Девизни сметки, помош...

• Креатор на темата Креатор на темата FallenHypaspist
  • Време на започнување Време на започнување
F

FallenHypaspist

Гостин
Здраво дечки ми треба мала помош за тоа како одат процедури за отварање и користење на девизни сметки.

Летово одам за САД па ќе ми треба трансакциона сметка за да префрлам пари и од таму, та и од тука на кај нас.

Ваљда зборувам за правата ствар, оти немам појма како оди тоа, од банка на банка, држава..држава и тд...

Фала ви однапред.:smir::smir:

Ништо страшно де, оди до комерцијална бар јас таму имам извадено иначе можеш во секоја банка девизна сметка да си отвориш, ако одиш во комерцијална што е на кеј на вардар дирекно качи се по скалите на втор спрат и одма десно на тие шалтерите побарај да отвориш девизна сметка, ке ти дадат бројчиња едно друго(поточно број на сметка и SWIFT) и со нив ке си праќаш од америка: долари/евра/фунти... тука кај нас

Ништо страшно де, оди до комерцијална бар јас таму имам извадено иначе можеш во секоја банка девизна сметка да си отвориш, ако одиш во комерцијална што е на кеј на вардар дирекно качи се по скалите на втор спрат и одма десно на тие шалтерите побарај да отвориш девизна сметка, ке ти дадат бројчиња едно друго(поточно број на сметка и SWIFT) и со нив ке си праќаш од америка: долари/евра/фунти... тука кај нас

Значи ми даваат картица, ваљда што може и на банкомат и можам да праќам од таму, а и да ми праќаат од тука ако треба :nesum: ?

Здраво дечки ми треба мала помош за тоа како одат процедури за отварање и користење на девизни сметки.

Летово одам за САД па ќе ми треба трансакциона сметка за да префрлам пари и од таму, та и од тука на кај нас.

Ваљда зборувам за правата ствар, оти немам појма како оди тоа, од банка на банка, држава..држава и тд...

Фала ви однапред.:smir::smir:
А што те кошта да отидеш до банка и да се распрашаш?
Пред 2 минути се вратив од НЛБ, си отворив трансакциона за 10 минути, и си добив обрасци за отварање жиро сметка и ги дознав работите што ми се потребни.
Значи, отиди во било која експозитура од било која банка(освен ако веќе немаш) и има услужливи тетки кои секако ќе ти помогнат.

А што те кошта да отидеш до банка и да се распрашаш?
Пред 2 минути се вратив од НЛБ, си отворив трансакциона за 10 минути, и си добив обрасци за отварање жиро сметка и ги дознав работите што ми се потребни.
Значи, отиди во било која експозитура од било која банка(освен ако веќе немаш) и има услужливи тетки кои секако ќе ти помогнат.

Абре чисто сакав да прашам некој што веќе имал извадено, заш имам имано искуство со мн тапа банкари... и ме имаат враќано од граница до најблискиот град, за да го направам тоа како што треба...

Те прашувам дали некој направил такво нешто

Абре чисто сакав да прашам некој што веќе имал извадено, заш имам имано искуство со мн тапа банкари... и ме имаат враќано од граница до најблискиот град, за да го направам тоа како што треба...

Е баш заради ова ти викам да идеш кај „банкарите“. Никој од тука не може со сигурност да ти каже на какви проблеми можеш да наидеш, затоа, трк до најблиската банка, јас не верувам на форумџии за вакви работи како што и верувам на таа на шалтер. Ти викам, за 10 минути извадив трансакциона, и тоа пред се поради долгите формалности за кои имам разбирање. Се останато беше љубезно од нивна страна, ми одговорија на сите прашања и двоумења.

Твое е :)

Абе нема никакви проблеми ни да имаш ни ништо, оди и кажи им дека сакаш да отвориш девизна сметка, ќе бегаш во странство и затоа ти е потребна, за картица ти даваат една со бројче за да праќаш пари или да зимаш со неа не можеш да вадиш од банкомат, за од банкомат бар мене ми понудија да извадам обична виза картица со трансакциона сметка и од девизна да ги префрлам на трансакциона па со картица да ги вадам, имаш и други можности зависи како ти треба тебе

Си ја земаш личната карта со тебе (или пасошот) и одиш во банка... и викаш на тетката на шалтер... сакам девизна сметка, ќе и кажеш во која валута сакаш и то је то :) После со swift ќе можеш да си префрлаш пари од странство. Не е ништо комплицирано, само ќе си го запишеш бројот на девизната сметка. Инаку да се надоврзам на постот погоре, можеш да вадиш пари и од банкомат доколку имаш картичка врзана за девизната сметка.

Треба да се пријават парите во ујп ако ти ги прати фирма од странство на девизна на физичко лице? И која е процедурата?
Или па немора да се пријават?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom