Џингис-хан - Александар 40-12

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Абе дете,не ми продавај муда за бубрези.Како прво набрзинка одговорив прееска,ај малце објаснување...Тоа шо го кажа -првпат го слушам.Кој е тој Дариј???
Му пишав и на Ченто во порака,и ако ме мрзи ама ај пак ке пишам.Баш заради тоа и што Дариј владеел со тиранија не го сакале луѓето.Вајда постојано ги држел под страв,им мавал даноци,и живееле сиромашно како мршници со 500 муви на човек и фала богу кога дошол александар, си дале надеж дека ке им даде подобри услови за живот а и да му се спротиставеле,ке се заебеле,оти во главно(по некоја логика) останале повекето жени,деца и старци.Рајата видела надеж во аце,а знаеме дека надежта последна умира -така.Дариј побегнал,оти Аце играл добри стратегии (браво за тоа нема што).Штикот се чувствувал инфериорен над Александар со толку многу војници и мислел ке го порази.Одамна имам читано книга за Аце од Плутарх,ама не ми текнува баш на се. Аце е прочуен по тоа што на млади години има освоено толкава територија(до Индија кај тоа Орките),паметен,стратег,и многу битно е да се напомене фактот што се вратил жив и без пораз..и умира млад.Е тоа е тоа што всушност највише го става на пиедестал.Како и да е,не е за потценување тоа што го постигнал-посебно фактот што многу напори вложувал во библиотеките и ширење на писменост.
Значи нормално е да се изгради споменик,ама да не биде како Колос од Родос јбг.Значи дечково што ја отвори темава,да не се нервира што на Џингис Кан му направиле споменик поголем од нашиот :smir:

Со 5ка оти???
Словен-е човек од Словенија ако не се лажам.Да не мислиш за Славјан?

Како прво не сум дете и немој да навредуваш!!!

Како второ сега целосно ја смени реториката и го повтори сето она што јас го кажав со други зборови....

Еве прочитај за Дариј трети

И како трето пак на мојов излезе! Нели :helou:

Back
На врв Bottom