TpH_Bo_OkO
Трноризец
Ми се може бе, зошто да не? Зошто да возам Југо, кога можам да имам БМВ?Како прво навистина не ја гледам сатисфакцијата да купам плац на Месечината на кој никогаш нема да отидам. За што служи тој плац? Која е поентата да кажеш дека имаш плац на месечината додека некој нема услови да преживее?
Како може да не биде добра? Подобро е да има временски поставен камп во кој ќе има странски доброволци кои ќе си отидат моментот кога ќе секнат парите, или подобро е да отвориш медицинско училиште кој ќе прерасне во болница, која ќе биде таму трајно?Е па работава со медицинското училиште не ти е добра баш. Зашто кога си болен идеш на лекар, зашто не се научиш сам?
Шо да им помогне, да ја ораат ли земјата? Помошта се содржи од тоа што му даваш семе и му кажуваш како се одгледува, му подаруваш трактори, машини и комбајни. а тој ако сака утре леб да има, ќе го направи тоа.За да се посее жито исто потребно е од некаде да се почне. Некој мора да им помогне.
Ма јебеш ти аристократско дете, тоа е научено се на готово да има. Детето кое од земја заборавена од Господ, ќе си се запише во медицинското училиште, или земјоделското училиште кое претходно им го отвориле, и утре ќе стане доктор. ќе го лечи својот народ. Ете му ја шансата.Дете што ќе се роди во некоја земја заборавена и од Господ ги има истите шанси како и детето што се родило во аристократско семејство од Оксфорд?
Вакцини и инекции се два различни поими...Ама зошто јас да им ја вршам работата на СЗО? Парите од данокот кој го плаќам, веќе одат во СЗО. И не само мои пари, туку пари на сите светски милијардери и милионери, и сумата, со која располага СЗО, е многу поголема од онаа што јас лично би ја одвоил за таа намена.Во некои држави во Африка имаат разни болести, а немаат луѓето пари за инекции. Зашто од твоите 100 милијарди да не одвоиш една за да им помогнеш на луѓето, да имаат можност за бесплатна вакцинација?
А сите што као „донираат средства“ во Африка, да знаеш дека тоа го прават поради добриот ПиАр кој следи со него. Славни личности и политиканти.
Уф. Дали некој богаташ на мене ми го донирал компјутеров на кој што седам, или ми го направил покривот над глава, или пак секој ден ми носи јадење на маса? НЕ. Значи не е е лесно да се стигне до тоа.Лесно ни е горе доле на нас што се расправаме од компјутер, имаме кров над глава, јадење на маса и да пишуваме за борба за опстанок. Оди живеј еден месец во таква средина дали ќе го мислиш истото.
Или на на пример : Кога беше цунамито, голем дел од луѓето изгубија се што имаа, куќи, места на живеење, изгубија се. Значи по твоја логика требаше никој да не им обврне внимание на тие луѓе кои изгубиле се што имале и останале само со својот живот.
Едно е несреќа од елементарна непогода, друго е тоа за кое што јас зборувам. Човечки е да му се помогне на оној што го снашло несреќа. И тука нема што да спорам.