Должностите на жената Муслиманка

• Креатор на темата Креатор на темата Foxy`BuTTerFLY
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Да, а тоа е забрането во куранот бидејќи куранот направил "плодна почва" за христијанката да може да си ја продолжи својата религија и по бракот со муслиман. Значи, тој ако е вистински муслиман, нема да и пречи во нејзината религија.
Библијата слабо стои на тоа поле па затоа е забрането спротивното. На крај ќе се сведе до добрата волја (ако воопшто ја има) од христијанинот за муслиманката да си остане муслиманка и во брак.
Демантирајте ме, и потврдете го вашиот став, со цитати од библијата ор уатевер кои се однесуваат на брак помеѓу двајца верници на различни вери.
Вашата потрага по таква работа е осудена на пропаст, да ви кажам од сега :)

А зошто не? Не те сваќам.
предпоставувам мене ми се обрати
епа тооолку сте упорни дека жените муслиманки ги имаат сите права,дека ги почитувате,не ги приморувате на ништо...
бла
бла
бла
зошто тогаш не ми е јасно жената нема право на избор на маж(од која вера/националност или не знам таму што е)...а мажот може да си земе каква жена сака...и тоа може 4 да земе не е проблем.....
зашто жената ја ставате на второ место?
зашто мажот е прв?
жената е таа која раѓа деца
ги одгледува и пак е потчинета.....
е алал да ви е не ги пуштате жените да работат(што според мене е понижување зашто испаѓа дека жените се неспособни)

они мораат да носат марами за ВИЕ мажите да не ги силувате?
а на пример да се контролирате?????

не знам што се правите наудрени кога сите сме запознаени со случајот жена во муслиманството и почитта спрема неа

Види, нема да правам никакви пребарувања, иако знам за случај кога Турчинка - Муслиманка е омажена со Католик. Не во Македонија, но сепак, зборуваме генерално.
Значи, директно прашање. Не знам дали имаш сестра, но доколку имаш/би имал - дали би дозволил да се омажи со Христијанин (кој го познаваш и знаеш дека е многу во ред човек) доколку тој вети дека нема да попречува да си биде таа религиозна и понатаму??

Ти одговорив еден пост погоре зошто и како, откако ми објасни анастазија што сакаш да кажеш.

Значи, директно прашање. Не знам дали имаш сестра, но доколку имаш/би имал - дали би дозволил да се омажи со Христијанин (кој го познаваш и знаеш дека е многу во ред човек) доколку тој вети дека нема да попречува да си биде таа религиозна и понатаму??

Имам и не би и дозволил никогаш.
Бидејќи
куранот направил "плодна почва" за христијанката да може да си ја продолжи својата религија и по бракот со муслиман. Значи, тој ако е вистински муслиман, нема да и пречи во нејзината религија.
Библијата слабо стои на тоа поле па затоа е забрането спротивното. На крај ќе се сведе до добрата волја (ако воопшто ја има) од христијанинот за муслиманката да си остане муслиманка и во брак.

pric albanec si...?
se mie jasno!
i pak ke kazam NE MORA! a ti karaj se sam so sebe do utre!!!:pred:

Не можеш да бидеш женско и муслиманка без превез и мантил. И двете работи не можеш да ги имаш. Муслиманка без превез? Муслиман со ракиичка и прасе на маса? Не одат тие работи. Остај ти како би сакал да било, реално гледано не е така и нема да биде никогаш.

Марамата е најпресудна. Не можеш да бидеш муслиман по убедување или по декларација. Само преку дела. Има правила во исламот, точно предодредени. Или ги почитуваш и си муслиман, или не ги почитуваш и не си муслиман. Ако воопшто знаеш нешто околу исламот, тогаш би требало да знаеш дека ти не можеш да направиш избор што ќе одбереш од исламот а што ќе одбиеш.
Нека ја замрази, ич гајле немам. На кој му треба впрочем таков "верник"?

Добро бе пријател ги читам постовиве и се чудам алооо каде живеееш во зимбабве се со пософистицирани свакања...
Прво настапуваш радикално и без пардон и сакаш некој тоа да го свати и да каже да така е незнам зашто ама многу си се зезнал....
Цело време збориме за тоа како жената е индивидуа од втор ред како муслиманската религија пропагира нешто радикално и неправилно хиреархиски подредено а ти го порекнуваш за да сега напишеш нешто сосема спротивно дај среди се па изјасни се .....

Види, нема да правам никакви пребарувања, иако знам за случај кога Турчинка - Муслиманка е омажена со Католик. Не во Македонија, но сепак, зборуваме генерално.

znaes zosto ne bi dozvolil???
SEMETO E HRISTIJANSKO ETE ZATOA!A KAJ NIV ZAMISLI KAKO KE SE OSEKAAT AKO IZGUBAT EDEN VERNIK HA?I TOA NA SMETKA NA HRISTIJANITE!se smeta utrobata no i SEMETO KOE VO SLUCAJOV-E HRISTIJANSKO!:toe:

Добро бе пријател ги читам постовиве и се чудам алооо каде живеееш во зимбабве се со пософистицирани свакања...
Прво настапуваш радикално и без пардон и сакаш некој тоа да го свати и да каже да така е незнам зашто ама многу си се зезнал....
Цело време збориме за тоа како жената е индивидуа од втор ред како муслиманската религија пропагира нешто радикално и неправилно хиреархиски подредено а ти го порекнуваш за да сега напишеш нешто сосема спротивно дај среди се па изјасни се .....
Извини на мојот радикализам и недостигот од пардон.
Не знам дали на темава, или на некоја слична ко оваа реков нешто у стилу: кога би се вратиле во времето кога се "објавени" куранот и библијата, би виделе и би сватиле дека куранот уште од пред скоро 1500 години и ги има дадено овие големи права на жената. Значи у три лепе пизде материне онаму пред 1500 години пишано е во куранот "жената смее и треба да работи, жената има право на сопственост, жената има право и обврска да учи..." а до пред 500 години вашите попови ги палеа вашите жени :)
Ова што го имаат денес христијанките не е бидејќи религијата им го дозволува, туку напротив, недостигот од религија. Или пак можеби новиве права им се дадени во некоја од апдејтираните верзии на библијата.

Пардон.
Поздрав.

магде, јас знам Муслиманки кои работат, не се забулени, се облекуваат најтоп на свет и се максимално еднакви во семејството. Не генерализирај

Принц, би и го одзел на сопствената сестра правото да биде среќна и вистински сакана, само за да си истраеш до крај на традицијата и верата? И што после? Што ако не се заљубува, ако одбива да сака друг? Ќе ја мажиш на сила? Ќе ја сотавиш засекогаш да е сама?

znaes zosto ne bi dozvolil???
SEMETO E HRISTIJANSKO ETE ZATOA!A KAJ NIV ZAMISLI KAKO KE SE OSEKAAT AKO IZGUBAT EDEN VERNIK HA?I TOA NA SMETKA NA HRISTIJANITE!se smeta utrobata no i SEMETO KOE VO SLUCAJOV-E HRISTIJANSKO!:toe:

ќе изгубат верник???
што зборуваш?
ако девојката се земе со христијанин не значи дека нејзе мажот ќе и забрани да му се покорува на алах...и децата што ќе бидат плод на тој брак можеби ќе бидат муслимани,може мајка им така ќе ги воспита....значи ДОБИВААТ верници

Принц, би и го одзел на сопствената сестра правото да биде среќна и вистински сакана, само за да си истраеш до крај на традицијата и верата? И што после? Што ако не се заљубува, ако одбива да сака друг? Ќе ја мажиш на сила? Ќе ја сотавиш засекогаш да е сама?
Не, јас немам никаква моќ да одземам нечија среќа.
Но, би и го кажал моето мислење. Она ако е муслиманка уште пред да помисли на такви "блудни мисли" ќе се спречи самата себе. Ако е вистинска муслиманка нема ни да се отвори таков топик на нашиот фамилијарен форум хостиран на сервер во енглеска.

магде, јас знам Муслиманки кои работат, не се забулени, се облекуваат најтоп на свет и се максимално еднакви во семејството. Не генерализирај

и јас знам такви жени ама тие се одфрлени од муслиманскиот свет и на нив се покажува со прст...

Ама сме контрадикторни:)
Убаво рече дека НЕМА ДА И ДОЗВОЛИШ! Нејсе, еве, ви се утнало во фамилјарната историја и испадне дека не е таква муслиманка за каква си ја сметал дотогаш.
И? Нема да и зборуваш? Ќе ја избришеш од семејството? Ако ја видиш по некоја година на улица со дете нема да ја поздравиш?

ќе изгубат верник???
што зборуваш?
ако девојката се земе со христијанин не значи дека нејзе мажот ќе и забрани да му се покорува на алах...и децата што ќе бидат плод на тој брак можеби ќе бидат муслимани,може мајка им така ќе ги воспита....значи ДОБИВААТ верници
Магде, сакав да ти речам не сери ама ај ќе се воздржам овој пат.
Зборуваме за РЕЛИГИЈА, што вика РЕЛИГИЈАТА а не Спасе од долно коњаре кој е во љубовна врска со Ајше од теарце. Тоа спаѓа во подфорумот Љубов и Секс, а и ако не се лажам, веќе има такви теми таму.
Значи, да останеме на тоа што вика религијата околу оваа проблематика.
Исламот: муслиман може да земе христијанка со тоа што нема да ја присилува на промена на верата, ќе ги почитува нејзините религиозни потреби, бла бла бла...
Христијанството: ништо.

Ама сме контрадикторни:)
Убаво рече дека НЕМА ДА И ДОЗВОЛИШ! Нејсе, еве, ви се утнало во фамилјарната историја и испадне дека не е таква муслиманка за каква си ја сметал дотогаш.
И? Нема да и зборуваш? Ќе ја избришеш од семејството? Ако ја видиш по некоја година на улица со дете нема да ја поздравиш?
Да, би ја избришал, не би и зборел, и сите тие работи.
Патем, немојте МЕНЕ да ми се прикажувате како "ма ние не сме такви". 3 врски, долги и убави, имам завршено бидејќи НЕЈЗИНИТЕ (христијани, македонци) не сакале ќерка им ДА СЕ ГЛЕДА со муслиман, албанец. Значи на нашиот фамилијарен форум не ни успеа да се отвори таа тема бидејќи нејзините и забранија да се гледа со мене, и се заканија ќе ја избркаат од дома, откако ќе ја скршат од ќотек, ако продолжи да се гледа со мене... Немојте мене.

Извини на мојот радикализам и недостигот од пардон.
Не знам дали на темава, или на некоја слична ко оваа реков нешто у стилу: кога би се вратиле во времето кога се "објавени" куранот и библијата, би виделе и би сватиле дека куранот уште од пред скоро 1500 години и ги има дадено овие големи права на жената. Значи у три лепе пизде материне онаму пред 1500 години пишано е во куранот "жената смее и треба да работи, жената има право на сопственост, жената има право и обврска да учи..." а до пред 500 години вашите попови ги палеа вашите жени :)
Ова што го имаат денес христијанките не е бидејќи религијата им го дозволува, туку напротив, недостигот од религија. Или пак можеби новиве права им се дадени во некоја од апдејтираните верзии на библијата.

Пардон.
Поздрав.

Кхм... ај пошо очигледно не разбираш да ти појаснам никој не рече ништо дали библијата проповеда вака и коранот така така да не пагаш во заблуди читај .... станува збор за контрадикторноста и настапувањето..
Правев муабет лично за твоите ставови и изнесени постови а каде тука не ти бев јасен слободно кажи...
И уште една работа ако под никот ти пишува модератор не значи дека си го фатил (во твојот случај алах) за топки па да се понашаш толку нико и навредливо во стилот не сери пизду матер итн итн ....

Пардон нели....
поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom