Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Употребата на сода бикарбона не оневозможува размножување на вируси, а тие теории за алкалност и киселост во тема бајки да се раскажуваат, не овде. :X3:
Многу просто- транспортот во клетката(кон клетката) се остварува во алкална средина, отпадните(од клетката) продукти во кисела. Немалку се истражувањата во оваа насока, неможеш така лесно да ги отфрлиш. И не биди толку кисел:гик:

Само да расчистиме нешто, па после нека не бришат.
Водата на 37 степени Целзиусови има pH 6,8.
pH на крвта (на 37 степени) е помеѓу 7,35 и 7,45.
Ова ја прави водата релативно кисела во однос со крвта.Кога конзумираме вода, истата се абсорбира и транспортира во одредени делови од телото, вклучувајќи ја и крвта.
Дали ова значи дека коа пијам вода јас се трујам?

Уште поважно, иам навика да си правам свежи,цедени сокови. Најчесто портокал, некогаш знам да измиксам јаболко/грозје/боровинка/брусница. pH вредноста на сокот на овие овошки е помеѓу 2,5 и 4.
Конзумирам помеѓу пола и едно литро сок дневно.

Дали ќе умрам во скоро време?На пример до нова година, пошто бајаги време си терам вака.

Само да расчистиме нешто, па после нека не бришат.
Водата на 37 степени Целзиусови има pH 6,8.
pH на крвта (на 37 степени) е помеѓу 7,35 и 7,45.
Ова ја прави водата релативно кисела во однос со крвта.Кога конзумираме вода, истата се абсорбира и транспортира во одредени делови од телото, вклучувајќи ја и крвта.
Дали ова значи дека коа пијам вода јас се трујам?

Уште поважно, иам навика да си правам свежи,цедени сокови. Најчесто портокал, некогаш знам да измиксам јаболко/грозје/боровинка/брусница. pH вредноста на сокот на овие овошки е помеѓу 2,5 и 4.
Конзумирам помеѓу пола и едно литро сок дневно.

Дали ќе умрам во скоро време?На пример до нова година, пошто бајаги време си терам вака.
Лимонот иако кисел се алкализира, како и останатите плодови.
За умирачка, глеј прво да се разбудиш, зошто ич арно не ја тераш.

Лимонот иако кисел се алкализира, како и останатите плодови.
За умирачка, глеј прво да се разбудиш, зошто ич арно не ја тераш.
Како се алкализира? Дај подобјасни ми го процесот.
А водата? Бајаги вода внесувам. И она се алкализира?

Како се алкализира? Дај подобјасни ми го процесот.
А водата? Бајаги вода внесувам. И она се алкализира?
Лимонот и сите кисели плодови се разградуваат во стомакот и создаваат алкална реакција, бидејќи органските киселини кои влегуваат во составот киселото овошје, се дисоциират не како киселини, а како основи,отедлвајќи хидроксилна ОН-група со негативен полнеж, односно група - носител на електрони.
А вода нормално е неутрална или леко алкална.

Лимонот и сите кисели плодови се разградуваат во стомакот и создаваат алкална реакција, бидејќи органските киселини кои влегуваат во составот киселото овошје, се дисоциират не како киселини, а како основи,отедлвајќи хидроксилна ОН-група со негативен полнеж, односно група - носител на електрони.
А вода нормално е неутрална или леко алкална.

Биди фин и образложи го процесот детално.Биди попрецизен, вака ова ништо не кажува.

Инаку водата на 37 степени Целзиусови во однос на крвта е благо кисела. (6,8 pH на водата наспроти 7,35 pH на крвта)

Веќе втор ден откако ќе станам од спиење, нагло станувам од кревет и само што ќе станам по некоја секунда ми се стемнува пред очи и неколку секунди не можам ништо да гледам пред мене. Дали треба да посетам доктор или е од наглото станување од кревет или премореност?

Веќе втор ден откако ќе станам од спиење, нагло станувам од кревет и само што ќе станам по некоја секунда ми се стемнува пред очи и неколку секунди не можам ништо да гледам пред мене. Дали треба да посетам доктор или е од наглото станување од кревет или премореност?
Штом станувањето е нагло, тогаш нормално е, бидејќи кога човек е легнат крвта полесно стигнува до мозокот- на едно е ниво со срцето, кога човек се исправа под влијание на гравитацијта крвта се разпределува надолу и до мозокот стигнува помалку крв- вртоглавица, се додека не се активираат компензаторните механизми на организмот- вазоконстрикција, повишување на притисокот.
Доколку вртоглавицата е постојано кога си исправен а исчезнува кога си легнат тогаш може да се работи за т.н ортостатична хипотензија.[DOUBLEPOST=1419096031][/DOUBLEPOST]
Биди фин и образложи го процесот детално.Биди попрецизен, вака ова ништо не кажува.

Инаку водата на 37 степени Целзиусови во однос на крвта е благо кисела. (6,8 pH на водата наспроти 7,35 pH на крвта)
Има доволно инфо на нет разбарај се ако навистина те интересира, го знам како факт, а формули да пишувам:oops:

Има доволно инфо на нет разбарај се ако навистина те интересира, го знам како факт, а формули да пишувам:oops:

Said every секташ everytime.

Кои се страните на нет и кои се доказите. А да, страни со актуелности за цеца на кои има и еден дел здравје, онака лабаво :)

Said every секташ everytime.

Кои се страните на нет и кои се доказите. А да, страни со актуелности за цеца на кои има и еден дел здравје, онака лабаво :)
Тоа што го кажа Изгрев е точно, од лимонот а подоцна од цитратот после разградување у црн дроб се добива базност.

Тоа што го кажа Изгрев е точно, од лимонот а подоцна од цитратот после разградување у црн дроб се добива базност.
Така. И каде се мери таа базалност?Која телесна течност се користи?

@Kadaif каква улога игра тоа во справувањето на организмот со вируси? Бидејќи дискусијата впрочем од таму и почна, беше напишано дека требало да се пие сода растворена во вода за организмот да стане „алкален“ што спречувало да се размножуваат вирусите.

@Kadaif каква улога игра тоа во справувањето на организмот со вируси? Бидејќи дискусијата впрочем од таму и почна, беше напишано дека требало да се пие сода растворена во вода за организмот да стане „алкален“ што спречувало да се размножуваат вирусите.
Теоријата не ми е логична.[DOUBLEPOST=1419117492][/DOUBLEPOST]
Така. И каде се мери таа базалност?Која телесна течност се користи?
Урина

Последно уредено:
Теоријата не ми е логична.[DOUBLEPOST=1419117492][/DOUBLEPOST]
Урина
Не ми е ни мене, но еве ја пак. :LOL:
Edna lazicka soda bikarbona rastvori ja vo casa voda.Nekolku pati na den.Sodata alkalizira,a vo alkalen organizam virusot ne moze da zivee.
Така ни тврди членката, па навистина не ми е јасно од каде произлегуваат тие теории за поврзаноста на „алкален организам“ и било која болест, темата на која Изгрев се надоврза.

Си го штипнав прстот на врата,ноктот не ми е помодрен ниту прстот,само прстот ми е малце отечен и имам на прстот како црно нешто незнам како да го објаснам дали крвта е собрана внатре незнам.... па да ми кажете што може да ми помогне во овој случај?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom