Десет денари за благослов

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Живееме во многу заебано време, криминал, наркоманија, просење сето е до врв. Ама сепак да не забегувам темата е за просење, дали би дале 10 денари за благослов? Знаете она стереотино да си жив и здрав фамилијата твоја...
Колку чини тој благослов дали може да се купи, секако дека не викаат рака која што дава не се суши, ама од сабајле имам дилема дали тие 10 денари ги давам затоа што сум добар човек или себично ми треба благослов, охрабрувачки зборови за здравјето и иднината како мене така и на моите блиски. Јас знам дека Господ мене ќе ми врати сто или илјада пати повеќе кога ќе му помогнам на некој во невоља, но проблемот е тоа што преовладува мислата дека просјаците се мрзи луѓе, ништо не работат спијат на пари, локаат пиво додека нивните деца просат. Но тоа се исклучоци, кои што некој сака да ни ги представи како реалност на мнозинството просјаци. Тие луѓе немаат избор тоа е нивната реалност секојдневната борба за живот, па се одзема родителски права итн...

Мислења?

Ако му дадам пари некому тоа ќе биде за да му помогнам, а и лично јас ќе се чувствувам подобро. Во благослов не верувам, ама убаво е кога некој ќе ти даде нели. Само треба да се пази на кој се дава затоа што најчесто оние што изгледаат најжално се искористувани од некој за да дојде до профит или пак ги трошат парите за цигари и алкохол.

Јас за да не ми досадва му давам, и стално сум пишман ко кје го видам после тоа со цигарата...шо да му помогнам...му одговара да безделничи и да проси..... Да појдам работа да му побарам или да се јавам во социјално или во црвенкрст да му помогнат...

Едноставно и да му дајш то нема да му ги реши проблемите...шо се 10 денари....
Ете има невладини ко печурки нека му дат некоја донација ко ке ги видат дека просат...

Поќе за безомните кучина ми е жал, оти знам дека ако му дам лепче нема да го фрлат, ке го изедат...

Ситуација оставање 10тче на икона у црква. Со други зборови ете ти мала жртва , пази на мене и моите.

Тотална спротивност на христијанската вера, ама ајде секако 90% од верниците немат ни поима зашо веруваат у горниот.

Ситуација оставање 10тче на икона у црква. Со други зборови ете ти мала жртва , пази на мене и моите.

Тотална спротивност на христијанската вера, ама ајде секако 90% од верниците немат ни поима зашо веруваат у горниот.

Си пишува сега убаво: Забрането оставање пари на иконите.

Лоши времиња дојдоа. Човек да неможе да му верува на друг човек. Некогаш давам, некогаш не давам.
Дел од питачите се вистински, но дел од нив се и лажни.
Они секогаш ти бараат пари и чим осетат дека неќеш да му дадеш веднаш почнуваат со она.... за здравје на децата, за здравје на сите...
А што правиме што земаме плата од 15.000 денари....... дали си ги платам сметките од 8-9.000 денари, дали за мене да земам за јадење, дали треба и облека да купам..... и сега треба на питачите да му дадам.

Тоа е најтешкиот момент.... кога ти немаш за себе, а некој друг ти бара помош.

Неможам да ги сфатам богатине луѓе коиземаат плата од 2.000 евра ( може и повеќе), а во касичето си врткаат 1.000.000 евра.
Да се соберат 10тина такви души и да дадат бар по 50.000 евра и да изградат еден објект во кој ќе сместат колку толку бездомници, а државава храна да им дава, ако не друго.

Но како сакаш кажи..... повеќето работи, да не речам се е во парите. Кога секој би имал по малку повеќе пари од што има сега се би било полесно.....

Земи ваков пример :

Секој ден , секој граѓанин на Македонија да дава по 1 денар , тоа се околу 2.000.000 денари. Тие пари да одат на една фамилија. И секој ден така.
фала богу тука не спаѓаат богатите фамилии.
Ако не за друго тие пари ќе завршат многу работа на многу луѓе. А станува збор за денар од човек.

Уште пред некое време престанав пари да давам на оние што просат. Ама затоа ако ми тропне на врата за храна никогаш не ги одбивам.

Земи ваков пример :

Секој ден , секој граѓанин на Македонија да дава по 1 денар , тоа се околу 2.000.000 денари. Тие пари да одат на една фамилија. И секој ден така.
фала богу тука не спаѓаат богатите фамилии.
Ако не за друго тие пари ќе завршат многу работа на многу луѓе. А станува збор за денар од човек.

Таква иницијатива треба некој од власта да покрене. Како што има емисии и штандови за Фискална во рака, може и за ова да се направи.

Таква иницијатива треба некој од власта да покрене. Како што има емисии и штандови за Фискална во рака, може и за ова да се направи.

Не им одговара на нив ова.
Практички секој ден секоја фамилијаќе станува милионер.
И ќе загубат многу ефтина работна сила. никој нема да сака да биде роб у конфекција или магацин, ако има 2 мил на сметка.

Не ги слушајте штипјани, за њима и денар е мноо :ROFLMAO:

Него давам чат пат, на некои кои мислу дека стфарно немаф за леб, а не за цигаре и слично.Ама оди процени ги у задњо време, сфе се камуфлирало, циганска работа : )

Пред тунел у три четири преко ноќ циганче мало ми тражи десет денара, ја ударен такф викам ке му даду.Брцам се глеам неам ситно, викам куме неам ситно.Дај ја иам и ми вади девеес денара а ја му даде сто : )

Арно викаат ситиот на гладниот не му верува.
Неможам да ги сфатам богатине луѓе коиземаат плата од 2.000 евра ( може и повеќе), а во касичето си врткаат 1.000.000 евра.
Да се соберат 10тина такви души и да дадат бар по 50.000 евра и да изградат еден објект во кој ќе сместат колку толку бездомници, а државава храна да им дава, ако не друго.
Од се срце ти посакувам да бидеш првиот со такво милионче на банка кој што ќе даде 50.000 на сиромасите.
-Че

се тоа во ред, но кој ке му верува на власта?
НИКОЈ
после толку срања и да сакаат вакво добро дело да направат ( што секако е далеку од реалноста ) никој нема да поверува

problemot e so vikas ne mu davam pari da gi potrosi na cigari i na pienje...a ti na so ke gi potrosis? sigurno nema da si kupi polica za cdinja so tie pari...zaso on da pie koa mozam ja da pijam da se nacukam.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom