку ферментот од тој шеќер. И технички тоа би му дошло нешто како (бел) рум, најчесто многу лош пијалок (посебно во домашна изведба).
Ако некој веќе има опрема за дестилација, не гледам зошто би се заебавал со такви отрови. Боље ракии од се и сешто да си дестилираш. Зошто трошоци за шеќер, па квасци, па додатни нутриенти за квасците (не можат да преживеат само на бел шеќер)...

Кај нас барем има евтино овошје, ем поевтино ем многу поздрав и повкусен алкохолен дестилат добиваш. Грозје, сливи, јаболки, кајсии... ако е благо, можеш да направиш ракија од него. ;)
Што да ти кажам, договори се со човекот и оди направи му домашно виски. Друг муабет не останува. ;)
 
Што да ти кажам, договори се со човекот и оди направи му домашно виски. Друг муабет не останува. ;)

Aбе мене и така ми е во план, а опрема за дестилација веќе имам.
Така да еве понуда до ОП: најди 30тина кила слад (најблиску што знам има во Србија), и една тура ќе направиме заедно, и ќе има нагласен едукативен аспект.

Вискито после го делиме а со пар флаши ќе ги поканиме на дегустација колегите форумџии... ;)
 
Aбе мене и така ми е во план, а опрема за дестилација веќе имам.
Така да еве понуда до ОП: најди 30тина кила слад (најблиску што знам има во Србија), и една тура ќе направиме заедно, и ќе има нагласен едукативен аспект.

Вискито после го делиме а со пар флаши ќе ги поканиме на дегустација колегите форумџии... ;)
Слад имаш во виталија за поголема количина и рефус непакуван во тегли ќе го дадат. Само што веќе времето ќе затоплува и нема да биде добра ферментацијата.
 
Се сеќавам, правевме еднаш муабет.
Економски не ми одговара, ги имам и прашано за цена на големо и не работат така. Поевтино ми е да запалам колата и од Белград да товарам неколку вреќи (што исто не ми одговара, од економски аспект). :)

Мора да најдам локален и доволно евтин извор на репроматеријали за целата работа да ми одговара. Што значи дека мора да си го правам сам својот слад. Или да се смилува некој да отвори beer shop во Скопје.
 
Се сеќавам, правевме еднаш муабет.
Економски не ми одговара, ги имам и прашано за цена на големо и не работат така. Поевтино ми е да запалам колата и од Белград да товарам неколку вреќи (што исто не ми одговара, од економски аспект). :)

Мора да најдам локален и доволно евтин извор на репроматеријали за целата работа да ми одговара. Што значи дека мора да си го правам сам својот слад. Или да се смилува некој да отвори beer shop во Скопје.
Гледаш дека алтернатива е Шеќер или подобро декстроза?
 
Бачка, шеќер е алтернатива само ако не планирам да го пијам тоа. ;)

Ниту ќе се исплати, ти реков боље од разни овоштија да се вари ракија. И поевтино е, и подобро за пиење, и поздраво.
 
Се сеќавам, правевме еднаш муабет.
Економски не ми одговара, ги имам и прашано за цена на големо и не работат така. Поевтино ми е да запалам колата и од Белград да товарам неколку вреќи (што исто не ми одговара, од економски аспект). :)

Мора да најдам локален и доволно евтин извор на репроматеријали за целата работа да ми одговара. Што значи дека мора да си го правам сам својот слад. Или да се смилува некој да отвори beer shop во Скопје.
од октомври/ноември ќе има и овде слад и екстракт од слад хмељ квасци и разноразни дрангулаици за подготовка на домашно пиво и виски.
 
^^
Браво, редно време беше!
Со среќа, нека тргне работата... па да отвориме и подфорум за правење пиво/виски/бурбон... :)
 
Вака момци ако сте заинтересирани за домасно пиво имам комплети од неколку различни типови на ПИВО за сами да си напраите дома!!! има упатство со нив квасец и све друго е во конзервата.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom